Mégis hogy van az, hogy a BIO termékek SOKKAL DRÁGÁBBAK mint a sima termékek?
Nem arról szól a bio, hogy vegyszerek, meg permetszerek nélkül termesztenek zöldségeket,növényeket, tejet. meg mindent?
És akkor ha nincs a paradicsomban permetszer, nem kell a termelőnek vegyszerre költenie.
Ami neki plusz megmaradt kiadás.
És akkor hogy adhatja el drágábban a BIO terméket, amikor neki az kevesebbe került, hogy megtermelje, mint a vegyszeres zöldséget?
Ez mind becsapás?
éppen azért, mert bio.
egészségesebb, és sokkal figyelmesebben készülnek, ugyhogy megvan az áruk is.
Hogy a gazdagok éljenek tovább, ne a prolik: természetes szelekció
:D :D :D
Ha vegyszereket használsz, akkor megveszed a génkezelt magot, kimész a mezőre, permetezel aztán hazamész.
Ha bioárut termelsz, akkor nincs ilyen egyszerű módszer amivel megölheted a kártevőket vagy javíthatod a termést. Nemcsak többet kel dolgoznod vele, de kisebb lesz a termés is.
Rossz a logika: nyilván azért költesz vegyszerekre, mert az hasznot hoz neked, javítja a termést. A kiadás eltörpül a többlethaszon mellett amit csinálnak neked.
Ez olyan, mintha ugyan azon a területen egyik évben vegyszerezve termelnéd ki a gyümölcsöket/zöldségeket, másik évben pedig bio módon. Első évben 2x akkora hozamod lenne, mind a másodikon. És ugye ezért szokták. kétszeresére emelni a termékek árait is, hogy a termesztők is megéljenek.
Na most.. igazad van, hogy a bio átverés. Szüleim gazdálkodók, van szőlőnk, gyümölcsösünk. Apukám mindig azt szokta mondani, hogy ami bio, az mind kukacos és rothadt...
Nem egy emberről tudunk aki "bio" gazdálkodó, közben meg este sunyiban megy a permetezés.
Ahogy előttem már mondták! Nem jól gondolod. Nem génmanipulált, nem vegyszer kezelt, sokkal többet kell dolgoznod azért, hogy valami ami a nagyközönségnek tetszik, az megteremjen. Jó a paradicsomos példád! Ha meglátsz a boltok polcain egy gyönyörű, nagy, egészségesnek kinéző paradicsomot inkább azt veszed el, mint ami kicsi, néhol hiba is látszik esetleg rajta.
Szóval, nemhogy kevesebbe kerül, hanem sokkal többe a termelése. Kinézete miatt sokkal kevesebbet is tud eladni belőle, hiszen csak a tudatos vásárlók vásárolnak tőle.
Én szerencsés vagyok. Apukám hobbikertész, és csodákat művel. És valóban nem permetezi, próbál rezisztens fajtákat vásárolni, de kerüli az agyon keresztezett termékeket. Általában régről maradt magokat használ. Értsd: szülei termelték azt a fajtát, és mivel minden évben ültette, és minden évben gyüjtött magot, így azok maradtak meg. Mindenből sokat csinál, hogyha bármi betegség, baj érné, akkor is elég legyen nekünk. Azért -szerencsére-, az a jellemző hogy a szomszédokat is mi látjuk el, és sok marad fölösleg.
Azokon kívül amit már leítrak, ne feledjük el azt sem, hogy az árat a kereslet szabályozza, nem a kínálat.
Nem az számít, hogy az eladónak mennyiért éri meg eladni (sajnos ez az őstermelő gazdákra is igaz)
hanem hogy mennyi pénzt adnak érte a vevők.
Márpedig az egészség nagy kincs, ára van!
Szedtél már krumpliról, paradicsomról kolorádó (azaz krumpli) bogarat?
Most gondold el, ha nem permetezed, hanem egyesével szeded össze a krumpli levelei alól őket, de nem csak a bogarat, de a petét , meg alárvát is. És nem 1 van egy bokron, elhiheted.
Na, akkor megtudod, miért olyan drága a bio...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!