Vegánok! Ti mit gondoltok erről? (elméleti kérdés)
tegyük fel, hogy van egy farmer, aki tartja az állatait, nem zsúfoltságban, normálisan.
Van tehene, csirkéje és egyéb olyan állatja, amit nem esz meg, hanem azért tartja, hogy meg egye a tojását, a tehén tejéből MÉRTÉKKEL!!! fej, de nyilván annyit, hogy a kis bociknak legyen elég.
Akkor mi ezzel a baj?
Végül is ezzel nem ártunk az állatoknak.
Nyilván a nagy üzemeket el kell kerülni, mert ami ott van az kínzás, de ebben az esetben is kínzás az állatnak, amit csinálunk velük, ha kellően gondoskodunk róluk, csak mondjuk a tojást nem hagyjuk ott rohadni, illetve a tejből kérünk picit?
Ezt nem nagyon értem, és NEM VAGYOK A VEGÁNOK ELLEN, csak kérdezem.
És tudom állati eredetű, de nem nagyon vágom mi ezzel a baj...
Köszönöm a válaszokat, remélem nem dühítettem fel/ sértettem meg senkit sem, csak gondoltam megkérdem tőletek.
köszi a válaszokat,de ettől nem vagyok előrréb.
1 adom, jó poén volt
2 amit küldtél, az nem indok. ok nem nekünk születtek az állatok, de nyilván nem ok nélkül vagy vegán, de nem értem mi a baj azzal, ha nem hagyom az ólban rohadni a tojást, hanem megeszem, vagy kérek egy picit abból a sok tejből,ami a tehénnek van, de nyilván hagyok eleget a bociknak is..
Láttam, ránèztem előbb is, most higadt aggyal megint.
Van benne igazság is, de túlzás is, a tojást megèrtem (bár mondjuk lehet más módon is tojtatni [vagy hogy mondjam] őket), de a tej mèg mindig nem indolt,mert keletkezik minden èvben felesleges tej tenyèsztèsnèl, de mondjuk jogos ami le van írva, hogy nem kell örökké fejni, csak mikor termèszetesen is van tej.
Szóval köszönöm a válaszokat, valamennyire meggyőztèl, de azért mèg olvashatók máshol is.
Ès bocsánat hogy bunkón kommenteltem, de egyszerűen nem vagyok a toppon.
Aki szeretne írjon, kíváncsi vagyok mindenkire!
Ès köszi!
Ebben az esetben a morális problémát a beleegyezési képesség korlátozottsága/hiánya okozná.
Tegyük fel, én és a mentálisan hátramaradott feleségem(akinek a szellemi szintje egy tehén szintjén van) gyereket csinálunk.
Miután megszülte a kisbabát, csak mértékkel vennék el tőle annyi tejet, hogy a gyereknek is maradjon, a többit eladnám ismerőseimnek.
Nem okoznék neki fájdalmat csak kihasználnám őt egy kicsit.
A legtöbb ember morálisan aggályosnak tartaná a tevékenységemet, ebben gondolom egyetérthetünk...
Na most mi van akkor, ha egy mentálisan ép, teljesen normális anya amellett, hogy ellátja a babáját elegendő tejjel, önszántából, egy picit hagy kereskedelmi célra is.
ebben az esetben nem látok morális problémát.
Undorítónak tartanám? Igen!
Ugyanakkor ha tevékenysége semmilyen kimutatható fájdalmat nem okozna ebben az univerzumban, az önös érdekből kihasználás ténye sem áll fenn, akkor nem tudnám mire alapozni azt, hogy amit tesz az morálisan rossz(és mégegyszer, a hipotetikus szituáció egyszerűsítése kedvéért most ne tárgyaljuk, hogy milyen társadalmi, közösségromboló következményei lennének az utóbbi felvetésnek...)
Konklúzió: Ha valaki bebizonyítaná, hogy a tehén felelősségtudatában, a szituációt kellőképpen felmérve és megértve, önszántából adna tejet emberi fogyasztásra,akkor semmi gond nem lenne.
Ennek a valószínűsége erősen a 0 felé konvergál.
Tojásügyben már sokkal nehezebb helyzetben vagyok. kb 10 éve amikor még a szüleimmel éltem mi is tartottunk tyúkokat, és semmi jelét nem láttam annak, hogy érdekelte volna őket tojásaik sorsa.
Szó szerint sz@rtak rá. Valószínűleg hasonlóképpen érvelnék mint a tehén esetében de sokkal bizonytalanabb lábakon állna az ügyem. Ezt inkább a morálisan semleges kategóriába sorolnám.
Ez az én egyéni véleményem, NEM a "hivatalos vegán álláspont"(ha van ilyen egyáltalán...)
Remélem segítettem a válaszommal.
Sok vegán környezetvédelmi okokból vegán.
Sok vegán az állatok iránti együttérzés miatt vegán.
Sok vegán humánetikai okokból vegán (javak igazságos elosztása).
Sok vegán egészségügyi okokból vegán.
Sok vegán vallási okokból vegán.
Sok vegán teljesen más okból vegán.
Csak úgy tájékoztatásképp a leáltalánosítások ellen.
Azért egy tehenet ne azonosítsunj egy emberrel, mert nem azonos szinten állunk az evolúcióban.
Természetesen igen, az állatoknak is meg kell adni a tiszteletet, de nyilván nem volt hülye az ősember sem, valamiért szüksége volt a tejre.
A tehén ad tejet - nem többet, nem kevesebbet, mint amire egy embernek szüksége van - cserébe pedig kap kaját. Szerintem ez teljesen korrekt “üzlet”.
15 éve vagyok vegetáriánus. Több, mint 60 állattal élek együtt, de már nagyon betegesen azok a tézisek, amikkel a vegánok etetik a népet.
Etikátlan, és nem emberhez méltó megenni azt a tojást, amire rá sem nézett a kakas spermiuma, de a mindenféle egzotikus gyümölcs behurcolása a tengerentúlról, illetve az ezzel járó környezetszennyezés megengedett... Nem veszitek észre, hogy itt valami nem stimmel?!
Itt rég nem arról van szó, hogy “védjük meg a Földet” “éljünk békében a természettel”, hanem arról, hogy valaki, de inkább több ember óriásit akart kaszálni azzal, hogy ilyen fogyatékossagokkal pusztítják a rizenévesek és a fiatal felnőttek agysejtjeit.
Kíváncsi vagyok, hogy aki most “vérvegán”, az mi lesz 10-20-30 év múlva. Mert biztos vagyok benne, hogy a 80%-uk valami újabb baromság felé fordul majd, és visszavált húsevésre, az hót ziher.
15 éve vegetáriánus vagyok. Utoljára kiscsoportos óvodás koromban ettem húst, és biztos vagyok benne, hogy örökké vega leszek, mert extrém módon undorodom a hústól. Biológiailag soha nem voltam kompatibilis vele, hiszen születésem óta kihánytam, és a szüleim sem tudták sokáig lenyomni a torkomon.
De nekem az a kicsinyes hisztéria már sok, amit a vegánok képesek leművelni.
Akkor az mégis hogy lehet, hogy a krisnások a világ legnagyobb környezet és állatbarátai, de ők mégis isznak tejet?!
Ha valakinek nem szimpatikus az, ami a tej és tojás iparban folyik (mert nekem sem az), az nyugodtan vásárolhat parasztbácsiktól, a vidéki nagymamájától...stb. Rengetegen tartanak csak tyúkokat, így ezekben a tojásokban még mag sincs.
Hivatkoznak arra, hogy az embernek nincs hegyes karma, így nincs szüksége állati eredetű dolgokra.
Talán pont azért vagyunk ilyenek, mert főemlősök vagyunk, és sokkal több választási lehetőségünk van étkezésben, mint egy gorillának vagy egy vadászgörénynek.
Ennyi erővel nemhogy tejre, tojásra, de ruhára, tisztálkodásra, házra, elektronikus eszközökre sincs szükségünk, ha azt állítják, hogy azonos szinten állunk egy tehénnel.
Az állatok tartásával az a baj hogy nem érted vannak, hanem maguk miatt. Mi jogod van bezárva, a fajtársaitól elválasztva tartani az állatokat úgy hogy nem biztosítod nekik a megfelelő teret (hatalmas legelő pl) vagy szociális hátteret? (Csorda mint közősség). Az állatoknak van egy természetes élettere és ritmusa amibe az ember nem fér bele. Te nem dönthet es el, hogy ezt megtartom, ezt levágom, ezt eladom, ezt megtermékenyíttetem hogy tejeljen tovább, ezt a tojást elveszem és megeszem, ezt hagyom kikelni, ettől elveszem a borját és megiszom a tejét (a normál tehén egy gramm felesleget sem terhel, ha nem ipari génmanipuláltról van szó).
Emellett sem egy picit kérsz a tejből, hanem sokat. Egy átlag 4 fős háztartásban simán elmegy napi egy liter tej natúrban meg némi joghurt, vaj, tejföl, kefír, sajt, amihez mind mind tej kell és sokkal több annál mint amennyit a boci nem iszik meg mert teszem azt tényleg fél literrel kevesebbet ivott mint ami termelődött.
Emelett falusi, kakassal tartásnál nem tudhatod melyik tojás fias és melyik nem!
De ha tudnád is az elv a baj. Az állat nem egy tulajdon nem egy valami, hanem egy élő, érző lény akinek JOGA VAN rendelkezni a saját életével, testrészeivel és anyatejével, tojásával. Amíg az állatokra termékként, tárgyakként tekint valaki soha nem fogja megérteni miért nem helyes az hogy aként kezelnük őket.
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek a külön fajta vèlemènyek megèrteni, hogy mièrt nem fogyasztotok állati eredetű termékeket.
Èn meg mondom őszintén ha lenne uralmam vega lennèk, a vegán az durva nekem.
Szerintem azèrt, jó is az állatnak, hogy kap enni nálunk minőségi kaját ilyen erővel, tehát nem feltétlenül rossz nekik..
Nyílván ölni nem szeretek, de mêg azt sem tartom rossz dolognak, csak ha van más lehetőség, jobb az mint ölni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!