Mit ehet egy vegetáriánus, aki inzulinos cukorbeteg lett és nem akar, de nem is szabad éheznie?
Kérlek, ne írjátok, hogy zöldséget, mert ez nem ilyen egyszerű!:(
A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek is olyan mértékben tartalmaznak cukrokat (még a vöröshagyma és a fokhagyma is!)
hogy brutálisan emelik a cukrot. A krumpliról, rizsről nem is beszélve.
Sajnos csak a húst lehet/ne korlátlanul fogyasztani, de attól 20 éve konkrétan undorodom, de már előtte sem volt a kedvencem.
Nem tini "divatvegetáriánus" vagyok, csak nem szeretem.
Arról nem beszélve, hogy le sem tudom nyelni, annak tudatában, hogy az egy élőlény volt, ... de ez most más téma.
Ha az elé a jövő elé nézek, hogy húst kell ennem hússal, akkor éhen halok, vagy ezt megelőzendő, még időben felakasztom magam!
Van itt valaki, aki hasonló cipőben jár?
Ő hogy oldotta meg?
Mindenkinek megköszönöm az eddigi segítségét, mindegyikőtök tanácsa nagyon hasznos volt. Megpróbálom a javaslataitokat követni, majd meglátjuk milyen sikerrel, mert a cukor egy kacifántos dolog.
A múltkoriban az esti inzulin után elfelejtettem vacsorázni (közbejött egy telefon) és reggel magasabb volt cukrom, mint a megszokott, vagy az elvárt. Tényleg nem értem.
Elolvastam, amiket később írtál. Szóval te megszoktad a sok rizst és krumplit s hiányzik, ha kevés van... Nos, én is ettem a krumplit (kilószámra, nem laktat, de ízlik), a tésztát (ezt is nagy mennyiségben), de el tudtam őket hagyni. Az ember ízlése sokat tud változni, az egészsége miatti aggodalom pedig elég komoly elhatározásokat tud összehozni, ami átsegíti a kezdeti, szokatlan időszakon.
Nyilván NE akarj szénhidrátbombákkal jóllakni, mert az nem fog menni. Azok csak "sormintának" legyenek a tányéron, a fehérje és zöldség mellett, ami még mindig nem feltétlenül ad elég kalóriát, de arra van a zsír. Tojás, a kalóriák kétharmada zsírból jön és elég tápanyagdús... Sajt és egyéb zsírosabb tejtermékek, olajos magvak, a zöldségételekben is van némi zsír... Nem kell sok, hacsak nem brutális a kalóriaigényed. Ráöntesz valamire egy kis majonézt, áramlanak a kalóriák, elég impresszíven. Nem fogsz éhenhalni, ha kicsit is teszel érte. Ha én zöldségételt eszem, főleg zsírhoz jutok, mert a zöldségeim jobbára szénhidrátszegények. Írod, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma is cukros :D Hát persze, ezek a legszénhidrátdúsabb zöldségek közé tartoznak :D Én fűszernek használom őket, a répát, borsót sem sokkal bővebben, de ezek mind ízesek, kevés is elég pl. egy levesbe. SOKKAL szénhidrátszegényebb zöldségek vannak, amikre már bátrabban alapozhatsz. Uborka, saláta, brokkoli, de még a karfiol, zeller is simán belefér a legszénhidrátszegényebben evő vegák étrendjébe is. A te szénhidrátkereteddel pedig kilószámra eheted őket, ha akarod. Egyszer csináltam karfiolos krumplipürét (vagy fordítva, egyforma volt a mennyiség), nekem az is igencsak tetszett, persze ha nincs benne krumpli, az is finom, de a krumpliíz azért feldobja.
#10
Kedves 10-es
Nem 4000-es kalóriakerettel éltem eddig sem, hanem maximum 2000-el, mert azzal éreztem magam jól.
Nem vagyok zsiradék ellenes (zsírt nyilván nem eszem) de csak normális kereteken belül.
A gondom az, hogy igazán csak főtt étellel tudok jóllakni és az van erősen behatárolva.
A reggeli és esti 1-1 zsemle (30-30 pont az engedélyezett) nem jelent gondot, csak az ebéd és annak is az elkészítési módja, mert a zöldségek közül is kiesik egy csomó (pl. sárgarépa, zöldborsó, stb.)
Nem lehet örökké tökfőzeléken élni, az agynak az ízekre is szüksége van. A gyümölcsök, csöves kukorica, amiken nyáron éltem kiesnek, mert nekem még az almától is egekben a cukrom.
Hidd el, nem egyszerű, mert ha készítek valamit, az vagy finom, de kevés, vagy ízetlen és ezért éhes maradok.
De köszönöm neked is, hogy időt szántál a problémámra, átgondolom az általad írottakat is!:)
"A gondom az, hogy igazán csak főtt étellel tudok jóllakni és az van erősen behatárolva.
Nem lehet örökké tökfőzeléken élni, az agynak az ízekre is szüksége van. A gyümölcsök, csöves kukorica, amiken nyáron éltem kiesnek, mert nekem még az almától is egekben a cukrom.
Hidd el, nem egyszerű, mert ha készítek valamit, az vagy finom, de kevés, vagy ízetlen és ezért éhes maradok. "
Ne haragudj, de ha neked a zöldségekröl a tökfözelék az egyetlen, ami eszedbe jut, akkor valamit nagyon nem jól csináltál eddig sem!
Rengeteg egyéb zöldségféle van a sárgarépán, borsón és a tök(fözelék)ön kívül is, amit több száz féle módon lehet elkészíteni (plusz szénhidrát nélkül), a kölönbözö összetételü és füszerezésü sült, párolt, zöldségfogásokat és a vegyes salátákat (nem a magyar értelemben vett saláta, amikor a zöldség vagy ecetes vízben úszik,vagy nyakon öntik majonézzel), hanem a nemzetközi konyhákban megszokott vegyes zöldségfélék (részben nyersen, fötten, pároltan) tojással, sajttal (ezek neked is beleférnek) és (száraz és zöld) füszeres öntetekkel mind olyan, ami laktató, változatos ízü és mégsem szénhidrátbomba.
Én gyakorlatilag hetente egyszer vagy kétszer eszem húsfélét, a többi napokon húsmentesen étkezem, de a tök(vagy egyéb)fözelék legfeljebb egy-két havonta kerül terítékre.
Mivel emellett kalóriát is számolok, igen ritka, hogy sikerül elérnem a napi 150 g CH-t, pedig nem kerülöm kimondottan a szénhidrátokat - csak egyszerüen ez "jön ki" a végén a sok zöldséges ételekböl.
Kedves 15-ös!
A hüvelyesek, bab, borsó, lencse kiesnek, sárgarépa, krumpli és a sütőtök is.
Marad a tök és amit elfelejtettem a kelkáposzta, esetleg a spenót és a sóska, amennyiben főzelékről beszélünk.
Te ritkán eszel főzeléket, de én szerettem.
Természetesen ettem azelőtt is párolt zöldséget, salátákat mindenféle formában, de leginkább esténként.
Sajnálom a régi, finom ételeket, az ízeket, amiket finom házikenyérrel ehettem és soha nem kellett azon filóznom, hogy hizlal vagy nem hizlal, mert ilyen gondom nem volt.
Szerettem az ételeimet elkészíteni és szerettem megenni.:)
Most teljesen át kell szerveznem mindent, mérleggel pancsolok és semmi nem ugyanolyan.
Ezen keseredtem el!
Főleg a gyümölcsök fognak nagyon hiányozni, mert ahogy írtam is a nyaram a gyümölcsevésről szólt.
Ráadásul 5 éve telepített gyümölcsösünk van, csupa kedvenc gyümölcsömmel, fekete cseresznye, többféle sárga és őszbarack, alma, szilva, ringló és ezek mind tilosak.
A muskotályos szőlőlugasunkról már nem is szólok!:(
Nagyrészt ezek csábítottak minket a Budapestről vidékre költözésre és tessék!
De ahogy írtam is, majd belejövök, csak most érzem drámának, elvégre mindent meg lehet szokni.
Kedve 17-es!
Köszönöm a kedves és biztató szavaidat, nagyon jól estek!:)
"A hüvelyesek, bab, borsó, lencse kiesnek, sárgarépa, krumpli és a sütőtök is.
Marad a tök és amit elfelejtettem a kelkáposzta, esetleg a spenót és a sóska, amennyiben főzelékről beszélünk."
Nem csak ezek vannak. Zöldbab, egyéb tökfélék (cukkini, patisszon), padlizsán, paradicsom, paprika, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, brokkoli, lila káposzta, savanyú káposzta, kelbimbó, gomba, salátafélék - most hirtelen ezek jutottak eszembe. Lehet, hogy nem mindegyikből lehet főzeléket készíteni, de nagyon sokféle főtt zöldséges étel van a főzelékeken kívül (levesek, lecsó, rakott ételek stb.).
A vöröshagyma és a sárgarépa is belefér a cukorbeteg étrendbe, pici mennyiségben száraz hüvelyesek is. A zöldségfélékben lévő rostok miatt a cukor lassabban emésztődik és szívódik fel. Ha eszel melléjük valami fehérjét és zsiradékot is, még lassabban. Nem fogják brutálisan emelni a cukrot - a finomított szénhidrátok, hántolt gabonák, lisztek, krumpli igen.
Ma 104 g ch volt az ételeimben, ezeket a zöldségeket ettem: 24 g kaliforniai paprika, 115 g zöldbab, 65 g paradicsom, 117 g főtt répa, 18 g kígyóuborka. Belefért még egy kis kesudió, egy fél banán és negyed alma is, de ha minimalizálni akarnám a gyümölcsökből származó cukrokat, akkor biztosan bogyósokat ennék, és kesudió helyett is lehet pl. sima diót enni.
Én amúgy nem eszem semmit, amiben gabona vagy hozzáadott cukor van, ez azért is jó, mert az efféle ch bombáktól nagyon éhes leszek, vagy nem tudom megállni, hogy ne egyek belőlük jóval többet az adagomnál. Sokkal jobban érzem magam nélkülük, bár néha teszek kivételt.
Szerencséd, hogy nem vagy vegán, így ehetsz pl. sajtot, tojást, húst nem muszáj enned.
A cukorbetegség okozója nem a cukor, hanem a zsír, mely a sejtekben lerakódva blokkolja az inzulint.
Nézd meg ezt a videót kérlek, és vond le a tanulságot.
Itt egy magyar lány blogja is, aki ezzel kigyógyult a cukorbetegségből.
https://www.youtube.com/watch?v=j8IOGejNaj0
https://www.youtube.com/watch?v=CZL3LE39pQE
A szénhidrátok csökkentése és a fehérje, zsír növelése nem a megoldás, hanem az egyenes út az öngyilkossághoz.
Szerinted mégis mi az oka annak, hogy az ajánlott étrenddel SENKI nem gyógyul ki a cukorbetegslgből, holott egy gyógyítható betegség?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!