Milyen íze van a kókusztejnek, rizstejnek, mandulatejnek? Miben más, mint a sima tej?
A házi kókusztej igencsak édes s persze kókuszízű, a boltit nem tudom, nyilván annak is édeskésnek kell lennie, de még a kókusztejszín is kevésbé édes, mint a kókusztejem, pedig az sűrűbb...
A rizstej enyhe, nem tudok rá mit mondani, ízesítés nélkül eléggé ízetlen, de amúgy kedveltem egy időben (vaníliásan, boltból, a sajátot csak kakaóba tettem).
A mandulatej is enyhe, mint a mandula, de elég finom (annak, aki szereti a mandulát). A mandula jól veszi ki magát kókusztejben is.
A sima tejre egyik növényi sem hasonlít, miért is tenné? S máshogyan is esik, legalábbis nekem. A rizstej hasonlít rá a legkevésbé, hiszen az szinte semmi zsírt sem tartalmaz, a kókusz és a mandula zsíros, ízes s ez a tejükön is igencsak érezhető. A visszamaradt kókusz és mandula száraz, ízetlenebb cucc, a zsírból, édességből, ízből sok belemegy a lébe.
Szerintem próbáld ki őket, sokkal inkább megtudod, mint leírás alapján :) Akár úgy, hogy fogsz 1-2 dkg cuccot, forró vizet öntesz rá s összeturmixolod, leszűröd (pihentetéssel még jobb), a rizsnél még előzetesen hosszas áztatás is kell.
kókusztej=kókusz ízű
rizstej=édes
mandulatej=semmilyen, de legalább rohadt drága
Abban más, hogy nem tej.
A mandulatej semmilyen?... mandulaíze van ember...
A legsemlegesebb ízű amivel eddig dolgom volt, az a kesudió, de annak is halványan kesudió íze van, a kedvencem pedig a mogyoró, a mák, és a kókusz.
"A mandulatej semmilyen?... mandulaíze van ember..."
Két-három márkát kóstoltam, mindegyik teljesen jellegtelen volt számomra.
A mandulatej isteni finom, egyszerűen mandulás íze van... - nagyon finom kávékba, turmixokba, stb.
A rizstej semleges, vizes, íztelen - legjobb sós ételekbe, krémlevesekbe, stb., ahova nem kell erős íz.
A kókusztej meg kókuszos, jó kókuszos currykbe, édes italokba, stb. Kávéba én nem szeretem.
Személyes kedvencem a mogyorótej (forrócsokinak isteni), ill. a hétköznapokban a kávéba én szójatejet (semleges, de zsíros, nem vizes), ill. zabtejet (édeskés) teszek.
4-esnek igaza van, sok növényi tejben vannak adalékanyagok, aromák, a szójatejben még hozzáadott cukor is szokott lenni (eddig csak külföldön láttam olyan szójatejet, amiben nincs cukor). Én csak rizstejet szoktam használni, ebben van a legkevesebb adalék (pl. aroma sincs benne). Mákosgubát vagy néha köles- vagy tápióka-pudingot csinálok belőle, esetleg gyümölcsleveshez használom.
Egyszer Spanyolországban ittam jó hideg mandulatejet, az finom volt, jólesett a nagy melegben (bár abban valszeg volt cukor is).
Akik a cukor problémásnak azok remélem tudják hogy a tehéntejben sokkal több van (5-6/100g).
Emellett a hormonokról, antibiotikumokról, stbről se feletkezzünk meg ami a növényeknél nem játszik.
Ízfokozó nem szokottt lenni bennük, stabilizátor igen hogy ne váljon szét (mondjuk rengtetwg dologban van és a karragén pl egy természetes anyag egyáltalán nem káros).
Emellett
Otthon is készíthető növényi tej az persze minden mentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!