Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A sárgaborsó puffaszt?

A sárgaborsó puffaszt?

Figyelt kérdés

2018. jan. 26. 13:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
56%

A főzelék? Vagy a felesborsó mint liszt?

Alapvetően nem puffaszt.

2018. jan. 26. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Főzelék.Eddig 3x ettem,de mind3 alkalomkor másnap vagy erősen felpuffadtam vagy hasmenésem volt
2018. jan. 26. 13:31
 3/12 anonim ***** válasza:
83%

Engem marhára...pedig imádom de inkább lemondtam róla :(

Ha eszem bármennyit utána annyira fáj a hasam,hogy kiegyenesedni sem tudok...

2018. jan. 26. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
45%
Persze, hüvelyes... :(
2018. jan. 26. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
88%
Hüvelyes, úgyhogy van, akit puffaszt. Engem soha, semmilyen huvelyes nem puffaszt. Egyéni.
2018. jan. 26. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
70%
Fingok tőle rendesen, ha erre gondolsz, csak nem érdekel, mert szeretem.
2018. jan. 26. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
79%

Felejtsétek már el ezt a baromságot, hogy valami általánosan puffaszt.


A puffadás az egy jelenség, ami akkor lép fel, ha a szervezeted nem termel eleget az adott anyag megemésztéséhez szükséges enzimből.


Ha ritkán iszol tejet, a tej fog puffasztani.

Ha ritkán eszel húst, akkor az.

Ha ritkán eszel sárgaborsót vagy egyéb hüvelyeseket, akkor az.


Emberenként különbözik. A briteket egyik sem puffasztja, mert gyerekkortól naponta eszik.

A japánokat meg a tej puffasztja, mert náluk azt nem fogyasztják


Étkezési szokás kérdése, és rendszeres fogyasztással megváltoztatható.


Kiv. természetesen, ha van valamilyen betegséged pl. crohn, reflux, stb.

2018. jan. 26. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
53%

A japánok tejtől való "puffadása" (vagy inkább hasmenése) más tészta, nem azért nem tudják megemészteni a tejtermékekekt mert gyerekkorban nem kapnak. Ennek genetikai okai vannak, nem csak nekik hanem egész délkelet ázsiában, nem véletlenül nem kapsz sajtos vagy teszínes kaját kínai vagy thai étteremben sem, mivel arrafelé az emberek 90-95%-a laktóz intoleráns, mint a Föld népességének 60%-a!


Tudniillik a nornális az ha a laktáz enzim ami a laktózt bontja le, 5-6 éves kor után már nem termelődik és ha a gyerek-anya páros még nem szokott le ekkor a szoptatásról akkor a gyerek hasfájás/hasmenés kombótól természetes motivációt kap a leszokáshoz.


Egy kb 8-12 ezer éve 4 különböző helyen lezajlott genetikai mutáció révén lettek csak bizonyos népcsoportok laktóz toleránsak 6 éves kor után is, de köztük is sokaknak visszajön az eredeti laktóz intolerancia ha hosszabb ideig kiiktatják a tejtermékeket. Gondolom egy bizonyos éhínséges időszak alatt egyes területeken előnyben volt aki bírta felnőttként a laktózt és ezért terjedt el.

Amúgy a túlélés szempontjából nagyon hasznos volt de mára egyre több bizonyíték van arra hogy sok káros mellékhatása van, krónikus betegségeket okoz. Túlélőkajának jó volt, de ára is van.


A japánok és a kínaiak viszont a nyugatmajmolás miatt elkezdték fogyasztani a tejtermékeket, és tablettákat szednek mellé hogy ne legyenek rosszul tőlük.

Eszem megáll :(

2018. jan. 28. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:
100%

#7

Ezt honnan veszed? Nem kekeckedés, tényleg érdekel. Szeretném elhinni, amit állítasz, de a tapasztalataim mást mutatnak.

Évek óta rendszeresen fogyasztok hüvelyeseket (sárgaborsó, fehérbab, lencse, etc.), átlag heti két nap. Ez, bárhogy is számolom, hetente fél kiló hüvelyes (zöldfűszerrel és fokhagymával, magában vagy tojással, szóval semmi extra), mégis mindig puffadok meg szelelek tőlük, pedig elvileg makkegészséges vagyok. A naponta fogyasztott brokkoliról, karfiolról nem is beszélve. Ha hozzá lehetne szoktatni a szervezetet bizonyos típusú ételekhez, nem lennének problémáim.

2018. jan. 28. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

9., mint írtam, lehetnek egyéni eltérések. Lehet érzékeny vagy rájuk vagy van valamilyen betegséged - bármilyen emésztőrendszeri gond okozhatja.


A babfélék gond nélküli emésztéshez alfa-galaktozidáz enzimre van szükség, akinél ebből bármilyen (genetikai, stb.) okból kevesebb termelődik, az szenved vele.


Ugyanígy a tej megfelelő emésztéshez laktáz és kazeináz kell, a keményítős növényekhez diasztáz, a di-és monoszacharoidokhoz maltáz...


Ha bármelyikből nem termelsz eleget a szervezeted szenvedni fog az adott termék fogyasztásánál. De mint írtam, ha nincs semmi "gátlója" mint pl. betegségek, beindul a termelődése.


Hogy hol lehet erről olvasni, nem tudom... biológia, számomra egyértelmű a működése. Ne haragudj, tényleg. De az ncbi-n biztos találni ezzel kapcsolatos tanulmányokat.

2018. jan. 28. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!