Milyen íze van a kókusztejnek, rizstejnek, mandulatejnek? Miben más, mint a sima tej?
Nem nevezzük tejnek. Mandulatejnek, növényi tejnek nevezzük, az teljesen más s egyértelmű is.
A kutyatej és a tejnedv is "tej", annak sincs köze a fiatal emlősállat táplálására szolgáló nedvhez. Pont ezek miatt nem zavar a tej elnevezés, mert pl. a "vegán sajt" kifejezéstől kicsit kiakadok. Köze nincs a sajthoz. Igaz, ott a "disznósajt", szóval lehet, hogy nincs igazam abban sem... Valaminek pedig nevezni kell a szerencsétlent (én műsajtnak szoktam, de lehet, hogy ez zavarja a vegánokat).
"Mandulatejnek, növényi tejnek nevezzük"
Jó lesz az mandulaitalnak is.
"mert pl. a "vegán sajt" kifejezéstől kicsit kiakadok"
AKkor még nem ettél rendes vegán sajtot - most pl. érlelek itthon valódi kultúrával camembert-t és gorgonzolát kesu alapon. Megtévesztésig olyan az íze, mint a valódinak, ha nem szólok, hogy vegán, senki nem jön rá.
Van hagyományos tejipari technikákkal készült vegán sajt is, mandula, mogyoró ill. más olajos mag alapon. Oltóval, baktériumkultúrákkal (természetesen nem tejes szaporításból).
Attól, hogy te még nem ettél ilyet nem kell kifutni a világból :)
Németországban, Angliában, USA-ban már forgalmaznak is ilyesmit, pl. happy cheeze stb.
A növényi tejek elsősorban abban különböznek a "sima tejtől" (tehéntej, kecsketej, stb), hogy - mivel növényből készülnek - nincs bennük tejcukor (laktóz) és tejfehérje, így a laktózérzékenyek és a tejfehérjeallergiások is nyugodtan fogyaszthatják.
Az emelett cukorproblémával rendelkezők más tészta... ők "büntetlenül" csak a kókusz és mandulatejet fogyaszthatják, valamint azokból a magokból készülteket, amik a diéta "nem számolós" alapanyagai. De ez már más tészta :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!