Csak én érzem úgy, hogy legszívesebben kiírnám az ajtóra, hogy gyereket az étterembe hozni tilos?
Miért kell bevinni a gyereket az étterembe, ha egyáltalán nem is érdekli? Majd a többi vendég kb menekül mert a visítozást hallgatja ahogy rohangálnak? A kaja szétdobálva, üdítőtől ragad az egész hely. Kedvencem a pelenka csere a vendégtér közepén.
Aki így viszi a gyerekét miért csinálja? Ez neki se pihenés és a gyereket se érdekli, más meg nem akarja a gyereked visítását, kiabálását, rohangálását elviselni.
"Azt mondjátok, hogy nem azért mentek étterembe, hogy gyerekzsivajt hallgassatok. De hát valóban nem azért mentek étterembe, hanem enni. Nincs logikai kapcsolat a két állítás között."
Az a gyerek, aki már sulis, ergó kultúráltan végig tudja ülni a matekórát a kis valagán, azzal nincs is baj, itt szerintem a legtöbb ember csecsemőkről, totyogókról és ovisokról beszélnek a legtöbben, akiknek még nincs meg ez a képessége, hogy 45 percet-egy órát üljön, beszélgessen és kultúráltan, nem gusztustalanul egyen.
Étterembe nem csak enni, de randizni, tárgyalni, ünnepelni járnak az emberek, az egésznek van egy kultúrája és minimális etikettje.
Ha valaki felveszi a legjobb öltönyét, hogy megvendégelje az olasz területi képviselőt, nem biztos hogy örül neki, ha egy másik asztalról telibe köpi egy kétéves félig megcsócsált zöldborsóval.
Ezen kívül veszélyes is. Pl ha egy totyogóra akkor jön rá a rohangálhatnék, amikor a pincér 4 tál forró levessel megy ki egy asztalhoz, az egy biztos kör az ügyeletre.
Ha a mekiben az arcába borul 3 deci kóla, az ugye kellemetlen, de nem jár égési meg vágott sebekkel a gyerek arcán.
Ezt megint nem igazán érzem jogos indoklásnak, hiszen pl. tárgyalni munkakörnyezetben kell, nem étteremben. Étteremben enni kell.
Az amúgy milyen gyakran fordult elő veletek, hogy egy másik asztalnál ülő csecsemő sugárban lehány? Én kb. hetente járok étterembe a büfétől a Michelin-csillagosig, de egyszer sem fordult velem még elő, hogy egy gyerek nekem jött volna vagy összepiszkol, és már nem vagyok fiatal.
A családomban az elv az volt, hogy gyereket nevelni otthon kell. Megtanítani arra, hogy addig nem állunk fel az asztaltól amíg más eszik, nem játszunk az étellel, és nem dobáljuk. Ja és képesek voltak rámszólni, ami nyilvánosan annyi volt, hogy "vagy szépen viselkedsz, vagy többé nem jöhetsz velünk"
Ennek ellenére utáltam étterembe járni ovis koromban, szenvedés egy gyereknek végigülni egy vacsorát ahol felnőttek beszélgetéséből semmi sem érdekli, alig vártam, hogy mehessünk haza, játszótérre...
Az ordítozó, rohangáló hisztizős gyerek rosszul érzi ott magát, a többi vendéget zavarja, a team pedig nem arra van, hogy arra figyeljen, hogy más gyereke ne essen le a bárszékről, ne öntsük magunkra/rá a forró levest ha nekünk rohan, vagy figyeljek arra, hogy ne akarjon 2 percenként bemenni egy üzemi konyhára, ami kb életveszélyes számára. Nem az én dolgom. Azért ha baja lesz mindenki hibás csak a szülő nem.
"tiszteld a gyerekeket"
Tisztelem én a gyerekeket, de amíg ők erre nem képesek a szülőknek kell ezt megtenni helyettük. Tisztelni a többi embert, akik nyugodtan szeretnének enni egy étteremben, ha már fizet érte. Ezért felnőtt ember a szülő, hogy megtegye amire a gyerek kora miatt alkalmatlan. Itt senki sem mondta, hogy a gyerek a hibás.
Úgy gondolom, hogy addig, amíg egy kisgyerek nem képes alkalmazkodni bizonyos szabályokhoz, addig nem kell elvinni étterembe. A kisfiam négy hónapos, nem viszem magammal ilyen helyekre (pedig de sokan mondják, hogy úgyis elvan a babakocsiban/hordozóban/kendőben stb.) Ha valamiért hangosan sírni kezd, zavarja azokat, akik kikapcsolódnának, beszélgetnének. Nem várhatom el másoktól, hogy az üvöltését tolerálják, ahogy a kisfiamtól sem, hogy csendben legyen órákig.
Óvónőként dolgozom, a kisgyerekekkel is elég tapasztalatom van már. Az ő esetükben sem kérhetjük a többi vendégtől, hogy szó nélkül tűrjék, ha hangoskodnak, szaladgálnak, csúnyán esznek. Igen, tudom, a nagy mozgásigény és a hangos beszéd életkori sajátosság, de egy étteremben akkor is viselkedni kell. Őszinte tiszeletem azoknak a szülőknek, akik megtanítják a gyermekeiket arra, hogyan illik vendéglátó helyeken viselkedni, le tudják foglalni őket az asztalnál. (Jó, ha van mondjuk egy kis játszótér, ahová kimehetnek, amíg az ételre várnak.)
Szomorú, amikor a szülők úgy állnak hozzá, hogy "hát, még csak gyerek", hadd rohangáljon, visongjon, akinek meg nem tetszik, maradjon csendben 😔 Ez nem így megy. És igen, tisztelem a gyerekeket, nem ők a hibásak érte, ha mindent rájuk hagynak.
Akik szerint ez rendben van:
Akkor az is rendben lenne ha a játszóházakból, ugrálóvárakból nem tiltanák ki a felnőtteket hiszen nekik is le kell vezetni a feszültséget nem? Az hogy ráugrik Benőkére és kilapítja meg nagy dolog, a gyerek szülőjének kötelessége megtanítani a kicsit hogy ne álljon a felnőttek elé...
38, egy magányos felnőtt gyerek nélkül a játszóházba, játszótérre ne is, mert az eléggé hmmmm....pedó jelleg. 😬
De azt gondolom vágod, hogy a jajgatánba a hatéves Marcika szülői segítség nélkül nem jut el, és ennyi időst felügyelet nélkül hagyni se kéne
40, én dolgoztam ilyen játszóházban, és igen, ha egy gyerek viselkedése veszélyt jelent magára vagy a többire, noná, hogy szólok a szülőnek, hogy csináljon valami mert ez így nem oké. Ha a szülő teszik rá, és a kölök tovább dorbézol,
vagy pl egyértelműen fertőző beteg/tetves, akkor simán kitesszük, sőt, van tiltólista is.
Ha meg sehol sincs a közelben a szülő, a gyerek ki lesz vezetve a recepcióra, hogy megkeressük anyut. Egy játszóház nem feltétlen biztosít gyerek felügyeletet is, mert több száz gyerek fegyelmezésére nincs kapacitás.
Általában a dolgozók a játékokat felügyelik, pl hogy a beülőbe a gyerek biztosan legyen becsatolva, és ne valami hülye pózban tizenharmadmagával egy kupacban csúszdázzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!