Mivel kezdjem a paleo-életmódot?
Semmit nem kell mindenképpen venned, leszámítva talán a kókuszzsírt, az elég alapvető (nem kötelező az sem, de nehéz elkerülni, azt hiszem)... Hogy mit érdemes, azt pedig nem tudhatom. Hogyan akarsz enni, mit? Nem írtad, mi az a bizonyos rész (miközben még a paleo sem egységes).
Van, aki egyszerűen húst, tojást, zsírt, zöldséget, olajos magvakat eszik és semmi szükségre speckó lisztekre, de még csak édesítőre sem. Egyesek akár a méregdrága kész sütiket és csokikat is megveszik s nocarb tésztát esznek. Rengetegféleképpen lehet paleózni.
Én középúton vagyok, vannak paleo lisztjeim és édesítőim, ha ma már nem is nagyon használom őket :) Néha azért hasznosak tudnak lenni, főleg annak, aki nem simán paleózik, hanem annál megszorítóbb étrendje van.
Ha kell édesítő, akkor vegyél xilitet vagy eritritet. Esetleg steviát, ha bírod az ízét, viszont az tömény és megnehezítheti a használatát s ugye akkor nem is lehet esztétikusan megszórni a sütit, ha valaki arra vágyik. Steviás xilit és steviás eritrit is van, az töményebb a cukornál, de azért nincs nagyságrendi eltérés.
A lisztekre nem tudom, mit mondjak, sokféle van és kinek mi fontos, ezt ki kell tapasztalni. Én az első években nem is használtam őket, a legdrágábbakat most se (kivéve pár extrém jóízűt, amiből kevés is remek ízt ad, törökmogyoróliszt, makadámdióliszt... de ez is luxus, remekül meg lehet lenni nélkülük), feleslegesek számomra. A magkenyereket az elején főleg olajos magvakból sütöttem, manapság pedig már szinte nem is kerülnek elő. Az olajos magvak viszont szerintem elég fontosak, bár nyilván van, aki nem eszi őket paleóban sem. Ez megint ízlés dolga.
A gesztenyeliszt speckó, mert nagyon szénhidrátos, viszont könnyű vele rugalmas palacsintát sütni, ízes és édes. Nem szeretem, így nálam speciel sosincs.
Chiamag, konjakliszt - aranyosak, de ezek sem alapvető dolgok.
A tápiókát viszont ajánlom, ha tésztaféléket sütsz. Sokat kísérleteztem, de keményítő nélkül nehéz. A tápiókakeményítő elég olcsó s bámulatos, egy kevés is remekül tudja javítani az állagot, sőt az ízt is. A palacsintáim szakadósmentességét is ő szokta biztosítani, nélküle sokkal nehezebb. A kenyereknek is jó, bár az útifű is. Az sem volt nekem az elmúlt években, de hasznosnak tartom, érezhetően jobb a kenyereim állaga (az íze nem, azt a tápióka csinálja, sajna) s bár jóval drágább a tápiókánál, egyrészt más, mert remek nedvszívó, másrészt jóformán nincs benne szénhidrát és kalória, csupa rost cucc. Akinek fontos a szénhidrát alacsonyan tartása, az nem használhat sok tápiókát, ez van...
Bocs, nem tudok tömör lenni. Hagyom is.
Ha megmondod, milyen ételeket akarsz enni, úgy könnyebb, hisz a maglisztek szinte csak kenyérhez, sütihez kellenek, a kókuszliszt az, ami édességbe is mehet, bár törökmogyorólisztet is használtam ilyen célra, kekszes ízt adott :) De ez megint a kinek felesleges, kinek luxus kategória, nem alap.
Rántásnak őrölt szezámmagot használok.
Aki rántott dolgokat csinál, az különböző maglisztekkel, magokkal operál.
Vékony palacsintához magliszt, esetleg keményítő kell vagy zöldségpor (sütőtökporból szerintem finom, bár nem tudom, lehet-e olyat kapni)...
Hús és zöldség témakörben max. kókuszzsír kell, de ha zsíros a hús, akkor lehet, hogy az sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!