Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Ha vegetáriánus szeretnék...

Ha vegetáriánus szeretnék lenni, akkor hogy álljak neki? Azon kívül, hogy mától nem eszem húst :D

Figyelt kérdés

Évek óta foglalkoztat a dolog, de eddig otthon éltem a szüleimmel. Most, hogy már azt eszem, amit magamnak főzök, kivitelezhetőbbnek tartom. Örülnék, ha néhány vegán tudna válaszolni a kérdéseimre, felvilágosítana :)

Nézegettem vegás recepteket, ééééééés, háááát, 1 kezemen megszámolom, hogy mennyi tetszik :S akkora badarságokat, elérhetetlen dolgokat kérnek, amit még a nagyvárosi üzletekben is órákig kereshetnék, nemhogy a faluban levő boltban :S

Tudnátok "könnyebb" recepteket ajánlani? Akár szakácskönyv, akár weboldal formájában (a mindmegette és a nosalty kilőve).

Ha ezentúl vegán ételeket készítenék, akkor minden nap főznöm kéne? Egyelőre minden másnap főzök, de szerintem a párolt zöldség 2 nap után már ehetetlen volna.

Ami még zavar, hogy így többet kéne üzletbe járnom. Költségesebb ez az életmód, mint a húsos?


2018. ápr. 25. 08:38
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
80%

Alapesetben a vegetáriánus (nem ugyanaz, mint a vegán!) életmód olcsóbb.


De a legokosabb, ha a megszokott recepteket módosítod - nem tudom, mit tudsz egyáltalán fözni, de majdnem mindenhol a húst helyettesítheted gombával, tojással, sajttal.


A párolt zöldség nem rossz, de sokkal ízesebb, ha nem fözöd, hanem pirítod. Emellett ne egy hétre akarj fözni, mert az mindenképpen unalmas, hanem naponta - illetve ha nagyobb mennyiséget akarsz, akkor a többletet adagokra osztva fagyaszd le, és akkor adott esetben csak ki kell olvasztani. (Korábban kivéve, a hütöben, mert ha gyorsan melegíted, nem lesz igazán jó, ha szépen hagysz neki idöt, akkor nem másabb, mint frissen készítve)


Ha leírod, hogy eddig miket föztél, akkor sok tippet kapsz, hogy hogyan tudod átalakítani.


De itt is a vegetáriánus topikban keresgélj, igen sok recept van belinkelve vagy beírva.

2018. ápr. 25. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 A kérdező kommentje:
Szeretem az egyszerű ételeket: főzelékek, pörköltek, tipikus "régi/paraszt" ételek. A mai, divatos szakácskönyveket meg sem veszem. Megkóstolnám a szóját is (állítólag olyan az íze, mint a húsé), de még az üzletben sem találtam meg :D
2018. ápr. 25. 10:19
 3/18 A kérdező kommentje:
tegnap pl. rizottó készült, azelőtt székelykáposzta, gulyás...
2018. ápr. 25. 10:25
 4/18 A kérdező kommentje:
holnap gombafasírtot fogok készíteni, kezdésként :) ilyen egyszerűbb receptekre gondoltam.
2018. ápr. 25. 10:28
 5/18 anonim ***** válasza:
65%

Pörköltet, fasirtot minden zöldségféléböl lehet készíteni (recepteket találsz a neten, a konkrét zöldség nevével keresd).

A fözelékeket ugyanúgy el tudod készíteni, zöldségpörkölt, fasirt, pirított/sült zöldségek, sült/fött tojás, bundáskenyér megfelel feltétként.


Gulyást hús nélkül is lehet fözni (természetesen más lesz az íze), de hús helyett tehetsz bele gombát, babot, zöldbabot, karfiolt bagy más zöldséget, csak figyelembe kell venni, hogy mennyi idö alatt lesznek készen, ne föjenek szét.


Székelykáposztát gombával is tudsz készíteni, a rizottó meg eleve húsmentes.


De ha tényleg át akarsz állni húsmentes életmódra, akkor nem ártana változatni az étrendeden, mert nem a régi ételeket kellene feltétlen megtartani, hanem újabbakat is kirpóbálni.


Nagyon sok változatot tudsz készíteni a pirított rizs/tészta receptek alapján, a felhasznált zöldségfélék szerint más-más íze lesz, az olasz tészták többségét is húsmentesen is el lehet készíteni.


Sokféle saláta is létezik - hideg is meg meleg is -, ami nem azonos az "ecetes vízzel leöntök valamit" szerü dologgal, hanem zöldségek, tészta, rizs, krumpli, lencse, bab, tojás, sajt - meg ami még eszedbe jut - salátaöntettel összekeverve - ez így komplett étkezés és még finom is.


Szójával nem tudod helyettesíteni a húst, mert ízben és állagban is más, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor tofu néven keresd, az még a leghasználhatóbb.

2018. ápr. 25. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
88%

A szója elég semleges ízű, egy ízes húsra semmi a világon nem hasonlít. Viszont sovány fehérje, megértem a csáberejét... S a füstölt tofura már nem igaz, hogy nincs íze, a jobb fajta pedig kellemes állagú. Amíg ettem szóját, ez volt az, ami kicsit tetszett.


Most sima vega akarsz lenni vagy vegán? Ha eddig húst ettél s nincs tele a repertoárod finom és egyszerű vegán ételekkel (én távol állok a veganizmustól, csak érdekel, de sokszor eszem ilyesmit), akkor durva lenne hirtelen elhagyni minden állatit, ezt nem ajánlom.


Sima vega? Én elhagytam a húst, semmi mást nem csináltam. Bőségesen és változatosan ettem, így pedig elég nehéz problémákba ütközni. Persze némi tájékozódás nem árt, de ez hús mellett is igaz, ott is simán vannak hiánybetegségek nem jó étrendnél.


A veganizmushoz szerintem már több ismeret kell, biztosan hallottál már olyanokról, akik ész nélkül csinálták és bajuk lett. Pedig nem olyan nehéz a dolog, a növények eléggé tápanyagdúsak, de nem mindenki eszik kiegyensúlyozottan...


Nem muszáj mindennap főzni. A nyersvegánok sose főznek, jó, ez extrémebb stílus, de ugyanúgy vannak 3-4 napig elálló növényi ételek, mint húsosak (nem is ismerek olyat, ami ne állna el a hűtőben ennyi ideig, bár persze van étel, ami csak frissen jó), mi a családban véletlenül sem unjuk meg őket ennyi idő alatt.


Én nem járnék többet boltba, ha vegán lennék, havi 1 alkalom és heti 1-2 zöldséges bőven jó lenne akkor is. A térfogat lehet, hogy növekszik, de ez a régi és az új étrendedtől függ. Vannak napi több kiló zöldséget simán bepakoló nem is vegák s vannak durván zsírosan evő vegánok... De a gyakoriságot ez amúgysem zavarja. A zöldségek elállnak pár napig, sőt némelyik hetekig, hónapokig is, a mirelit is jó (frissebb, mint a boltban sokáig aszalódók, borsót nem vennék frissen. a kertemben nyár elején van szuperfriss, amivel az extra zsenge, nyersen ehető mirelit sem tud versenyezni, amúgy príma a mirelit).


Receptek? Vegyes zöldséges curry. Mi cukkinire (nemrég leesett az ára, ujjé) szeretjük alapozni, répa, hagyma van benne, de igazából ami jön. Alma, vihar által levert apró körte, uborka, jó abba sokminden :D Tuti találsz sokféle zöldségcurry receptet, ha rákeresel. Én kókusztejjel szeretem enni, köretnek pedig a főtt rizs megy hozzá igen kiválóan.


Zöldséges rizs, ez egyszerű, bár az előző is az. Megsütöd a zöldségeket (jó, párolhatod is, de sütve finomabb) s összekevered a rizzsel, én szójaszósszal szeretem, de persze ehető paprikakrémmel vagy csak úgy. Gomba is igen jó bele, de nálam a hagyma-répa-borsó az elengedhetetlen, sok ételemben ezek vannak, levesnél is ez a minimum. Ízes zöldségek ezek, egy kevéssel is sokra mehet az ember.


Vegánként a fentiek nem elég fehérjedúsak, hacsak nem eszel rengeteget, ha tényleg nem akarsz állatit enni, akkor erre azért ügyelj, egyél sok hüvelyest, egyéb zöldséget, fehérjedúsabb gabonát, esetleg szóját, de speciel én azt kerülöm, amúgyis ízetlen vacak s én csak finomakat eszem. Én inkább az olajos magvakat preferálom, azok is fehérje- és tápanyagdúsak, persze a mennyiséggel nem szállhatunk el, de kiegészítésnek jó.


Költség? Sok helyen ott vannak vegák s vegánok, ahol nagy a szegénység, a növények általában olcsóbbak, de ez még nem jelenti azt, hogy hiányos étrendet adnának, az étrend jósága nem olyan erősen korrelál a költséggel (persze kirívóan olcsó étrendet már nem lehet egészségesen csinálni. de ez nagyon alacsony szint, hazánkban az emberek döntő többsége jóval e szint fölött van, a szegények is). Rengeteg olcsó gabona, hüvelyes és zöldség van, a flancos vackokat felejtsd el, illetve ha valamelyik szimpatikus, kis mennyiségben persze mehet, de a veganizmus térhódításával is nyerészkedni akarnak a cégek, ez természetes. A vegánok egy része pedig igenis kötözött sonkára hajazó valamit akar a húsvéti asztalán és pont. Nekem ez fura, sőt bizarr, főleg, hogy rendes, ízzel rendelkező húsra úgyse tud hasonlítani, ízetlenre pedig minek? No mindegy.


Amúgy a flancos, elhagyható izék is könnyedén megszerezhetők úgy is, hogy egy pici faluban laksz, tele vagyunk webshoppal. Most fogok rendelni makadámdiólisztet és hasonlókat (az is flanc, de szuperfinom, sokat dob az étrendemen, bőven megéri az árát. magam főzök, alapanyagokat veszek, nagy előnyöm van az átlagemberrel szemben, aki túlárazott bolti készuccokat is vesz, amik kicsit sem egészségesek) s kihozzák (házhoz vagy egy pontra a faluban, ahol fel lehet venni akármikor).

Ami az árakat s lehetőségeket illeti, a falusi Coopnak semmi esélye, sosem veszek ott semmit. Meg lehet oldani a bevásárlást máshogyan is. Sok tartós élelmiszer van, a zöldség az, amit azért gyakrabban kell venni, de egy rendes falusi zöldséges nem igazán marad el a nagyvárositól s az árak sem rosszak.


Nézz több vega, vegán blogot, nekem nagyon szoktak tetszeni az ételek :) Nyilván van, ami nem vagy ami nem passzol az egyéni ízlésembe, étrendembe, de sok recept van, valamit csak találok, átalakítani is át tudom...


Erről köteteket lehetne írni s persze írtak is már...

2018. ápr. 25. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
66%

Ja, magyaros ételek, azok nekem is bejönnek., Nos, a paprikáskrumpli eleve vegán, csak húst ne tegyél bele (én mindig úgy ettem, vegának sem kellett lennem hozzá, szerintem így jó. ha te kolbásszal szereted, akkor szokatlan lesz, de akkor miért akarnál vega lenni?). Rengeteg jó kis hagyományos zöldségleves van. Anyám paraszti családból származik és jó kis hagyományos, általában paprikás-zsíros ízes vega és sokszor növényi ételeket főzött egész héten, csak vasárnap volt hús. Káposztás és krumplis kocka, annyi minden van...


Más ételekhez nagyobb kreativitás kell, de létezik pl. vegán rakott krumpli. Itt nekem már rezeg a léc, a lecsós biztos finom, de az nekem már más étel, nem a rendes rakott krumpli.


Millióféle fűszerezést alkalmazhatsz vegánként is. Magyaros, olaszos, indiai s amit akarsz... Túl tág a vegán étrend ahhoz, hogy sokat lehessen róla általánosan írni.

2018. ápr. 25. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem szeretnék hirtelen átállni, csak egyre kevesebb húst enni. Igen, ilyen magyaros ételeket szeretek, mint pl a paprikás krumpli :)
2018. ápr. 25. 13:19
 10/18 anonim ***** válasza:

Egy kedves barátnömtöl való recept:


Babos savanyúkáposzta


Itt már el kell távolodni az igazi Székely Józsefről elnevezett eredeti finomságtól, de érdemes kipróbálni.

ha szárazbabot használunk, akkor egy éjjelen át áztatni kell a szép nagyszemű tarkababot.

szintén egy dús pörköltalapot készítünk, minden belevalóval, ami illik. ebbe főzzük majdnem puhára a tarkababot, és ekkor tesszük bele az apróra vágott savanyúkáposztát.ha teljesen összefőttek, (nem hosszú lével ),egy kissé kizsírozott tepsibe simítjuk. tetejét bőven meglocsoljuk jó sűrű tejföllel és átsütjük a tejföl pirulásáig.

Nem egy fogyókúrás kaja, de, hogy isteni, ahhoz nem fér semmi kétség.Ja, és ha konzerv babból főzzük, akkor fordított a sorrend, a káposztát kell pörkölt alapon megfőzni, és a végén hozzáadni a leszűrt konzerv tarka vagy vörösbabot.

így is nagyon finom.


Mindenképpen ajánlom, ha a hagyományos magyar ízeket részesíted elönyben!

2018. ápr. 25. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!