Jelenleg milyen végzettséggel kell rendelkeznem egy étterem nyitásához?
" a végzettség nem kötelező ahhoz, hogy étteremet nyisson. "
Aha, csak működtetni nem lehet! :D))) Tipikusan, mikor a hülye okoskodik!
Fél éve még büfékre is ki akarták terjeszteni, hogy kötelező legyen minimum szakács végzettség, ezt az életszerűtlenül megemelkedett költségek miatt végül eltörölték.
De egy étteremben, ez továbbra is -természetesen- kötelező!
"javasolt...élelmiszer-biztonsági tanfolyamot "
Miután hatósági szabályok vonatkoznak az ételkészítés minden egyes fázisára, ez nem javasolt, hanem kötelezően kell olyan személy, aki ezzel tisztában van!
Különben ha bármiféle probléma adódik, ki a felelős???
Van olyan hülye, aki azt hiszi, mondjuk egy tömeges ételfertőzést le lehet tudni annyival, hogy "ja, hát én nem tudtam, hogy ezt meg ezt nem szabad..." ?!
Tehát pl. fel kell venned egy élelmezés vezetőt, aki ért ehhez, viszont minden máshoz hülye, és nem vesz részt a termelésben.
Vagy fel kell venned egy szakácsot, (kötelezően kell, hogy legyen egy étteremben) aki szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik.
" nem szeretnék vendéglátós végzettséggel senkit"
Ez , így, konkrétan nem minősül étteremnek.
Amúgy azt szabad megérdeklődnöm, hogy a szakmai dolgokat akkor honnan fogjátok kiszopkodni?
Vagy csak így fantáziából, amit jónak gondoltok? :D
Az szép "siker" előtt áll! :D)))
Az üzletvezetői képzés 1 dolog, ez az anyagi részre vonatkozik!
A termelési folyamatra vonatkozóan:
Az áru elkülönített, külön útvonalon történő átvétele, raktározása, szakosított tárolása, nyomonkövethetőségének biztosítása, adminisztrációja, előkészítési fázis izolálása, szakszerű kezelése, előkészítőkre vonatkozó szabályok, ételkészítésre vonatkozó hatósági szabályok betartása, készen tartás szabályai, készétel tárolásának szabályai, stb stb...
Ilyenekkel ki lesz tisztában, ha nem akarsz vendéglátós végzettségűt?
Vagy gondoltad, amivel otthon bohóckodsz, az majd jó lesz egy étterembe is?
Hallottál arról, hogy amúgy ez egy szakma?
Nem a nyitás a lényeg, hanem az üzemeltetés.
Ahogy mondani szokás, nyitni, a hülye is tud. Egy befektető, akinek csak pénze van, az is tud nyitni.
Az üzemeltetéshez, minimum kell szakács végzettség. Ez legrövidebb úton talán 10 hónapos tanfolyam.
"A vendéglátó üzletvezető okj-t néztem még régebben"
...
"Jelenleg vezető vagyok egy gyorsétteremben"
Ez azért eléggé ellentmondásos infó.
Jelenleg egy jogalap nélküli, tulajdonos által kijelölt irányító vagy, valószínűleg azért, mert van helyismereted, és irányítás tekintetében rátermettnek gondoltak.
Ez felejtős! Ez nem így működik!
Hiába van a jelenlegi munkahelyeden helyismereted, ez messze nem elég ahhoz, hogy éttermet nyithass.
Ahogy mondtam, a minimum a szakács végzettség, de azt meg ha rövidített tanfolyamon akarod elvégezni, az érettségihez kötött!
Az meg 2 év!
Az akkor összesen 3 év!
Ja, és akkor ebből minimum 2 kéne a családban, Plusz 2 minimum vendéglátó eladó végzettségű, mivelhogy törvény írja elő, hogy a teljes nyitvatartási időben, kötelezően KELL hogy az üzletben legyen az előállításban, és az eladásban szakképzett ember!
De mivel még családon belül se igazán valósítható meg, hogy valaki minden egyes nap nyitástól zárásig ott legyen, így mindkét posztra minimum 2 ember kéne, hogy tudják egymást váltani.
Vagy volt olyan, hogy vendéglátásszervező, ez szintén 2 éves volt, és érettségihez kötött, nem tudom, hogy létezik e még ilyen tanfolyam.
Egy étterem üzemeltetése sokkal komolyabb feladat annál, hogy a törvény megengedne olyat, hogy mindenféle képesítés nélküli emberek dolgozzanak benne.
Meg hát egy vendéglátós okkal tanul akár 5-6 évig is. Meg ennek arányában a bérezése is okkal több, mint egy betanított munkásnak. Ez a tudás, nem nélkülözhető. Úgyhogy vagy befektetsz te is éveket a tanulásba, vagy megfizetsz olyanokat, akik ezt végig csinálták. Nincs más út.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!