Napraforgó olaj vagy kókuszzsir?
Miert mondjak azt hogy jobb a kokuszzsir ha tobb kcal van benne mint a napraforgo olajban?
A napraforgó olaj uvegen 862 kcal van irva,míg a kokuszzsir dobozára 902 kcal(persze 100g-onkent).
Azt mondjak a kaloriatoblet hizlal,vagyis attol lehet hizni ha tobb kcalt viszunk be.
Akkor most mi is az igazsag?
Elbizonytalanodtam...
Kókuszzsír, az általam ismert értelmes források mindegyike azt tartja egészségesnek, a másikat nem.
Miért érdekelne a kalóriatartalom? Amúgy kb. egyforma, tömény zsír mindkettő. A vaj kevesebb, mert az vizes, de pont emiatt több kell belőle.
A kalóriatöbblet hizlal. Attól, hogy mondjuk megeszel napi 10 dkg kókuszzsírt, még nem hízol. Persze ha olyan vagy, mint én, akkor ennél jóval kevesebbet vihetsz be a fogyásod végén, de nem baj, pár deka is bőséges.
3-4 dkg zsír pedig úgyis kell, esszenciális tépanyag (no persze, ez nem jelenti azt, hogy muszáj hozzáadott zsírt enned, mert nem).
A kókuszzsír jobbára telített, de közepes lánchosszúságú s az valamiért jó. Nem keletkeznek benne transzzsírok, nem avasodik meg minden egyéb jóság. Nekem bevált, de nem is tudok jobb opciót, a vaj persze finomabb.
Nagyon kevés vagy semmi hozzáadott zsírral is élhetsz, ha akarsz, te választod meg a diétádat. Én nem tudom kihagyni, több okból, de nem viszem túlzásba s így nincs semmi gond. Ha elhagynám a zsírt, pocsékul érezném magam s a fogyásomnak is ártana, mivel emelnem kéne a szénhidrátot, amitől éhes maradnék. Sokunknak a zsíros táplálkozás jön be, élvezet, energia és fogyás szempontjából is. De egy kevés zsír mindenkinek kell, így vagy úgy.
Az összes olaj hizlal, szerintem pont az a "kaja", minl tök mindegy, hogy mennyi kcal-t tartalmaz. Mármint akármilyen fajtát használsz, kva sok kalória van benne, szóval a lehető legkisebb mennyiségre kell törekedni.
Amúgy minden csoda 3 napig tart, eddig agyonistenítették a kóuszolajat is elkezdték támadni. Az American Heart Association szerint semmivel nem egészségesebb, mint az állati zsiradékok.
Jómagam már nem követem az aktuális trendeket, mindig felkapnak egy-egy dolgot, aztán kiderül, hogy "ja hát mégsem olyan jó". A lényeg sosem változik:
- minél kevesebb feldolgozott élelmiszer
- zsíros ételek kerülése
- finomított CH-ok iiktatása
- sok zöldség, gyümölcs, fehérje
- tudatos étkezés
Én általában sima napraforgóolajat használok egyébként. Onnantól, hogy felhevíted, és sütsz benne, már mindenképpen káros amúgy is, legyen szó bármilyen fajtáról. Salátákra szeretek extra szűz olívaolajat enni, de sütéshez azt sem érdemes használni, pazarlás.
Köszönöm a válaszokat!:)
Én is ugy gondolom hogy a kokuszzsir csak fel lett kapva egy kicsit,bar lehet rosszul gondolom.
Süteshez az a kb 1/1,5 evokanalnyi olaj nem oszt nem szoroz mert a kaloria minden olajnak tenyleg nagyon hasonló.
Nem hiszem, hogy csak fel lett kapva, nagyon más az összetétele, tulajdonságai a kókuszzsírnak... De mindenki döntse el maga, használja-e. Nekem eleve nincs más opcióm.
Az viszont egyértelműen hibás gondolat, hogy kevés zsírra kell törekedni. Van, aki csak elhízna kevés zsír mellett (vagy a másik irány, nem tudna tömegelni), de legalább pocsékul érezné magát.
Jobb, ha a számunkra ideális elosztást alkalmazzuk, fogyáskor pedig a laktató ételeket esszük, ha nem érjük be akármilyen típusban kevés étellel. A zsír sok szempontból előnyösebb, mint a szénhidrát, de attól még nem muszáj belőle sok, csak egyes egyedeknek sokkal jobb úgy.
"Van, aki csak elhízna kevés zsír mellett (vagy a másik irány, nem tudna tömegelni), de legalább pocsékul érezné magát. "
kell a zsír, de épp elég belőle annyi, ami általában kikerülhetetlen. Én például rendszeresen eszem tojást, tejtermékeket, a legtöbb főtt étel alá is kell zsiradék. Szóval nem kell arra törekedni, hogy kiiktasd az étrendedből, de éppenséggel a legtöbb embernek arra sem kell rágyúrnia, hogy többet fogyasszon belőle.
A testépítés szempontjából pedig elsősorban a CH és a fehérje fontosak, ott nem a zsírbevitelé a főszerep.
A fogyás és az egészséges táplákozás két teljesen különböző dolog.
Süthetsz napraforgóolajban és ehetsz fehér kenyeret mégis le tudsz fogyni,az más kérdés,hogy a bolti napraforgó olajat én ipari hulladéknak gondolom semmi másnak.
A fehér kenyérre már nem használnék ilyen drasztikus szavakat,maradjunk annyiban,hogy életvitelszerű fogyasztása egészségtelen.
Mélyebben nem is akarok belemenni ebbe a zsírtémába,de annyi biztos,hogy a zsírok a zsíroknak sokkal jobb a hőtűrő képessége és sokkal jobban oldódik/szívódik fel.
Ennek függvényében mindenki ki tudja választani mit szeretne.
Nem a kalória a lényeg, hanem a napraforgóolaj rengeteg omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami egészségtelen. Sütéshez különösen alkalmatlan, mert hőérzékeny, és káros melléktermékek keletkeznek a hevítéstől.
A kókuszzsír legnagyobb részt telített zsírokból áll, ezért a hőt jobban bírja. De az olivaolaj is jól bírja, mert kevés többszörösen telítetlen van benne, viszont tömve van antioxidánssal.
Én olivaolajat, vajat és kókuszzsírt is használok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!