Ki hogyan és miért lett vegetáriánus / vegán?
Én 15 éves koromban lettem ovo-lakto vegetáriánus, próbálkoztam ugyan a lakto vegasaggal és a vegánsággal is, de nekem ez vált be
Azelőtt nagy húsimádó voltam, "vega ellenes" is mondhatni, aztán egyik napról a másikra jött a felvilágosodás hogy basszus ez így nem jó, rengeteg ok van miért jobb vegának lenni
Nagyon sokáig titkoltam a családom előtt, valahogy mindig kibújtam a húsevés alól, mert nem igazán támogatták ezt a fajta étkezést, de hát kénytelenek voltak beletörődni..:)
Értem hasonló a helyzetem :)
Csak én most vagyok 15 és lassan 3 éve vega.
Most szeretnék bele kezdeni a veganságba , csak először le kell kuzdenem az éveszavart :)
Minden vasárnap csirkét etettek velem, én pedig nem szeretem a gyakori húsevést (volt nem főétkezésre is a hét közben húsféle, még rosszabb formában. nem szeretem a csirkét), ez borított ki, de más okok is jöttek hozzá azért...
Hogyan? Kijelentettem, hogy nem eszem húst és sok-sok évig nem ettem. Egyszerűbb és jobb volt így.
Ja, kimaradt, hogy 17 éves voltam és ovo-lacto vega lettem. Egyszer 1 évig tojásra se tudtam nézni, de általában a tojás nagyon megy, inkább a tejfélék maradoztak el később, pl. minden jelentős laktóztartalmú.
A növényi étrendet csak napokra mertem kipróbálni, de olvasgatok a veganizmusról, mert érdekes és megvannak az előnyei. Csak sok egyéb korlátozással már nehéz.
Kb. 5 éves korom óta rossz viszonyban voltam a húsfogyasztással, mert a Sharon naplója cimű rajzfilm miatt már akkor úgy éreztem, hogy nem helyes állatokat ölni kajáért (vagy szőrméért).
11-12 éves koromig, már csak rántott csirke mellet és halrudacskát voltam hajlandó megenni, aztán vegetáriánus lettem titkokban, majd vállaltan. Akkor még nem voltam tisztában azzal, hogy a tejipar és a tojásipar hogyan bánik az állatokkal, ha tudom rögtön vegán lettem volna. Később amikor már megtudtam, nem érdekelt annyira, mert 16-17 éves koromra már kevésbé voltam idealista, de nem volt okom újra húst enni se.
Végül, pár hónapja, ahogy elkezdtem egészségesebben étkezni, fokozatosan kikerültek az állati termékek az étkezésemből, és azóta csak jobban érzem magam.
És habár nem azért lettem vegán, mert érdekeltek az állatok, azóta sokkal több empátiát érzek irántuk, és ha azok a dolgok, amik miatt most egészségtelennek gondolom a tojás és tejfogyasztást megdőlnének, akkor se térnék vissza. Sőt lehet, hogy akár még tüntetni is elmennék a haszon állatok jogaiért vagy hasonló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!