Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egyszerü háztartásokban...

Egyszerü háztartásokban készitették: a téswztát a tüzhely platniján sütötték, ha kész volt, kacsazsirozták a tetejét. Milyen tészta ez? Mivel lehet helyettesiteni a tüzhely platniját?

Figyelt kérdés

2018. márc. 20. 10:23
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A dédim készített ilyet. Krumplis tészta mint a burgonyás gombóc. Nagyon vékonyra nyújtotta és a platnira dobta. Csináltam már én is platni helyett egy nagyobb teflonos serpenyőben ami jó forró egy-két percig pirítom szárazon mindkét oldalát. Egyébként a szlovákoknál van ilyen krumplis palacsinta néven ők köretként adják a főtétel mellé. [link]
2018. márc. 20. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
15%

Cigánykenyér

RomNet, 2002. október 1.

Ha az ország több pontjáról érkező cigány közösségbe csöppenünk és megkérdezzük tőlük, hogy feléjük hogy hívják, hogyan nevezik a cigánykenyeret akkor arra több elnevezést kapunk, mint a bodag, bokolyi, pogácsa, pănyi (punya), vakaró stb. De tudjuk, hogy nem csak a cigánykenyér elnevezése különböző, hanem azok elkészítésének módjai is. Én most elmondom az általam ismert cigánykenyér, a bodag elkészítésének módját.


Hozzávalók:

1 kg liszt

1 mokkáskanál sütőpor, vagy egy csipetnyi szódabikarbóna

só ízlés szerint


A lisztet vízzel - annyi vízzel, hogy egy rugalmas kenyér állományú tésztát kapjunk - sóval, sütőporral elkeverjük, majd a tésztát három négy adagra osztjuk. A tésztánkból lepényt formázunk, és a lisztel sóval megszórt tepsin, sütőben készre sütjük (a sütőben forgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük). Sütés közben megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.

2018. márc. 20. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
73%

Laska

Hozzávalók

1 kg burgonya (régi krumpli!)

só ízlés szerint

30 g vaj (vagy margarin)

350 g finomliszt (ebből egy kevés a nyújtáshoz is)

Kacsazsír vagy olaj a kenéshez


Elkészítés


Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.

Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.

A tésztából hengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és kis cipókat készítünk, amiket kör alakúra kinyújtunk.

Olajozás nélkül palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük.

Sütés után megkenjük kacsazsírral vagy olajjal és sózzuk.

2018. márc. 20. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha van benne krumpli akkor krumpli laska ha nincs akkor bodak vagyis cigánykenyér.
2018. márc. 20. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon jó ötleteket kaptam, feltétlenül kipróbálom mind! Nagyon köszönöm !
2018. márc. 20. 15:52
 6/7 anonim ***** válasza:
51%
Minnemes egyszeruseggel krumplilangosnak hivjuk. Mi is olvasztott zsirral szerettuk enyhen sozva, de van, aki szereti edesen, szilvalekvarral is.
2018. márc. 21. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Én mamám is csinált ilyet Felvidéken, ő "ropogósnak" hívta. Ő azt csinálta, hogy mikor cérnametéltet készített levesbe (házilag saját tojás, saját mindenből) a vékonyra kinyújtott nyers tésztából pár csíkot feldobott a forró platnira és az pik-pak megsűlt, picit felhólyagosodott, jó ropogósra sült. Máig érzem az ízét, pedig majd 30 éve, hogy utoljára ettem kicsi gyerekként. Istenem, bár ehetnék csak még egyszer olyat 😍 próbálkoztam ilyesmivel, de soha nem lett pont olyan. Az a tészta még nyersen is olyan finom volt, hogy csak, folyton lopkodtam.
2018. aug. 1. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!