Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A kókuszzsír mire jó? Miben...

A kókuszzsír mire jó? Miben más, mintha napraforgó olajat, vagy olívaolajat használnék?

Figyelt kérdés

2018. szept. 28. 09:53
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
92%
Magasabb a füstpontja, azaz nehezebben ég meg, így többször fel lehet használni, mint a napraforgó olajat, egészségre való káros hatás nélkül. (Az égett olaj, égett ételek rákkeltő hatásúak lehetnek, mint bármely más égéstermék.)
2018. szept. 28. 10:10
 2/15 A kérdező kommentje:
Akkor ilyen olajba kisütős dolgokra jó gondolom, szóval főzéshez tökmindegy? Köszi egyébként!
2018. szept. 28. 10:49
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Én sütés-főzésre egyaránt használom, nemcsak kisütős dolgokra (főleg, hogy nem nagyon eszünk ilyet).

Ezenkívül hajpakolást szoktam készíteni még belőle.

2018. szept. 28. 12:11
 4/15 anonim ***** válasza:
88%

Mindenre ezt használom. Más az összetétele. Telített zsír, de nem túl hosszú láncokkal, ez állítólag jó, én nem értek a kémiához.

Amit tudok a jó tulajdonságairól, azt pedig már írták. Egyébként ugyanúgy kell használnod, mint a többi növényi zsírt, kivéve azokat, amik nem bírják az erős hevítést vagy elrontja a pozitívumaikat (némelyik olíva, hidegen sajtolt olajak). Én tipikusan sütök benne, de persze főzök is vagy belekeverem krémbe, mikor mibe kell. Csak abba teszek vajat, amibe ez az ízes zsírféle kell, hisz ahogy már írtam, a sima kókuszzsírnak nincs íze. A szűznek van, ami egy nagyságrenddel drágább s amit jobban ajánlanak kozmetikai célokra. Nem mintha a simát ne használná sok ember ilyesmire :)

2018. szept. 28. 13:31
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Fritőzben vigyázni kell vele, mert a fokozott habosodása miatt könnyen kifut.

Tudtommal a pattogatott kukorica árusok is ezt használják.

2018. szept. 28. 14:50
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Én ezért nem használom:

Az egészségesnek kikiáltott kókuszzsír vagy -olaj környezeti károkozása ugyan kisebb, mint a pálmaolajé, de a kereslet miatt egyre több kárt okoz, ráadásul egyáltalán nem egészséges. A kókuszzsírban majdnem hatszor annyi telített zsírsav van, mint például az olívaolajban. A telített zsírok növelik az érelmeszesedés kockázatát, a szív és érrendszeri betegségek, a stroke kialakulását.

A növekvő világkereslet miatt egyre több ültetvényt telepítenek India, Srí Lanka, Malayzia, Tajföld, Afrika tengerpartjain, kiirtva az ősi növényzetet, a mangrove erdőket, veszélyeztetve ezzel a biológiai sokféleséget és a partok védelmét. A kókuszdióból préselt olaj finomítása ipari méretekben zajlik. A barnás színű, erős illatú olaj finomításához és szagtalanításához gyakran vegyi anyagokat használnak, mint például a kőolajból nyert hexánt, ami ártalmas az egészségre és veszélyes a környezetre.

A távolról szállított kókuszzsiradékok helyett válasszuk a telítetlen zsírsavban gazdag repce-, szőlő- vagy olívaolajat.

2018. szept. 28. 18:51
 7/15 asper ***** válasza:
81%
Kókuszzsírnak semmi köze az érelmeszesedéshez. Közepes lánhosszúságú telített zsírsavakat tartalmaz, amit enzim és hormon nélkül is energiává tud alakítani a szervezet. Könnyen energiát nyer a szervezet. Aki fél a koleszterintől az inkább olvasson, az azért rakódik le mert a sok inzulintól rugalmatlan lesz a bélfal, a koleszterint meg a máj termeli a sok inzulinhatás miatt. Semmi köze a telített, de főleg a közepes láncú telített zsírsavakhoz.
2018. okt. 5. 05:41
 8/15 anonim ***** válasza:
53%
Szerintem semmilyen zsír nem jó, minőségi kerámia edényekben bármit el lehet készíteni zsiradék nélkül, vagy olyan kevés zsiradékkal, hogy gyakorlatilag lényegét veszíti, hogy mi az... Én pl csak ki szoktam kenni egy enyhén olivaolajos szalvétadarabbal a serpenyőimet... És kész, mehet bele, amit sütni akarok.
2018. okt. 8. 12:12
 9/15 A kérdező kommentje:
Utolsó, ebben nagyon tévedsz, ugyanúgy szükségünk van olajokra mint szénhidrátra, fehérje, stb.
2018. okt. 8. 13:57
 10/15 anonim ***** válasza:
63%
És be is viszem, de nem a tepsi aljáról kell bevinni, hanem magvakból, zöldségekből, gyümölcsökből.
2018. okt. 8. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!