Szoktatok még borravalót adni?
Tudom, hogy ez egy örök vita, hogy kell-e borravalót adni éttermekben (illik) avagy sem ( a munkát végzik, mint bárhol máshol). Én régebben adtam, de az elmúlt 2-3 évben már nem, lévén, hogy a szervizdij 7-15-%-ig terjed. Nem érzem azt, hogy eszem, kifizetem azt is (úgy, hogy a pult 4 méterre van az asztaltól) és még rá borravalót is adjak. Még ha kedves is a kiszolgálás, már nem szoktam adni.
Ráadásul alapból nonszensznek tartom, hogy minél többet fogyasztasz, azaz minél több pénzt hagysz ott, annál nagyobb a szervízdij összege is.
Ti hogy vagytok ezzel?
#13 A borravaló előnye a szervízdíjjal szemben, hogy tőled függ, adsz-e, vagy nem. Egyébként egyetértek.
#20 Ez már orcátlanság.
Egy étteremben milyen alapon számolnak fel szervízdíjat? Az étteremnek kötelessége, hogy felszolgáljon, de az legyen benne az árban!
Legközelebb már bemegyek a boltba, aztán azt fogom látni a számlán, hogy takarítási díj, raktározási díj, pénztárosi díj?
25. Ez szinte az egész világon így van, és sok helyen még ezen felül is illik adni.
Picit illik a kérdésedhez (nem betű szerint idézem).
A Popeye mozifilm kezdődik valahogy így:
– Ki akar kötni?
– Igen.
– Akkor fizessen kikötési illetéket!
– Kapja el a kötelet!
– Akkor fizessen kötélelkapási illetéket! A mólóra akar lépni?
– Persze!
– Akkor fizessen mólóra lépési illetéket!
– Itt mindenért fizetni kell?
– Ez kérdés volt?
– Miért, maga szerint mi más?
– Akkor fizessen kérdezési illetéket!
A napokban voltam egy kisétteremben, ahol egyébként szerettem néha beugrani. Újabban fizetéskor elém tolnak egy terminált, ahol az alap árat megerõsíteni kell, de aztán megkérdezi, mennyit adok borravalónak. Lehet kiválasztani, hogy 5% 10% 15% 20%
Valahogy kínosnak érzem ezt a nyomulós megoldást... Lehet hogy leszokok az odajárásról? :(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!