Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegán van itt? Tényleg elég...

Vegán van itt? Tényleg elég energiát lehet nyerni zöldségekből?

Figyelt kérdés
Autoimmun beteg vagy és csak fogyok. Arra gondoltam hogy vegán étrendre térek rá hátha jobb lesz.
2017. dec. 10. 10:45
 1/6 anonim válasza:
1%
A cukor ami napi fél kiló és kenyeret is sokat egyél meg valami zsirosat
2017. dec. 10. 10:54
 2/6 anonim ***** válasza:
55%

Nincs vegán étrend (mivel ez egy életforma, és nem diéta). Növényi étrend van.

Zöldségekből biztosan nem. Szerencsére, a vegánok a zöldségeken kívül még további 6 élelmiszercsoportot is fogyaszthatnak: gyümölcsök, magvak, gabonák, hüvelyesek, gombák, algák, illetve ezek végtelen kombinációi.

Nekem több lett az energiám mióta vegán vagyok, a sportteljesítményem is jobb lett, példának okáért ma már szinte meg se kottyan, ha 1 nap alatt körbetekerem a Balatont.

2017. dec. 10. 12:38
 3/6 anonim ***** válasza:
48%

Amit a 2. írt, azokból táplálkozik manapság is a világ népességének fele-harmada, akik kva ritkán látnak húst.

Ugyanígy az emberiség történetének nagy részében is az emberek gyakorlatilag nem ettek húst.

Ma már sokan (én sem) el sem bírnák képzelni, hogy csak évente néhányszor ünnepnapokon, vagy gazdagabb helyeken mondjuk minden vasárnap ebédre legyen csak hús, mint ahogy mióta van ember, annak az időnek a nagy részében volt :D

Amúgy húsevő vagyok, de erről sokat olvastam.

2017. dec. 10. 13:31
 4/6 anonim ***** válasza:
74%

Milyen betegséged van? Többféle problmára pl. Crohn, cukorbetegség, köszvény, reflux stb. valóban megoldás a vegán étrend, megint másokkal nem áll összefüggésben.

Persze ha van kedved hozzá ettől függetlenül is nyugodtan próbáld ki mert egy nagyon egészséges életforma.

Ami azt illeti, energiát az emberek a szénhidrátból nyernek. Ezekből a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban van a legtöbb, de a hüvelyesek és az olajos magvak is tartalmaznak belőle.

Az állati termékekben aránylag kevés a szénhidrát. Az olyan extrém diétákban mint a ketogén, ahol a szénhidrátot teljesen megvonják a szervezettől, a szervezetünk a zsírt alakítja cukorrá,mert ez az egyetlen forrás, ami energiát ad.

De úgy vélem, hogy nem erről akartál kérdezni, hanem tévesen fogalmaztál és a hírhedt fehérjebevitel kérdés érdekel.

A fehérje nem ad energiát, hanem ez építi fel a testedet gyakorlatilag. Ez szükséges a tested regenerálódásához, a bőröd, hajad, körmöd épen tartásához, az izmok felépítéséhez és megtartásához. Ha nem viszel be elegendőt ezeknek a létszükséges funkcióknak a fenntartásához, a sejtjeid lassan leépülnek.

Az általános tévhittel ellentétben, egy átlagos embernek nincs sok fehérjére szüksége. Normál aktivitású felnőtteknek 0,8-1g/testtömegkg, tehát egy 65 kilós embernek 52-65g.

Egy sportoló embernek 1-1,2g, egy élsportolónak vagy testépítőnek ennél lényegesen több.

Ez csupán növényi étrenden is könnyedén fedezhető.

A gyümölcsök csak minimális fehérjét tartalmaznak a legtöbb pl. a barackban, banánban, bogyós gyümölcsökben van (kb. 1-1,2g/100g).

A zöldségekben ennél valamennyivel több fehérje található, avokádó, karfiol, krumpli, gomba, paprika, mágnold, zeller, kelkáposzta, spárga, csicsóka 2g-ot tartalmaznak; a káposzta, 4,3-at (azért pl. 300g káposzta könnyen lecsúszik és az máris 13g fehérje), a kelbimbó 3,4-et, a brokkoli 3-at, a fokhagyma 6-ot (azért nem ebből igyekeznék fedezni a napi szükségletet:)), a spenót is 3-at, de még a paradicsom, hagyma, ubi, tökfélék is tartalmaznak 0,9-1g között.

Szóval a zöldségek se magas fehérjetartalmúak, de azért egy 2-300 g-os adagból szintén be lehet vinni egy 10g fehérjét.

Ami ezeknél fehérjedúsabb:

a gabonák:

kukorica 9g

árpa 12g

hajdina 13g

köles 11g

amaránt 14g

kuszkusz 3,8g

rizs 2,7g

zab 17g

rozs 10g

chia 17g

tönköly 15g

granola 10g

bulgur 12g

A hüvelyesek:

borsó 5g

bab 21g

szójabab 36g

csicseriborsó 19g

mung bab 24g

fekete bab 26g

lencse 25g

fehér bab 10g

és az olajos magvak:

mandula 21g

földimogyi 26g

kesu 18g

dió 15g

mogyoró 15g

pisztácia 20g

tökmag 19g

szezámmag 18g

napraforgómag 21g

Emellett általában a növényi tejek is tartalmaznak 2-3g fehérjét/100ml, a joghurtok is.

Nagyon fehrjedúsak még aszalt gyümölcsök is magukhoz képest, az aszalt paradicsom pl. 5g, a barack 3,4g, a mazsola 3,1g.

Érdemes odafigyelni rá, hogy naponta egy olyan étkezés legyen, amiben sok gabona/olajos mag vagy hüvelyes van, az adja a fehérje nagy részét, a többi kijön apróságokból.

2017. dec. 10. 19:47
 5/6 anonim ***** válasza:
39%

A vegánok nem csak zöldséget esznek, hanem növényi táplálékot.

Mivel az energiára helyezed a hangsúlyt, pl 10 dkg szója szeletben bő 3x annyi kalória van, mint 10 dkg főtt csirkemellben.

Az olívaolaj sem kalóriaszegény :)

2017. dec. 10. 22:10
 6/6 anonim ***** válasza:

Az előttem szólók leírták a lényeget, én szeretnék ajánlani neked egy orvost és egy személyi edzőt, akik a növényi étrendre esküsznek és hasznos dolgokat mondanak a videóikban.

Az egyik Váli Tamás, személyi edző és táplálkozási tanácsadó, youtubra beírod a nevét, kiadja a videóit.

A másik egy orvos, dr Tamasi, ő is szerepelt már több reggeli műsorban, de saját videói is vannak.

2017. dec. 17. 08:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!