Őn mit vár el egy étteremtől?
Azt szeretném megvizsgálni, hogy mi is az amit fontosnak teniktünk:
Választ keresek olyan kérdésekre hogy milyen a legvonzobb, leglátogatottabb, ideális étterem?
Mennyire fontos számodra a jó minőségű felszolgálás?
Mi fog meg egy bizonyos helységnél? (fellehet sorolni helységet, és hogy miért gondolja azt róla hogy vonzó?)
Bármilyen más ötletet is szívesen látok!
Szia!
Hát, mint szakács, aki sok helyen megfordult vendégként, elmondom a véleményem (egy nyugodt hétköznapot tekintve):
-Hely: Ragadjon ki a hétköznapokból. Nem kell "meghökkentőnek lennie". Vagy emlékeztessen a nagyi konyhájára, ahova vasárnap jártunk a családdal ebédelni.
-Kiszolgálás: Legyen udvarias, az elején kérdezze meg, szeretnénk -e fogyasztani valamilyen innivalót. Vegye fel érthetően a rendelést (mert sajnos ez nem mindenkinek megy, főleg csúcs időben...). Aztán, ha kihozta, hagyja, hogy békében elfogyasszam, ne lihegjen állandóan a nyakamba (számomra ez rosszabb, mintha csak fél óránként nézne rám).
- Étel: Ránézésre érezzem azt, hogy meg akarom enni.
Nem nagy kérés. Nagyi is tudja abszolválni. Utálom az agyon díszített 5 dkg file-t 2 dkg zöld szalmával. 15.000 kerek magyar forintért. Az ilyentől sikítva menekülök.
A minimál stílust meghagyom a kérómba. Rendes magyar menzás adagot kérek 27% áfával. Ízekkel.
Fizetés: Ne erőltessék a jattot rám, ne írják a számlámra. Ha jónak találom, úgyis fizetek. Ha sz***, és még rám is erőltetik, nem megyek többé, de még a haverjaimnak is mondom, hogy oda ne...
Röviden ennyi.
Szeretnék úgy érkezni, mint egy vendég, és úgy is távozni.
Bocsánat: minőség! A legfontosabb!
Ezt szerintem sokan "félreértik".
Természetesen nem szeretem a rothadó kelkáposzta levelet díszként a tányér szélén, és a lében gazdag lucerna csírát sem...
És én értem a vendéglátást, hogy a húsoknál a marha, a hal és a vadhús nagyon drága...de azért azzal ne ámítsuk már a jó népet, hogy egy jó angus marha file 15.000-20.000 egy kis körettel...
És a harcsa paprikás sem 5600 forintocska...és a lazac filé friss saláta ágyon pirítóssal sem 9800 forintocska...mert ennyiért elmegyek, és én magam horgászom ki...
És ugye azért kedves honfi társak tisztában vagyunk, hogy egy pl. lazac filé friss zöldség ágyon:...elkészítési ideje; maximum 12 perc:
2 perc amíg levakarom a fóliát a 12- 14 dkg fagyasztott halról, 2 perc, amíg a forró serpenyőbe dobom pirulni, 4 percig hagyom a file-t pihenni, majd 2 percre sütőbe rakom alaplével megloccsintva...1 perc, amíg a már kész kevert salátát a tányérra dobom, és egy perc, amíg mellé rakom a lazac filét, és még a flakonos szószból hintek 3 db cseppet...
Cinikus, de így van.
Ha frissen készítem ugyanezt az ételt:
7 perc, amíg filézem a halat, és megpucolom.
2+1 perc míg a forró serpenyőbe dobom.
Miközben vágom a zöldséget.
Hagyom pihenni a halat 3 percig.
Közben vágom a zöldséget tovább ( 4 félét).
Fűszerezem friss zölddel a halat, és sütőbe rakom (összesen 4 perc).
Majd citromot karikázok.
Tálalás 4 perc.
Csak hogy ne az én véleményem legyen csak, nemrégiben jártam egy igen neves steak bisztróban a belvárosban, egy külföldi ismerősömmel. Odajött a szakács, és mivel nem szándékoztunk 2 óránál tovább maradni idő szűkében, a következőt kérdezte:
: külföldi rendelése: uruguay filé sütőtök pasztával.
: én rendelésem: angus filé fóliás krumplival, joghurtos snidlinges szósszal.
Az uruguay-nál egyértelmű volt, hogy 15 dkg pogácsában egyben sütik. Nálam viszont megkérdezték, hogy szeretném-e , hogy pillangóba vágják, és úgy süssék? Mert úgy "csak" 20 perc.
kérdeztem magamban: nem mindegy, ha a másik is 40 perc?
Kicsit "sérelmeztem", mert egy "file" igenis legyen "pogácsa" alakú, ne pedig szétnyesve...
Amúgy tényleg nagyon finom volt, bár a gesztenyésben meg tudták oldani ugyanezt pogácsában.
Így is , úgyis 40 perc volt, mire ételhez jutottunk.
Ezt kompenzálva kaptunk kenyér ropit két féle mártogatóssal. Úgyis meg fizettetik az árát...Rajtunk kívül 3-an ültek akkor az étteremben.
Annyi pozitívum volt, hogy forró tányéron, alátét melegítővel hozták ki. Legalább nem hűlt ki a marha...
Összességében soha nem értettem: mi tart 40 percig azon a szerencsétlen 15 dkg állaton megsütni? Jómagam bográcsozós nemzedéken nőttem fel, és kevés ilyen időigényes hobbit ismerek :D
Én az önkiszolgálót szeretem, több okból is. Egyrészt hamarabb végzek, másrészt a pincér hajlamos vagy a nyakunkon lihegni vagy háromnegyed órára eltűnni. A választék az étlapos helyeken általában egyhangú, rántott hús, pörkölt stb... hát én az egytálételeket szeretem, azt pedig eddig csak önkiszolgálóban láttam: főzelék, töltött cukkini, rakott karfiol stb. Látom azt hogy mit lehet választani, persze attól még lehet rossz.
Ne legyen túl drága, főzzenek normálisan :). Ne legyen a kaja agyonvegetázva, ne legyen nyers.
Ha nem önkiszolgáló: az italokra ne kelljen 10 percet várni, a pincér legyen képes kompetensen válaszolni az ételekkel kapcsolatos kérdéseinkre, a mosdó legyen tiszta.
Ne legyen túl nagy az adag (persze túl kicsi se), de utálom azt amikor 3 kanál kaja marad a tányéron, otthagyni nem akarja az ember, de megenni se bírja már... meg minek fizessek egy gigászi adagért ha nem is akarok annyit enni. Az étel díszítése engem hidegen hagy, nagyjából minden nyers zöldséget utálok, úgyhogy ez inkább negatívum mint pozitívum. Megenni akarom a kaját, nem nézegetni.
Előny ha az asztalok nincsenek túl közel egymáshoz, és a kerthelyiségnek van nemdohányzó része. Sajnos ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, undorító hogy egyáltalán engedik a dohányzást, hiába kerthelyiség, attól még érezni.
Tartsák be a nyitvatartást, ha már ki van írva :); a bútorok ne a leggagyibb műanyagból legyenek.
Elozoekkel nagyjabol egyetertek, de en olyant is kernek, hogy a pincer korme ne legyen szines/koszos (meg akkor sem, ha elotte segitett a konyhan krumplit pucolni). Szinten, hogy legyen tiszta a ruhaja, ha egy perccel ezelott omlott ra valami, akkor is cserelje le.
Ha a pincer nem igenyes onmagara, akkor mi lehet a konyhaban, amit nem latok...?
Sajnos, egy belvarosi etteremben volt a pincernek alcazott pasas korme koszos es pecsetes az inge (es en szegyelltem magam a vendegem elott)
Inkább ne akard tudni! Tisztelet tényleg a kivételnek! De én azóta nem gyakorlom a szakmámat, hogy jó pár helyen megfordultam. :( Nem azért, nem büdös a munka...
Hanem nekem a főzés művészet, én szeretem ezt csinálni. De nem úgy, ahogy ez általában itt megy. Mert ez inkább arra hasonlít, mint amikor az elefántnak adnak egy ecsetet, hogy na "fessé"... :S
Ebbe én nem akarok részt venni.
Tisztelet tényleg annak a pár, talpon maradt vendéglátósnak, aki tudja, mi fán terem a dió :) ;)
Először is az, hogy döntsék el az elején, hogy tegeznek vagy magáznak:)
Komolyra fordítva:
- Kulturált környezet, ahol jól érezhetem magam. Pl ne kelljen más vendégek szájából ennem, mert kétszer annyi asztalt zsúfoltak be, mint amennyi befér, legyen vmi koncepciója a helynek, legyen tisztaság, ne essen szét alattam a berendezés. Egyébként a legtöbb hely igényessége könnyűszerrel lemérhető a mosdó állapotáról.
- Egy menüt aktuális fogását kapjam meg bő 5 percen belül, más esetben a 20-30 percbe próbáljunk meg beleférni.
- Egy adag nem attól lesz nagy adag, hogy annyi köretet pakolnak mellé, ami 2-3 adaghoz is elég lenne. Ez egy nagyon régi magyar vendéglátós téveszme, szerencsére egyre több helyen kezd kikopni.
- Az ételek általános méretében ne legyen túl nagy szórás. A hely lője be, hogy milyen jellegű szolgáltatást kíván adni, olyat amiben egy menüsort kell végigennem, hogy jóllakjak, olyat amiben kellemesen pont jól lakom egy normál étkezés alkalmával vagy olyat amiben gigantikus tételekkel dolgoznak.
- Az árszínvonalához illeszkedő ételekkel dolgozzon.
- A fentiekkel összecseng, hogy NE akarjon mindenkinek megfelelni, mert az sosem működik. Legyen egy célcsoport, arra gyúrjon.
- És természetesen főzzenek jól.:) Ez nyilván relatív, de stílustól függetlenül néhány dolog mindenhol elvárt: jó alapanyag, friss készítés, hacsak a hely nem kifejezetten ilyen imázsra épül, akkor ne tocsogjon zsírban/olajban/sóban az étel és vmit képes legyen rátenni a saját "keze nyomát" a legegyszerűbb ételre is.
En a legtobb ettermet ahol jartam utalom.
Otthon amiket szeretek, szerettem, mar kulfoldon lakom:
- Robinson etterem, Budapest - egy hely, ahol fel tudnak szolgalni, a kaja minosegi, persze meg is kell fizetni, szep, igenyes kornyezet, adagok kisebbek az otthon megszokottaknal
- Ypsilon cafe, Budapest: kicsit egyszeru volt anno a berendezes, de az etel jo volt
- Piroska csarda, Siofoktol kifele: kellemes kornyezet, kedves tulaj, a hazi palinkat azota is emlegetem, pedig en utalom altalaban, de azert most ha lehetne kuldhetnenek Londonba egy adagot. Az etelek finomak, nagy adag.
- Valami hatatmenti kis falu, majd ha megkerdezem tesomat leirom, eltevedtunk, megeheztunk, helyi kis pizzeriaba betertunk, nagyon egyszeru kornyezet, inkabb kocsma, mint pizzeria, de tiszta. Tulaj egyedul vagy talam egy seged, zsido eredetu nev Baumgartner talan. Edes Istenem az a pizza! Meg a paradicsomszosz. En akkoriban nem ettem paradicsomot, es mondtam is hogy nem kerek szoszt melle, nem szeretem, nem eszem meg, az oreg annyit mondott fapofaval: "ezt szeretni fogod" na neztem is, hogy mi van?! Hat csaladom nagy dobbenetere meg magaban is toltam magamba a szoszt. Isteni! Ez egy egyszeru, koszones; ital, etelvalasztas, megteritettek, kihoztak, es kesz voltal.
Sophie's steakhouse London - ennyi penzert tokeletes steaket is varok el, megkapom, viszont a pincerek total amatorok, nem tudnal felszolgalni, mondjuk figyelnek ra hogy ha rajuk nezel es intesz jonnek ami ++
Na meg sorolhatnam. De amugy rosszakbol tobb van, ezert is fozok magamnak inkabb. Nem vagyok szakacs, de legtobbszor jobb az, amit magamnak csinalok, mint akit rendelek. 😂
Hely:
TISZTASAG!!!! Igen, az abrosz ne legyen foltos, a mellekhelyiseg legyen tiszta!
Dekor: barmilyen stilus, csak jop nezzen ki. Csarda, modern nekem mindegy
Szek legyen kenyelmes
Ne kelljen becsuszni a helyunkre, legyen hely mozogni
A mellettem ulovel ne erjen ossze a konyokunk
Ne legyen tul hangos a zene, ha van, ne kelljen kiabalni
Teritek;
Szalveta, ne sporoljunk mar vele, ugy utalok kerni
So-bors, olivaolaj
Evoeszkozoket amiket a pincer ugy hoz ki, hogy nem a nyelenel fogja bele tudnam szurni a helyszinen az emberbe, de a belul megfogott poharat is.
Etlap:
Helyesiras!!! Van mar Word, kijavitja. Szornyu elirt etlapot olvasni.
Kulon oldalva szedve a szarnyas-, marha-, stb. eteleket. Nem szeretem amikor egy oldalon alul kezdodik a marha vagy ilyesmi.
Esetleg index oldal, ha hosszabb az etlap.
LEIRAS! Mi a franc van a Straganoff-belszinben pl. Egy 13 eves nem fogja tudni, de egy felnott se mindig. Miert nem lehet alairni?
Pincerek:
tiszta, rendezett kulso, tiszta korom, nem zsiros/kormas haj
Inkabb legyen ronda, mint szep es bunko! (ugye te budos kis pitsa a 22. kerben! Ugy hallom mar nem vagy ott te ret.kn, fuu te kis pimasz majom! )
Szoval 100x inkabb visszamegyek, ha egy Steve Buscemi szolgal fel nekem profin, mint Scarlett Johannson bunkon.
Felveszi a rendelest. Ha nem birja megjegyezni, xar a memoriaja elovesz egy kis fuzetet- tollat, mintsem 3x rontson bele a rendelesbe es meg neki alljon feljebb. Nem menosegi verseny, hogy meg birom jegyezni a rendelest, inkabb ird le es legyen pontos.
Tudja hogy hogy fogja meg a tanyerokat, evooeszkozoket.
Hogy szolgaljon fel.
Etlap kihozatalanal megkerdezi mit iszunk, kihozza, kozben rakerdez keszek vagyunk-e rendelni. Ha nem akkor fel szemmel figyeli, mikor rakjuk le az etlapot es figyeljuk ot, hogy jojjon vissza.
Felszolgal.
Nem, nem kell megkerdezni az elso 5 percben, hogy izlik-e az etel, amikor eppen lapatolom a szamba. Ha valami nem tetszik en szolok! Az tuti. Ugye Miss Pitcsiaaa. Ha panasz van es tenyleg hibazol ismerd el, kerj elnezest, ne a fonokodnek kelljen mar rendet rakni, mert rossz rendelest hoztal ki. Kihagytad a levest, bunk1!voltal es a citromkarikara ontotted az oszilevet. A fopincer 3 perc alatt megoldotta a helyzetet.
Az etel minosegi, persze tudom, hogy olcso husnak hig a leve, szoval egy kifozdetol nem varok brillirozast. De az 5500 forintos steak a Balatonon mocsinggal es sztem nem is marha volt az elfogadhatatlan.
FUSZEREK! Magyarok vagyunk, hasznaljuk mar. Nincs rosszabb, mint egy iztelen gulyasleves. Sirni tudnek.
Kenyerkosar... ha olyan az etel, ne kelljen mar kerni. Betakarva kihozzak aztan ennyi.
So-bors, olajok, salataecet, ketchup, majonez
Legyen valaszthato a koret, legyen fix, de hadd legyen varialni.
Pl. ha en nem tesztaval kerem a lazacot, de lazacot ennek 4500 forintert, hadd kapjak mar hozza grill zoldseget esetleg...
Ez nalam nagy plusz.
Legyenek koretek. Ne csak tortkrumpli-sultkrumli-rizs triumviratus.
Egy kis savanyu, meg zoldseg belefer.
Legyen par desszert.
Meg eloetel, leves.
Fizetesnel hozzak ki azt a kis hulye fuzetket, de ez a jattos dolog olyan, hogy mindig adok, mert sajnalom csori felszolgalokat, de ha belegondolok a villamossofornek senki nem ad. Akkor is adok sokszor, ha benanak gondoltam a felszolgalast, csak azt nem tudja az illeto, hogy sokkal tobbet kapott volna, ha figyel... Remelem
megosztjak a hatul dolgozokkal, mert sokszor a szakacs kapna tolem, a felszolgalo nem.
Koszonjek meg a fogyasztast es kerdezzek meg minden rendben volt-e. Ilyenkor en felsorolom, hogy min javithatnanak, pl. nyaron kerdezzek meg hogy kerek-e jeget a kolamba, ne nekem kelljen kernek es varnom, amig feltunik egy pincer, vagy a poharat nem fogod meg belulrol. Egy 2 fos asztalt erdemes egy pincernek vinnie mert lovesuk sincs, hogy hol tartunk az etkezesben es egy ido utan egyikuk se figyel.
EZ AZ AMI INGYEN VAN! MEG KELL TANITANI A FELSZOLGALOKNAK FELSZOLGALNI! ADDIG AMIG NEM CSINALJAK PROFIN!
Ui nem irok tobbet, mert ez a tetves oldal megy mindig nem iPhone kompatibilis.
Megjelenése: legyen elegáns, tiszta
Kiszolgálás: legyen figyelmes, ha kérdéseim vannak tudja megválaszolni (pl. melyik bor illik mihez).
Étlap:
- legyen nagy vegetáriánus választék, és ne legyen tele hibákkal! Az olyanoktól, amikor a halakat a vegeteáriánus ételek közé sorolják, vagy salátával akarnak jóllakatni főételként a falra mászok, és egynél többször biztos nem térek be ilyen helyre.
- ezenkívül tüntessék fel az összetevőknél az allergéneket (laktóz, glükóz, stb.)
- az étlap legyen rendszerezett, átlátható (sajnos ez nem mindenhol igaz) és hibamentes
- legyen hideg és meleg előétel, sajttál is
Ételek: legyenek változatosak, kreatívak, érdekesek. Az olyan éttermeket nem tudom értékelni, ahol 3 féle rántott hús, 2 féle rántott sajt meg grill zöldségek és hasonló fogások vannak, amiket bármely parasztember el tud készíteni kitűnően otthon is. Egy étteremben olyan ételeket szeretek kipróbálni, aminek elkészítéséhez otthon nem biztos, hogy nekikezdenék. Minőségi alapanyagokból, kitűnő elkészítéssel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!