Szoktatok még borravalót adni?
Tudom, hogy ez egy örök vita, hogy kell-e borravalót adni éttermekben (illik) avagy sem ( a munkát végzik, mint bárhol máshol). Én régebben adtam, de az elmúlt 2-3 évben már nem, lévén, hogy a szervizdij 7-15-%-ig terjed. Nem érzem azt, hogy eszem, kifizetem azt is (úgy, hogy a pult 4 méterre van az asztaltól) és még rá borravalót is adjak. Még ha kedves is a kiszolgálás, már nem szoktam adni.
Ráadásul alapból nonszensznek tartom, hogy minél többet fogyasztasz, azaz minél több pénzt hagysz ott, annál nagyobb a szervízdij összege is.
Ti hogy vagytok ezzel?
A szervizdíj nagy mumus sokaknak.
Kérdésem;
1. Ha egy fogás 1000 Ft, szervizdíj 150 Ft, adnál borravalót?
2. Ha egy fogás 1150 Ft adnàl borravalót?
A szavàlyok szerint a cég kevesebb adót fizet a szervizdíj után. Egyèbkènt ez az összeg nem tér el az étel árától. A cég kapja.
A borravaló a felszolgàlóé.
Általában igen.
Ugyanakkor viszont pofátlannak tartom, hogy vannak olyan éttermek, ahol bár magas a szervizdij, a pincér elvárja(!) a borravalót. Ilyen helyen nem adok szívesen.
Voltam olyan helyen is, ahol jelezte a pincér, hogy köszöni szépen, de van szervizdíj, nem fogadja el a borravalót. Ez korrekt.
És persze ha belefér, akkor szívesen adok a szervizdíjon felül is (ha olyanok az árak és a pincér viselkedése).
Ha nincs szervizdíj, mindig adok.
Egyetlen feltétellel. Nagyon ritkán fizetek készpénzzel. Ha nem tudnak többet beütni a terminálba, akkor így jártak sajna. De általában ma már ez nem gond.
Igen, szoktam adni.Ha szerviz díj van, akkor is, csak talán valamivel
kevesebbet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!