Hogyan kell sárgaborsó főzeléket csinálni?
Igaz sok recept van fent különböző oldalakon de egyik se részletes, szájbarágós. Akinek pedig minimális tapasztalata annak picit értetlen lehet, mint pl nekem.
Mivel húzták a fogam pár napja így még egy picit fözeléken élnék.
Nos vettem fél kiló sárgaborsót. Mennyi vizet kell beleönteni, akkor kell e beletenni mikor már felforrt a viz, meddig kell főzni, mivel érdemes fűszerezni, stb. köszönöm szépen bárkinek is aki segit szájbarágósan elmondani.










Én egyszer jártam meg egy csomag sborsóval, 3 éves termés volt bezacskózva és eladta egy multi. Előző este beáztattam egy egész éjszakát ázott. másnap 3 óra sem volt elég neki hogy megfőjön kemény maradt mint a kő.
Nem nagy dolog amúgy, pont 2 hete csináltam ismét. Lemostam, kb 2-2,5 liter vízbe oda tettem főni (eszem ágában sem volt áztatni), gőz erőn, kakaón ment a gáz alatta, mikor úgy vettem észre lefő a víz adagoltam hozzá egy keveset. Beízesítettem, 3/4-1 óra alatt megfőtt. Ezúttal a sparban vettem a sárgaborsót.
Ízesítés: 3 kisebb babérlevél, 1 vhagyma, 1 ek vegeta, őrölt bors ízlés szerint.
Rántás: liszt, fokhagyma, pirospaprika





No, gyermekem, itt a szájbarágós recept.
Ha egyedül eszed, nehogy megcsináld az egész zacskót, mert 2 év alatt sem fogy el. Felezzük le a zacskóz, az testvérek között 250 gramm borsó. Öblítsd le egy szűrőben, zutty bele egy edénybe, rá jó bőven engedj hideg vizet, 1 litert minimum. Éjszakára kint hagyod ázni.
Másnap újult erővel megközelíted a már felázott borsót, előző nap megismerted a szűrőt, ezt alkalmazva átöblíted, áztatólevet öntsd ki, nem kell az nekünk, fujj. Szép méretes lábasban felteszed főni közepes lángon a borsót elsőnek egy liter vízzel, ha esetleg később úgy látod, valaki levedelte róla a vizet vagy elszökött vagy bármi galádság, akkor utánatöltesz. Küldesz a lábasba 3-4 db babérlevelet, jegyezd meg mennyi volt, hogy a végén tudd, mennyit is kell kikotornod. Mennyen még bele egy vöröshagyma egészben, meghámozni nem árt. Csipet bors, 2 gerezd aprított fokhagyma, szalonnabőr, ha veszélyesen szeretsz élni.
Egy ideig fedő nélkül lehet nyomatni, tessék ott strázsálni mellette, mert olyan lesz egy idő után, mintha beleborítottad volna a habfürdőt, az a hab nem kell, undi, halászd le róla. Ha már nincs rajta hab, lefeded, ottfelejted kis lángra kapcsolva.
Néha azért pillantsál rá, akkor jó, ha a szemek egy része egészben van, de néhány már szétfőtt, ez kisujjamból szopva olyan 40-45 perc lehet. Most lehet sózni, vegetázni nem, máskor sem.
Kihalászod a babérlevelet, szalonnabőrt, hagymát, bármi egyéb csetreszt. Kis lábosba beleküldesz egy fél deci olajat, alágyújtasz, vársz egy hangyapislogásnyit amíg felhevül, aztán beleszórsz 2 evőkanál lisztet, közepes lángon kevergetve megpirítod. Arany színe legyen a lisztnek, mint a fuksznak, akkor mehet rá egy teáskanál jó magyar pirospaprika, meg gyorsan utána fél deci hideg víz is. Ezt kicsit elkevergeted, hogy egyneművé váljanak a dolgok, aztán beleöntöd a borsós kutyulmányba, pár percig összeforralod, hogy sűrű legyen, aztán lehet is betolni az arcba.





Nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszokat, így már megbirkózok vele.:)
A 3. válaszolónak pedig külön köszönöm. :) egy élmény volt bedagadt arccal olvasni:)





A 78 %-os válasz nagyon olvasmányos, humoros, de a lényeg, hogy még tökéletes is.(akárcsak szegény DZ.-t olvastam volna..., de hát Őrá sajnos nem sokan emlékeznek már.Bocs a privát megjegyzésért )
Sok ilyen jó válasz hiányzik már régóta erről az oldalról.





"Őrá sajnos nem sokan emlékeznek már.Bocs a privát megjegyzésért "
Amennyiben "doboszoli"-ra gondolsz, őt sokan megjegyezték az igazi főzni szeretők közül.










Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!