Az olyan állat eredetű ételekkel mi a baj vegán szempontból, ami nem jár az állat halálával?
Nem vagyok vegán. Az állat halálánál szerintem rosszabb ha csak szenvedéssel teli az élete, úgyhogy érdemes lenne jobb helyről vásárolni ha lenne rá lehetőség.
Közvetetten a tojás is jár állat halálával, mert csak tyúkokra vab szükség, a kiskakasokat simán élve ledarálják (vagy jobb esetben humánusan ölik meg). Tejnél gondolom a tartással van bajuk, a mézzel fogalman sincs mi lehet a probléma.
A vegán életmód szerint az állatokat kihasználni nem elfogadható.
Szerintük az állattartás ebbe a kategóriába tartozik, pl a méz esetében a méhektöl elveszik azt, amit magoknak a túléléshez gyüjtöttek, és ezt rossz, ipari cukros oldattal helyettesítik - és ez szerintük nem tisztességes dolog.
A tej esetében meg egyrészt az a gondjuk, hogy a borjú nem kapja meg a neki szükséges tejet, hanem tápszerekkel etetik öket, másrészt a teheneket egyre több tej termelésére kényszerítik, illetve egyre hosszabb ideig kell tejelniük, ami a szervezetüekt igencsak megterheli.
Ugyanez érvényes a tojótyúkokra is, ezek a legtöbbször pár év alatt tönkremennek a folyamatos tojásrakás miatt.
"A vegánok a világ legkétszínűbb emberei."
Érdekelne, SZERINTED mi a kétszínüség részükröl???? Szerintem ugyanis fogalmad sincs ennek a szónak a jelentéséröl!
LOL látom törölték a válaszom mert nevén neveztem a gyereket.
4-esnek tömören elmagyarázom.
Nem esznek mézet, mert méhek kivannak használva a mézükért, de a mandulát ugyebár nem bojkottálják amikor azt méhekkel poroztatják egyszóval kihasználják őket.
Közben a többi "kártékony" rovar elleni "védekezésben" azért a méhek sorait is megritkítják.
De menjünk mélyebbre. Nem látom, hogy bojkottálnának minden nem "100% bio" zöldség/gyümölcs/gabona terméket mert ezek emberi fogyasztási célú előállítására rengeteg rovar pusztul el értelmetlenül. Ennek következtében a rovarokat fogyasztó madárpopuláció is jelentősen csökken táplálék hiány miatt.
Az ilyenformán kialakult állattenyésztési rendszert köszönhetjük a világ "fejlett" országainak mellesleg azoknak ahonnan kiindult többek között ez a beteg irányzat is.
Ennyit a méhekről és egyéb semminek tekintett rovarokról.
Első értelmetlenséged:
Jártam tejgazdaságban láttam néhány dolgot de a nagy része nem olyan mint azt a szűk látókörű vegán látja.
Borjú megszületik a "mama" szépen feláll otthagyja megy enni. Borjú mit fogyaszt első héten a fröcstejet kapja utána rendes tejet. Tehén addig termel tejet ameddig nevelné a kicsinyét ha érdekelné. És mielőtt elképzeled nem nyúl hogy az egyik kibújt a másik már félig kivan fejlődve.
Második értelmetlenséged:
Szerinted a tojótyúk fejéhez nyomnak egy pisztolyt és kényszerítik, hogy toljon? Akkor tojik amikor akar nincs kakas a környéken akkor csak egy terméketlen valami.
A tojás- és a tejipar természetesen sok hím állat halálával jár, akár házi, akár nem. Mégis kinek kéne kismillió bika vagy kakas? Nem működik a húsipar nélkül (házilag azokat az állatokat nézve igen, de a teljes kép más). A méhekbe nem minden vegán köt bele, legalábbis ha biztos benne, hogy rendesebb a tartás, nem ölik meg rutinszerűen a méheket, mert olyan módszer is van.
Amit írtak, hogy vannak azért ellentmondások, ja, ez hihető számomra. Tisztában vagyok vele, hogy a vegánok életmódja is rengeteg állat halálát okozza, ez természetesen elkerülhetetlen. De eme hatás csökkentésére lehet törekedni. Nem minden vegánnak érdekesek a rovarok és nem minden vegánt érdekli annyira a gerincesek halála és szenvedése sem, más okból is lehet vegán az ember, ez nem is ritka.
Tisztán vegán szempontból az, hogy ezeket a termékeket az állatok szenvedésével állítják elő.
Méhek: megakadályozzuk a szaporodásukat azzal, hogy elvesszük tőlük az összegyűjtött tápanyagot, amit aztán olcsó cukros löttyel helyettesítünk. A méhészek csak annyit hagynak meg, hogy ne haljon ki az állomány, hanem túlélje a telet, a szaporodásra és az új kaptár létesítésére nem elég. Magunk öljük meg ezzel a bolygón az egyik legfontosabb rovarfajt.
Tej: a tejelő tehenek átlagélettartama 3-4 év a természetes akár 20 év helyett. Amint csökken a tejhozam, levágják őket. A Borjaikat az első napon elveszik tőlük és olcsó táppal etetik őket. A borjakat általában 4-6 hónaposan vágják le. A legtöbb tehén egész életében egy helyben áll és sosem lát napfényt.
A falusiaknak annyiból jobb, hogy általában mozoghatnak, de a borjakat ott is ugyanúgy elválasztják és leölik, a tehenet is ha már nem nagyon tejel.
A tojásiparban a tyúkoknak a természetes 15 év helyett 2-3 év az átlagéletkora, aztán meghalnak fertőzésekben vagy tojócsőgyulladásban, ugyanis a túltenyésztett házi tyúk hozama annyira természetellenes, hogy a tyúk teste nem bírja feldolgozni a gyakori tojást. A normál tyúk évi 15-20 tojást tojna, azt is elsősorban a párosodási szezonban. A hím csibéket az iparban élve bedarálják, mert ők haszontalanok.
A falusi tartásnál megint csak annyi, hogy a tyúk úgy is megy 1-2 évesen a levesbe vagy a pörköltbe, a kakas szintén. Szóval ott is csak kihasználják, leölik.
A 64%-os válaszadónak tudnám javasolni, hogy nézzen kicsit magába.
Azzal, hogy teszünk valamit az állatokért máris sokkal többet teszünk a bolygóért (melyen a legtöbb vizet, termőföldet az állattartás,és az amiatt termesztett takarmánynövények használják fel), és inkább követni kellene a példánkat és belegondolni az egészbe mint eszetlenül kritizálni és magadat égetni.
Mivel a hús-és állatipar felelős a termőföldek 80%-áért, az esőerdők kiírtásáért, a vízhasználat legnagyobb részéért, az üvegházhatású gázok 40%-áért szerintem vitathatatlan, hogy a Föld legkárosabb iparága ez, és ezzel semmivel nem ártunk többet a bolygónknak, mint azzal, ha húst, tejtermékeket vagy tojást eszünk.
A legtöbb rovar, rágcsáló és madár is ebbe pusztul bele, lévén hogy a termőföldek nem egész 20%-án termesztenek EMBERI élelmiszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!