Azt még hozzáteszem, hogy normál étrenden, ha az ember visszafogottan költ, a fehérje a legdrágább. Namármost a növényi fehérje iszonyúan olcsó tud lenni. Sárgaborsó, rizs. Mindkettő filléres cucc és egész jól kiegészítik egymást.
A zsír sem gond, hisz rengeteg príma növényi zsírforrás van. Én nem vagyok vegán, zsírt állati és növényi forrásokból is szerzek, a növényiek általában jóval olcsóbbak (de az állatiakkal több fehérje jön, bár ez nem feltétlenül előny, mivel a fehérjével könnyen elszállok, a növényeimben is sok van). Persze a sima állati tömény zsír olcsó, olyanokat én pont nem akarok enni. De ha csak kalória kell, az olcsó növényi szénhidrátforrásokat sem kell félteni s jóval tápanyagdúsabbak, mint a merő zsírok... A felkapott tiszta növényi olajak drágák, de azokat nem muszáj enni.
#8: Nem vegaként is sok-sok nyers zöldséget eszünk ám itthon. Nyilván nem az általad sorolt drágákat, sőt, most sem vettem dinnyét a boltban, amikor van a kertben málna, napi fél kiló (mindenkinek ajánlom, a kertemben nem terem meg szinte semmi, hely sincs veteményesnek, de a gyümölcs, az boldog és meló sincs sok vele, a szedésen kívül).
Télen káposzta, zeller, répa, hagyma, mirelit megy, kellően olcsók. Ha jó az ára, karfiol. Nyers evőzöldségnek bejön a paprika, a kígyóuborka, de a káposzta is ehető így. Hónapos retek is színesíti a dolgot, a csuda tudja, tél közepén is-e, de tavasszal tuti, jóval hamarabb jó áron veszem boltban, mint ahogy nekem teremhetne. Nyilván kilóra drága, de napi 1 szem feldobja az ételem... Kilóra a jégcsapretek jó :) De a fekete retek is.
Vegánként sem ennék sokkal több zöldséget, de ha mégis, az árban alig jelentene valamit s bőven nyernék a kieső drága minőségibb állati fehérjeforrásaimmal.
Aki húst eszik, az télen nem eszik zöldséget vagy mi van? Nem értek hozzá, mi nem eszünk minden hónapban húst, de azért van húst hússal rokonunk és zöldség nála is van mindenféle, bőven, télen is...
8. Nem kell télen paradicsomot paprikát enni. Ott van olyankor a tök, kelkáposzta, kelbimbó, fehér és lila káposzta, fodros kel, krumpli, édes krumpli, cékla, répa, fehérrépa, gomba, fekete retek, cikória, csicsóka, retek, birsalma, télki körte és alma, póréhagyma, zellergumó, karalábé ezek mind elállnak és késő ősszel is teremnek, valamint egész télen fillérekért vágják utánad a piacon.
Fogadni mernék hogy a felsorolt alapanyagok negyedéből se jutna eszébe egy mindenevőnek sem főételt készíteni nem hogy hetente fogyasztani télen. Emellé a gabonák hüvelyesek olajos magvak tésztafélék növényi ‘tej’termékek segítségével több mint változatos menüt lehet kialakítani hónapokon át.Én marhára nem érzem a szükségét hogy import paradicsomot egyek télen ami amúgy is vízizű!
Ajánlom nektek az ezt ettem ma vegán csoportot a facebook-on, ott sok jó ötletet kapni, ha nem tudjátok mit főzzetek. Nem csicsás ételek kerülnek ki hanem a mindennapitól az éttermiig minden. És ha valakinek nincs ötlete, mindig érkezik egy halom javaslat hogy melyik zöldségből mit lehetne és hogyan! :)
Amúgy hús ízének helyettesítésére javaslom a szejtánt, illetve a szóját, szójából már ettem olyat, aminek a textúráját is csirkehússzerűre préselték, hát ha nem állt volna ott a csomagoláson hogy vegán, lehet visszaköpöm annyira igazi íze volt.
Természetesebb alapanyagok közül a gomba vagy a padlizsán "bacon" nagyon jó illetve ha hozzájuttok (nekünk zsákban terem) a sárga gévagomba... angol neve nem véletlen "chicken of the woods", valami hihetetlen az íze.
Svájcban élek, a hús a legdrágább dolog itt.
Szóval két-három szelet tarja árából simán veszek még dupla annyi egyebet, hogy kielégítsem a szükségleteimet tápanyag-szinten.
2-3 szelet tarja: 10 chf
Abból veszek egy kiló mindenféle zöldséget és hüvelyest.
A hús ízét nem lehet helyettesíteni - persze biztos van, aki nem érzi az ízét, annak lehet. Rengeteg embertől, főleg vegántól olvastam már, hogy a hús ízét a fűszerezés adja. Ezen mindig meghökkenek, hiszen nem így van. A jó húsnak erős, finom, pótolhatatlan húsíze van, kisütöm sóval és fantasztikus ízű. A legtöbb nem minőségi hús (kb. az összes bolti, amivel dolgom volt, s a legtöbb termelői is) nekem semmilyen ízű, de van, akinek az is ízes, csak kevésbé. Ezt az ízt az ember nem kapja meg mástól.
DE ez nem baj. Ettől még az ember elélhet akárhány évig hús nélkül, annyi minden más jót ehet. Nüansznyi különbséget érzékelek sok év vegaság és sok év húst is evőség között (ugyebár a nem vegán vega is mindenevő, ezt a szót nem használhatom), mivel nekem a hús legfeljebb egyedien finom, de nem szükséges az élethez, semmilyen szempontból.
Szinte minden étel más, pótolhatatlan ízű (a szója pl. kivétel, annak nincs íze, nem is eszem, mert nem látom értelmét, bár az állaga poénos. de az nekem kevés, a zöldségeim klasszisokkal jobbak), mégis túlélhető, ha nem eszünk kivétel nélkül mindent.
Ha vegák akartok lenni, kérdező, nosza :) Az sokkal könnyebb, lazább, mint a vegánság, de azért az utóbbi is igencsak tág étrend. Fantasztikus a vegán konyha, nekem általában kerülgetni kell a saját extra kerülendőimet, de még ezzel a korlátozással is rengeteg jó étel marad. Mivel mindenevő vagyok, mást is eszem, de rengetegszer eszem növényi ételt, mert finom és jó. Érdemes próbálkozni, akár egyszer-egyszer, ha eddig nem tetted, kérdező :) A hirtelen váltások nehezek, nyilván átalakul a repertoár egy drasztikus étrendváltoztatáskor s eleinte azért ez nehéz lehet. De lehet fokozatosabban is.
Utolsó már leírtuk neked többen is, hogy de, lehet. Az egy dolog hogy te nem értesz hozzá, de akkor sem kell butaságokat írni.
Nekem nem egyszer sikerült már “átvernem” a vendégket, el sem akarták hinni hogy nem húst esznek. Manapság már rengeteg olyan termék van ami ugyanolyan textúrájú, ízű mint bizonyos húsok, megtévesztő nagyon.
Persze nem lehet egy egyben sült csülköt imitálni de egy rántott húst, darált húst vagy natúr húst minden további nélkül elkészít neked valaki vegán alapanyagokból úgy hogy nem jössz rá a turpisságra.
Úgyse fogjuk meggyőzni egymást, de igen, rájövök, hogy húsíze van-e, mivel az csak a jó húsnak van. Hogy nem mindenki működik így, azzal nem tudok mit csinálni. Elhiszem, hogy a te ízlelőbimbóid nem érzik a hús ízét vagy sosem ettél jót, de tényleg átkozottul ordít a dolog, ahogy krumplinál, tejterméknél (itt megint lehet, hogy kiesik a rossz minőségű ízetlen, azt nem tudom megkülönböztetni íz alapján, max. érzésre, de az bizonytalanabb), keményítőnél (de a glutént már nem szűröm ki), cukornál, aszpartámnál..etc. is. Azt is érzi az ember, hogy valami mennyire zsíros. S ezekre mind mondják emberek, hogy nem érzik s átvernek másokat. Írtam már máskor is, rengeteg ilyesmit kipróbáltam, elkészítettem az ételt, amire azt mondták, hogy pont olyan, mint egy másik és hol jelentősebb, hol orbitálisan nagy volt a különbség.
Ennek a vitának tényleg nincs semmi értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!