Ebben a receptben tudom helyettesiteni a vajat kokuszzsirral? Vagy valami massal
15 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg puha vaj
1 tojás
10 dkg eritrit v nyírfacukor
fél mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
fahéj
10 dkg ribizli
10 dkg fehér csoki v étcsoki (elhagyható)
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, sót összekevertem egy tálban. A tojás felvertem, habosra kevertem a vajjal és a cukorral, majd hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.
Beleszórtam a felaprított csokit és a leszemezett ribizlit, majd kézzel összegyúrtam. Nem baj, ha néhány ribizliszem összenyomódik, még jót is tesz a keksznek.
Nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából vizes kézzel, mert így nem tapad és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd egy kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket.
Kb. 15-20 perc alatt megsülnek. Mikor kivettem a sütőből még puhák, de ha kihűl ropogósra keményedik. Üvegben vagy fémdobozban eláll.
Ha a zsír puhasága megegyezik a vajéval (ez ugye a hőmérséklet függvénye), akkor ez nem lehet gond, nézzük az ízt. Nos, a keksz igen jelentős része vaj s egy jóízű vaj alaposan felhúzza a zamatot, a semleges kókuszzsír erre nem képes.
Az én kekszeim nem ennyire zsírosak, de ha a vajat kókuszzsírra cserélem, csak az igen aromásoknál (pl. kávés-csokis) nem romlik sokat az íz. A vajas kekszeimbe vaj kell, a finomabbak közül, max. felesben teszek bele kókuszzsírt, az szokott működni.
Úgyhogy működhet, de én ízromlást várnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!