Ahhoz, hogy éttermem lehessen kell valamiféle külön végzettség?
Sok pénz, és nagy alázat.
Sok pénz, mert kell egy vl. üzletvezetői vizsga, amihez meg kell valami vl-es szakma (szintén papírral igazolva) és 2 éves szakmában eltöltött gyakorlat.
Tehát ezerszer egyszerűbb és hatékonyabb is, ha felveszel olyat, aki ért hozzá, azt viszont meg kell fizetni.
És alázat, mert ez nem arról szól, hogy "saját dolgaidat sütöd, főződ". Azt nagyanyám is tudja, abból még nem lett étterem.
Ez egy igen komoly, és súlyosan lenézett szakma, amibe rengetegen belebuktak már ilyen hozzáállással, hogy azt hitték, hogy majd attól fog menni egy étterem, mert jókat tudnak főzni.
Úgyhogy alkalmazni kell olyanokat, akiknek ez a szakmájuk, és attól, hogy a tiéd a bolt nem beleokoskodni olyanba, amihez nem értesz. A legtöbben itt rontják el, aztán 1-2 évig még tudják finanszírozni a hülyeségeiket, utána meg indulhat a csőd eljárás.
Illetve erre is lehet megoldás a pénz, a még több pénz.
Ha mondjuk vannak más érdekeltségeid, aminek a nyereségéből tudod hosszú távon fizetni az éttermed veszteségét , akkor lehet csinálni hobbi éttermet, és akkor el lehet bohóckodni ilyen háztartásbeli "homemade" vendéglátással. Láttam már ilyet.
Kell OKJ-s végzettség, nem úgy van az hogy nulla tudásoddal nekiállsz főzni és eladni... Oké hogy tudsz főzni, de ahhoz hogy ezt bizonyítsd papír kell róla sajnos.
De van olyan alternatíva kiskapu hogy ha rögtön veszel fel magad mellé társat, vagy alkalmazottat akinek van erről papírja akkor nincs semmi probléma. Meg persze kezdő tőke kell hozzá, és nem kevés.
"alkalmazottat akinek van erről papírja akkor nincs semmi probléma."
... mármint az elméleti részével, de még akkor is kell valaki, aki ért is hozzá.
Ha viszont ezt a "homemade" vonalat akarod komolyan venni, és jól csinálni, és te akarod csinálni, az is járható út, csak kicsit melósabb.
El kell végezni egy szakács sulit, az 2 év.
Utána kell 2 év gyakorlat, és jöhet a vendéglátós üzletvezetői.
Közben (mert amellett azért lehet dolgozni) rá kell szánni minimum vagy 5 évet, és elmenni dolgozni tökmindegy mennyi pénzért, étterembe, szállodába, csárdába, a lehető legtöbb helyre, minél forgalmasabb, annál jobb.
És ott lenni addig, amíg mélységében bele nem látsz a működésébe
(mert az okj-t tanfolyamok sajnos csak papírt adnak, de gyakorlatban nem veszed hasznát)
onnantól kezdve, hogy kell mondjuk kalkuláció alapján árut rendelni, a kassza elszámoltatásáig, hogy kell egy rendezvényt leszervezni, hogy kell mondjuk az árukészlettel gazdálkodni, ha az áfát is be kell fizetni, stb stb...
Igen, kell egy rakat engedély, meg hatóságok felé bejelentési kötelezettség, de szerintem ántsz engedély pont nem kell.
Inkább nébih. Az vette át az ántsz jogkörét. Az ántsz már nem is ellenőriz.
A nébih, meg azon belül az állategészségügy ellenőriz.
Mármint a kajás részt, azon felül persze fogyasztóvédelem, munkaügy, nav...
Haccp rendszert is nébih+állategészségügy ellenőrzi.
Működési engedélyt is az ő rábólintásuk után adnak.
(és új étteremnél -szerzett jog híján- szokásuk az élő fába is belekötni, ha élhetek ilyen képzavarral, mit keresne egy konyhán egy élő fa... :))
A vastagbetűs és az apróbetűs rész üti egymást.
A fő kérdésben még azt kérded, hogy éttermed lehessen, kell-e végzettség. Ahhoz, hogy te légy a tulajdonos, ahhoz nem kell.
De az apróbetűs részben meg már te főznél. Ezek szerint nem csak a tulaj, de a szakács is te lennél? Meg a konyhalány is te akarsz lenni, meg a pincér is?
Ez egy egyszemélyes étterem lesz, ahol a góré is meg a takarító is te vagy, mint a Minden6ó-ban?
Csak azért kérdem, hogy képben legyek a válaszhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!