Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegánok miért ilyenek?

A vegánok miért ilyenek?

Figyelt kérdés

Szóval alapjáraton semmi gondom nincsen se a vegákkal se a vagánokkal, felőlem azt esznek amit akarnak, engem nem zavar. Ő életük, ő döntésük pont.

De miért van az, hogy ők egy állati eredetű terméket fogyasztó emberre fröcsögnek,próbálják rátukmálni a vegánságot? Mintha valami Jehova tanúi vagy valami hasonló szekta lenne.Csak azt gondolják az egyetlen járható útnak amit ők képviselnek, de ha ezt akarják hirdetni/terjeszteni, akkor miért nem próbálják ész érvekkel meggyőzni az embereket? Sokkal előrébb lennének, ha nem dögevőnek meg hasonlóknak hívnák a mindenevőket.

Tisztelet a kivételnek persze.

2017. júl. 1. 12:52
1 2 3
 11/25 Ignis Subdialis ***** válasza:
87%

Én 9 évig nem ettem (nagyüzemi) húst a környezeti hatásai miatt, aztán egy évig ettem (bio)húst, majd ismét elhagytam mindenféle húst, ezúttal egészségügyi okból.

Amikor visszaváltottam húsevésre és együtt ettem egyszer egy kollégával, ő amikor meglátta, hogy hús van a tányéromon, felkiáltott, hogy "Üdv az okosak közt!" - És ez egy diplomás ember, aki ezzel simán elismerte, hogy idiótáknak tartja azokat, akik mindegymilyen okból nem esznek húst...

Természetesen én is pontosan ugyanazokat megtapasztaltam, amiről #3 és #6 ír, mialatt én SOHA senkitől nem kérdeztem meg, hogy MIÉRT ESZIK húst és kezdtem litániába arról, hogy miért nem kellene. Ugyanígy egyik húst nem fogyasztó ismerősöm se csinált még ilyet...

Viszont bármelyikükkel terelődik a szó az étkezésünkre, mindenki mindig csak arról számol be, hogy milyen inzultusoknak vannak kitéve ÁLLANDÓAN, ismerős vagy ismeretlen(!) emberektől abban a totálisan magánszférába tartozó kérdésben, hogy mit esznek!

Folyamatosan zaklatnak minket, kérdezgetik, hogy miért nem esszük meg az állatokat vagy tolakodóbb változatban még dietetikusi tanácsokat is osztogatnak, esetleg elpuffantanak pár népszerű közhelyet, amiket milliószor hallottunk már, attól függően, ki milyen régóta nem eszik húst. (Sajnos úgy látszik, hogy az emberek fantáziája eléggé véges az ilyen jól hangzó "érveket" illetően, így nem kerül be új a repertoárba.) Az már csak pikantériája a dolognak, hogy pont étkezés idején piszkálják az embert, miközben ugye ilyenkor egészségügyileg eléggé fontos lenne a nyugodt légkör.

Mindezek ellenére még egy olyan tévhittel is meg kell küzdenünk, amit a kérdező prezentál a kérdésével, miszerint éppen hogy mi vagyunk azok az agresszívek, akik bele akarunk szólni mások magánéletébe, megkérdőjelezzük az agyi képességeiket és cikizzük őket az étkezésük miatt.

Tehát egy átlag húst nem evő embert két dologban kérnek számon egyfolytában:

- miért nem eszik húst

- miért akar másokat is rábírni a hús elhagyására?

Mialatt ez utóbbi tapasztalataim szerint maximum úgy szokott szóba kerülni, hogy felteszik az első kérdést a terrorizálandó páciensnek és ha ő tízezredjére is türelemmel elmagyarázza, hogy miért döntött így, azt veszik "hittérítésnek"...

Én például ezzel úgy voltam, hogy még az elején tényleg türelemmel nekiálltam magyarázni ezt a bizonyos miértet, de mivel pont a szakmámról volt szó, laikusként ebbe nem volt egyszerű belekötni. Idővel azt vettem észre, hogy a kérdezők csalódottá válnak, s elkezdtem gyanítani, hogy ez a "miért" valójában gyakran nem egy nyitott, őszinte érdeklődést jelez, hanem pusztán a cikizés bevezetője.

Az már csak egy költői kérdés, hogy ha nem megyünk oda egy idegenhez az utcán, hogy megkérdezzük, miért dohányzik (a dohányzás bizonyítottan káros hatása mellett) vagy nem állítjuk meg a fodrásztól kilépőt, hogy megkérdezzük, miért vágta le a haját vagy nem állítunk meg egy futót, hogy megkérdezzük, miért nem kerékpározik inkább, akkor miért foglalkoztat minket annyira veszettül az, hogy valaki miért nem eszik húst?

Az ilyen általunk megtapasztalt inzultálásnak az a teljesen érthető eredménye, hogy egy csomó húst nem evő ember nemhogy nem reklámozza ezt magáról, de egyenesen megpróbál rejtőzködni, hogy elkerülje a piszkálódást. Vagyis jóval nagyobb a húst nem evők aránya a társadalomban, mint az sejthető lenne. Mindazonáltal az inzultálás makacs fennállása ellenére az elfogadottsága is sokat fejlődött az elmúlt évtized során, elég megvizsgálni az elmúlt években nyílt és jól prosperáló vega éttermeket.

2017. júl. 1. 20:00
 12/25 anonim ***** válasza:
40%

Biológiailag egyértelműen állatok vagyunk, a főemlősök közé tartozunk, nincs egy külön csoportunk, csak azon belül a legvégén :)

Más szempontból mindenki osztogathatja magát, ahogyan neki tetszik, persze.

Miért is különböztetjük meg az embert, ha azt mondjuk, valamit ő talált ki? :D S miért ne különböztetnénk meg? Attól még állat, hogy vannak egyéni dolgai.

Ma egyébként borsót szedtem, szegény növény, de hát ez van... Határozottan komoly párhuzamot érzek még a növények és az állat között is, nem is csoda, persze, élőlények, sok közös vonással... S kinek hol vannak erős határvonalak. Sok embernek az ember és a többi állat között, nem biológiai szempontból a többi állat helyett írthattam volna simán állatot is, az ember szereti különválasztani magát s vannak is különbségek, ha nem is olyan rengeteg. Intelligenciában pl. sok ember bőven a varjú alá csúszik, legalábbis bizonyos logikai tesztekben...

Az ilyen erősen szubjektív vonalak - vannak, ezekkel nem sokat lehet kezdeni, még a besorolás sem mindig egyértelmű, aki sokat foglalkozik kladisztikával s általában az élőlények besorolásával, az tudhatja. De az ember állatvilágba tartozása eléggé egyértelmű. Igen, "kiemelkedett", ha a civilizációt és a Föld lelkes tönkretételét (kihalási esemény, pl.) annak nevezzük, de biológiailag állat. Nincs ezzel semmi baj.

2017. júl. 2. 14:49
 13/25 Ignis Subdialis ***** válasza:
65%
Egyes felvetések határozottan érdekesek, de nem unalmas az összes vegetarianizmussal kapcsolatos kérdést ezzel az állat/nemállat témával szétoffolni? Simán be lehetne jelenteni az összes erről szóló hozzászólást (ezzel együtt), mert mindegyikre ráillik néhány alábbi kihágás: "Ne OFFolj! Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! Ha kérdésed van, ne a válaszba írd, hanem írj ki új kérdést!"
2017. júl. 3. 00:54
 14/25 Noblesse Oblige ***** válasza:
88%

Szerintem rossz feltevésből indulsz ki kérdező!

A "vegánokat" külön csoportként kezeld a többi embertől, de nem veszel észre egy fontos dolgot: ők is az embercsoport részei!

Az étkezés senkit nem tesz jobb emberré. Nekem akadnak vega ismerőseim. Köztük nem is egy kimondottan kedves, mosolygós és soha nem ítélt el más embereket azért, mert húst esznek. Persze, ha belemegyünk a témába, hogy miért lett vegán, akkor ő elmondja az érveit és ennyi. Azzal engem nem szól le, nem bánt.

Ettől függetlenül olyan vegák is az utamat keresztezték, akik éreztették az emberrel, hogy ők valami felsőbb fajhoz tartoznak, csak mert nem esznek húst... viszont ezt én nem az étkezésük számlájára írom, mert az ilyen egyének ugyanúgy lenéztek másokat is, pl. mert neki van diplomája, a másiknak meg nem. Szóval ez jellem kérdése és nem táplálkozási szokásé!

2017. júl. 3. 11:31
 15/25 anonim ***** válasza:
87%
Nem ilyenek. Egyszerűen azokat, akik nem ilyenek, azokat nem hallod, fel se tűnnek neked, mert ők is pont tojnak arra, mit eszel te.
2017. júl. 5. 15:24
 16/25 anonim ***** válasza:
38%
2017. júl. 8. 23:10
 17/25 anonim ***** válasza:
84%

#16-os. Vega vagyok, és kis túlzással de így viselkedik a családom aki mindenevő. "Egyél húst, miért nem eszel húst" "Neked mindig egyebet kell csinálni" "Már meg se eszia királykiaasszony ő vega" "A répának is fájt, kicsiszívem"

(Magamra főzök általában hogy a vitákat elkerüljem és ne adjak plusz dolgot de így is van erőltetés)

Azokat a vegánokat akiket a kérdező leírt a normális vegánok sem tolerálják.

2017. júl. 11. 14:22
 18/25 anonim ***** válasza:
33%

En ismerek ilyen vegat, olyan vega(n)t is. A legjobb baratnom vega o szimplan azert, mert nem szereti a hust, de soha nem szolna be azert, mert en egy hamburgert eszem mellette. Es vica versa.

Ellenben a hitterito vegakat, veganokat utalom. Pl. Clickvegan a youtube-on. Annyira antipatikus es undorito, eroltetett stilusban nyomja a csaj, hogy ezaltal kelt ellenszenvet a husevokben a veganokkal szemben. Az ilyet utalom.

Szep es jo lenne egy olyan vilagban elni, ahol nincsenek egymasra frocsogesek.

2017. júl. 23. 13:16
 19/25 anonim ***** válasza:
74%

Ez egy személyiséget illető kérdést, a te általánosításodat alapul véve, nem sok köze van az étkezési szokásokhoz

Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, húst nem fogyasztóként borzasztó kellemetlen ebédet rendelni olyanokkal akiknek a hús alap, igaz nem mentünk el vegetáriánus/vegán társasággal bárhova étterembe, hogy lett közöttünk volna húsevő, de szerintem húsevőként ugyanúgy kellemetlen lenne

A társaságod hat rád, ha akarod ha nem

2017. aug. 7. 22:11
 20/25 anonim ***** válasza:
48%
#17 hát igen, mindkét oldalnak megvannak a maga szégyenfoltjai :)
2017. aug. 7. 23:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.