Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell sárgaborsó főzelék...

Hogyan kell sárgaborsó főzeléket csinálni?

Figyelt kérdés

Igaz sok recept van fent különböző oldalakon de egyik se részletes, szájbarágós. Akinek pedig minimális tapasztalata annak picit értetlen lehet, mint pl nekem.


Mivel húzták a fogam pár napja így még egy picit fözeléken élnék.

Nos vettem fél kiló sárgaborsót. Mennyi vizet kell beleönteni, akkor kell e beletenni mikor már felforrt a viz, meddig kell főzni, mivel érdemes fűszerezni, stb. köszönöm szépen bárkinek is aki segit szájbarágósan elmondani.


2017. ápr. 24. 19:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%
A sárgaborsót előző nap beáztatod annyi vízbe, hogy ellepje.. majd kétszeres mennyiségű vízbe feltesszük főni a babérlevelekkel, zúzott fokhagymával, kis borssal és sóval. Közben elkészítjük a rántást, olajon lisztet dinsztelünk hozzáadjuk a pirospaprikát, (ilyenkor vedd le a tűzről mert megéghet és keserű lesz) és egy kis vizet. Csomómentesre kevered és adunk hozzá egy kis reszelt hagymát majd a főzelékhez adjuk, és átkeverjük. Egyet forralunk rajta, kiszedjük a babérlevelet és pürésítjük, botmixerrel. Kb ennyi, ha valami nem érthető kérdezz
2017. ápr. 24. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
37%

Én egyszer jártam meg egy csomag sborsóval, 3 éves termés volt bezacskózva és eladta egy multi. Előző este beáztattam egy egész éjszakát ázott. másnap 3 óra sem volt elég neki hogy megfőjön kemény maradt mint a kő.


Nem nagy dolog amúgy, pont 2 hete csináltam ismét. Lemostam, kb 2-2,5 liter vízbe oda tettem főni (eszem ágában sem volt áztatni), gőz erőn, kakaón ment a gáz alatta, mikor úgy vettem észre lefő a víz adagoltam hozzá egy keveset. Beízesítettem, 3/4-1 óra alatt megfőtt. Ezúttal a sparban vettem a sárgaborsót.


Ízesítés: 3 kisebb babérlevél, 1 vhagyma, 1 ek vegeta, őrölt bors ízlés szerint.

Rántás: liszt, fokhagyma, pirospaprika

2017. ápr. 24. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
86%

No, gyermekem, itt a szájbarágós recept.


Ha egyedül eszed, nehogy megcsináld az egész zacskót, mert 2 év alatt sem fogy el. Felezzük le a zacskóz, az testvérek között 250 gramm borsó. Öblítsd le egy szűrőben, zutty bele egy edénybe, rá jó bőven engedj hideg vizet, 1 litert minimum. Éjszakára kint hagyod ázni.

Másnap újult erővel megközelíted a már felázott borsót, előző nap megismerted a szűrőt, ezt alkalmazva átöblíted, áztatólevet öntsd ki, nem kell az nekünk, fujj. Szép méretes lábasban felteszed főni közepes lángon a borsót elsőnek egy liter vízzel, ha esetleg később úgy látod, valaki levedelte róla a vizet vagy elszökött vagy bármi galádság, akkor utánatöltesz. Küldesz a lábasba 3-4 db babérlevelet, jegyezd meg mennyi volt, hogy a végén tudd, mennyit is kell kikotornod. Mennyen még bele egy vöröshagyma egészben, meghámozni nem árt. Csipet bors, 2 gerezd aprított fokhagyma, szalonnabőr, ha veszélyesen szeretsz élni.

Egy ideig fedő nélkül lehet nyomatni, tessék ott strázsálni mellette, mert olyan lesz egy idő után, mintha beleborítottad volna a habfürdőt, az a hab nem kell, undi, halászd le róla. Ha már nincs rajta hab, lefeded, ottfelejted kis lángra kapcsolva.

Néha azért pillantsál rá, akkor jó, ha a szemek egy része egészben van, de néhány már szétfőtt, ez kisujjamból szopva olyan 40-45 perc lehet. Most lehet sózni, vegetázni nem, máskor sem.

Kihalászod a babérlevelet, szalonnabőrt, hagymát, bármi egyéb csetreszt. Kis lábosba beleküldesz egy fél deci olajat, alágyújtasz, vársz egy hangyapislogásnyit amíg felhevül, aztán beleszórsz 2 evőkanál lisztet, közepes lángon kevergetve megpirítod. Arany színe legyen a lisztnek, mint a fuksznak, akkor mehet rá egy teáskanál jó magyar pirospaprika, meg gyorsan utána fél deci hideg víz is. Ezt kicsit elkevergeted, hogy egyneművé váljanak a dolgok, aztán beleöntöd a borsós kutyulmányba, pár percig összeforralod, hogy sűrű legyen, aztán lehet is betolni az arcba.

2017. ápr. 24. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
3-mas, mit szívtál, nekem is küldjél belőle :D hát behalok :D
2017. ápr. 24. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:

Nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszokat, így már megbirkózok vele.:)



A 3. válaszolónak pedig külön köszönöm. :) egy élmény volt bedagadt arccal olvasni:)

2017. ápr. 25. 06:25
 6/12 anonim ***** válasza:
96%

A 78 %-os válasz nagyon olvasmányos, humoros, de a lényeg, hogy még tökéletes is.(akárcsak szegény DZ.-t olvastam volna..., de hát Őrá sajnos nem sokan emlékeznek már.Bocs a privát megjegyzésért )

Sok ilyen jó válasz hiányzik már régóta erről az oldalról.

2017. ápr. 25. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 ede1219 ***** válasza:
100%

"Őrá sajnos nem sokan emlékeznek már.Bocs a privát megjegyzésért "


Amennyiben "doboszoli"-ra gondolsz, őt sokan megjegyezték az igazi főzni szeretők közül.

2017. ápr. 29. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen Őrá gondoltam, és nagyon örülök, hogy van, aki emlékszik Rá."DOBOSZOLI", csupa nagybetűvel, hogy ő is lássa odafentről... )''
2017. ápr. 29. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:
kaphatnék egy kis háttérsztorit ?
2017. ápr. 29. 19:41
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nem, ne vagyok rá felhatalmazva(bocs)...
2017. ápr. 29. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!