Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogyan kezdjem a vegan életmódot?

Hogyan kezdjem a vegan életmódot?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy áttèrek a vegán èletmódra, mègsem tudom, hogyan kezdjek neki. (Persze, elhagyom amit "nem ehetek")Főleg etikai , de egèszsègügyi okok(fogyás) miatt is váltok. Eddig napi szinten ettem húst, engem laktat, nem tudom mivel tudnám ezt pótolni? (Bab,lencse?)

A másik kèrdèsem, hogy ez az èletmód nem drága? Anyagilag nem állok olyan jól.. de mègis szeretnék vegánkènt èlni.

Tudnátok ajánlani valami jó receptes könyvet/ oldalt? Vagy ugy egyèbkènt tudnivalókról az èletmódról?

A másik kèrdèsem, hogy ti számoljátok a bevitt kalóriát? Persze nem kenyèrem èlnèk(anèlkül egyèbkènt megvagyok) de nem szeretnèk meghízni ha túl sok a kalória. Arra számítok, hogy ameddig nem szokok hozzá,addig èhes leszek egy kicsit. Aztán nem tudom..

Van bármilyen tanácsotok a kezdèshez?

((NEM szeretnèm, hogy veszekedès alakuljon ki a kèrdèsem alatt, nem akarok senkit se provokálni az eddigi tudatlanságommal se semmivel!! Nem èrdekel, ha vki nem èrt egyet ezzel az èletmóddal, sokáig èn is "ellene voltam" mondván, hogy "hülyesèg",ert nem èrtettem. Mkndegy, csak megkèrek mindenkit,aki ezt olvassa,hogy ne bántsuk a másikat.)

Előre is köszönöm Nektek!;)

2017. aug. 22. 19:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
96%
2017. aug. 22. 19:23
 2/13 anonim ***** válasza:
96%
Én most tértem át vega üzemmódba, és 3 hét alatt már 5 kilót fogytam, mondjuk most lassulni fog szerintem, de azért ez szép eredmény. Nem számolom a kalóriákat csak alapelveket tartok be. Ami a rendszert illeti, nem kötelező hozzá vegának lenni, én választottam ezt mert így jobban érzem magam. Ha érdekel írj rám és elmondom, mit és hogy csinálok.
2017. aug. 22. 20:10
 3/13 anonim ***** válasza:
42%

Nos, azt vegyük le, hogy belsőséget meg zsírosabb húst eszek néhanapján.

Én egyszerűen nem kívántam a húst, így elhagytam szinte teljesen, plusz itt az a legdrágább élelmiszer.

Főételek:

- krémlevesek

- csőben sült zöldségek (brokkoli, karfiol)

- grillezek ezt-azt, köretként zömmel gersli

- rakott ételeket készítek rizzsel, bulgurral, stb. darált hús kihagyásával

- pörköltnek gombát eszem, meg néha borsópörit

- több főzeléket eszem (én itt szoktam húsfeltétet enni, de ez ritka, elhagyható)

- tojásból megy a reggeli, vagy a vacsi

- tésztát csak ritkán eszek, nem igénylem - sokkal inkább a magvakkal lakok jól

- és étkezések között magvazok, meg csokit eszem - bár nekem "szabad", így is túl vékony vagyok :)

Ha jól készíted, nem leszel éhes, vagy valamit adsz mellé köretnek.

Én sokkal jobban érzem magam, és szebb a hajam a bőröm, fittebb vagyok, mióta minimalizáltam a húst, és soha nem maradok éhes az ebéd után.

2017. aug. 22. 20:19
 4/13 anonim ***** válasza:
77%

Nem drága ez az életmód egyáltalán (egyébként te vagy a kérdező, az esküvővel kapcs. aki írt nekem üzit?:) - a zöldség, gyümi, hüvelyes, olajos mag, gabona mind-mind olcsó. Ha a növényi tejeket, joghurtokat otthon készíted el, az filléres kiadás - de webshopban pl. sokkal olcsóbb mint a boltban amúgy (pl. Alpro tej 600ft kb. 1000 helyett) illetve mindig vannak leárazások is. Be is lehet tárazni belőle, mert egyik növényi tej sem hűtve tárolandó.

Szóval egy főre egy jó vegán étrend lazán kijön kb. 30-35.000-ből.

A húst nem kell pótolni, sőt, a fehérjebevitelre sem kell odafigyelni, hiszen az mindenben van - ha nem vagy alultáplált, akkor a napi fehérjeigény is megvan bőven. Az egyetlen, amit pótolni kell, az a B12.

Írok pár ételt, amiket én nagyon szeretek:

reggelire, vacsorára:

mango/barack lassi, amarant-pudding, chia pudding, zabkása mandulatejjel olajos magvakkal, gyümölccsel, kakaóval, gyümölcssaláta, zöldséges tortilla wrap vagy káposztalevélve tekert zöldségek, avokádó-uborka-retek tornyok, paradicsom-olívabogyó-avokádó saláta, "rántotta" silken tofuból, vöröslencse-vagy csicseriborsó hummusz/avokádókrém/padlizsánkrém/kesukrém mártogatósnak répa, zellerszár, uborka-és paprikacsíkok mellé, svéd gombasaláta, toszkán kenyérsaláta, alma-káposzta-saláta, körtés-diós saláta, szójaszószos-kakukkfüves nyers céklakockák, almás zabpalacsinta, paradicsomkrémes uborkatekercs, fűszeres kuszkusszal töltött paradicsom, taboulleh saláta, alma-zellerszár saláta, kókusztejes-banán smoothie, spenót-ananász smoothie (mondjuk smoothie-ból ezerféle van), vegán spárgás-gombás quiche, vegán joghurt+gyümölcsök

Ebédre egy pár étel amit imádok:

bármilyen krémleves a sütőtöktől a krumplin át a zellerig

chili sin carne

lecsó

ratatouille

gombás petrezselymes lencse vegán tejföllel

rakott brokkoli/karfiol/krumpli sajt helyett kesu krémmel

rakott zöldbab gombával

gombapörkölt házi vegán nokedlivel

házi ravioli, tortellini pl. spenótos vagy gombás vagy céklás töltelékkel vegán tejszínes vagy paradicsomos szószban

spaghetti all'arrabiata (persze teljes kiőrlésű)

vegán lasagne padlizsánból, cukkiniből

citromos-növényi tejszínes cukkiniragu bulgurral vagy kuszkusszal

csicseriborsó-pörkölt

gombás-borsós vagy céklás rizottó

pesztós-gombás tagliatelle (keress rá a diós vegán pesztóra)

zöldségekkel és gabonákkal töltött sült tök, cukkini, padlizsán vagy paradicsom

töltött gombafejek

ázsiai wok rizstészta zöldségekkel

házi zöldséges sushi

spenóttal töltött héjában sült krumpli

falafel, zöldségfasírtok-és tócsnik (bármilyen hüvelyesből vagy pl. karfiolból, brokkoliból!)

hamburger cékla-fasírttal

vegán pizza házi tésztával

sült tofu párolt zöldségekkel

rakott gyökérzöldségek

2017. aug. 22. 20:33
 5/13 anonim válasza:
78%

Én is vega vagyok. Azt tudom ajánlani, hogyha nagyon húsevő vagy akkor az első, másodig héten hagyd el a vörös húst és ehetsz csirkét,halat és zöldségeket. A további hetekben szépen hagyd el a csirkét és a halat is így lassa de biztosan leépíted a húst. Nekem így sikerült!

A fehérjét pedig tudod pótolni szójával Bab félékkel. Zabpehellyel pedig nagyon jó fasírtokat lehet készíteni és hasonlít a húsra!

REMÉLEM TIDTAM SEGÍTENI, HA VAN KÉRDÉSED NYUGODTAN ÍRHATSZ!

2017. aug. 22. 20:50
 6/13 anonim ***** válasza:
71%
Azért az durva hogy a segítőkész válaszok 9 meg 30%-ot érnek egyes trollok szerint...
2017. aug. 23. 09:41
 7/13 anonim ***** válasza:
85%

Van 5 könyv amit egyszerű embereknek írtak, így könnyen megérthető mind, én ezt az 5 könyvet kötelező olvasmánnyá tenném... mind az 5ben vannak ellentmondások, de ugyanakkor nagyon nagyon hasznosan egészítik ki egymást...

1. Harcosok étrendje

(Ez főleg abban hasznos, hogy nagyon jól leírja, milyen ételt mivel érdemes párosítani a tányéron a megfelelő felszívódásokhoz)

2. Sárga kapszula

(Ennél egyszerűbben semmi nem írja le a 3 makrotápanyag működését)

3. Anita Bean -Modern sporttáplálkozás

(Ez is nagyon hasznos dolgokat tartalmaz)

4. 80/10/10

(A lehető legbárgyúbb könyv a nyersveganságról, ellenben nagyon sok hasznos információ a szervezeted működéséről, főleg a vércukor - inzulin -mellékvese témákban)

5. Kína tanulmány

(Ez meg egyszerűen kötelező ha vegan akarsz lenni)

Kérdéseidre a válaszaim:

"húst, engem laktat, nem tudom mivel tudnám ezt pótolni? "

Tapasztalataim szerint nem lehet "pótolni"

Vannak ételek amik állagukban hasonlítanak, pl szejtán, de nem fogja pótolni... egyszerűen soha nem lesz olyan mint a hús semmi, csak a hús... aki mást mond, az hazudik...

Megismerhetsz/megszerethetsz egy rakat új ételt, de nem pótolni akard azt amit nem eszel, hanem keress új kedvenceket...

"A másik kèrdèsem, hogy ez az èletmód nem drága?"

Ki lehet hozni akár napi 500ft ből is pl főtt búzadarával, de napi 5000ből is... minden rajtad, az ízléseden és a főző tudományodtól függ...

"Tudnátok ajánlani valami jó receptes könyvet/ oldalt?"

Mai világban?

Youtube, facebook, és a megfelelő csatornái csoportjai...

De am egy egyszerű bableves, meg rengeteg sima átlagos magyar kaja vegan... a lencsefőzeléktől a tejbe(növényi)rizsig...

"A másik kèrdèsem, hogy ti számoljátok a bevitt kalóriát?"

Na pont ezért ajánlom azt a 5 könyvet, ameddig alap dolgokkal nem vagy tisztában, addig csak egy zsákbamacska, hogy most fogsz e fogyni a vegaságtól vagy nem... de azok akik hírtelen vegák lesznek aztán el is kezdenek rohamosan fogyni, na ők azok akik nem esznek eleget, előbb elkezdenek turbó fogyni, aztán legyengülnek/betegednek, majd hátralevő életükben leszólják a vegaságot mindenféle netes fórumokon, mert, hogy ők is belebetegedtek... pedig csak ők voltak a hülyék..

"Van bármilyen tanácsotok a kezdèshez?"

Hagy el a gyakorikérdéseket...

Támaszkodj könyv alapú tudásra, nézz olyan hiteles youtubereket, akiken látszik az életmódjuk... de ne gyk-n akarj okosodni...

33/f

Flexitáriánus

2017. aug. 23. 21:32
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
Sehogy, a növények is élőlények. :(
2017. aug. 24. 13:08
 9/13 anonim ***** válasza:
81%
Nálam a gyors fogyás nem azért indult be mert keveset eszem, ellenkezőleg: akkor eszem amikor éhes vagyok. Viszont én frissen facsart zöldség és gyümölcs leveket iszom délig. Vitamin szintem rendben van, a körmeim, hajam, bőröm gyönyörű lett. Átálltam teljes kiőrlésűre abban, amiben lehet, amúgy normálisan eszem. sokat és jókat :-)
2017. aug. 24. 15:29
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!!:) Hasznos volt a válaszotok!
2017. aug. 27. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!