Mire alapozzák a vegetáriánusok, hogy egészséges kerülni a húsételeket?
1: Arra, hogy a sok hús a bomlástermékek (húgysav) miatt köszvényt okozhat. De ez a SOK húsra igaz csak!
2: Semmire. Vallási okok lehetnek ilyenkor, csak titkolni akarják.
1/2 baromság , egy vallásos ember nem szégyelli a vallását hanem még terjeszti is az igét mert ez neki pozitív visszacsatolás .
Logikád nulla ,ha én vallásos vagyok és azt akarom hogy ne tudja meg a környezetem akkor a legrosszabb amit tehetek hogy valami olyat csinálok amire felfigyelnek és elkezdenek kérdezgetni te miért lettél vega csak nem vagy katolikus? És nem elég hogy felhívom magamra a figyelmet de még a négy fal között is kínzom magamat mert nem lakok jól pedig ott nem is látja senki.
#3 Jóllakni éppenséggel lehet, ott vannak a hüvelyesek, a csonthéjasok, a gabonafélék, etc. Mind elég laktató. A veg(etari)anizmus nem két szál fonnyadt sárgarépa majszolásából áll.
Hogy miért tartják egészségtelennek az állati eredetű ételeket?
Van, aki vallásosan magyarázza: a megölt/kihasznált teremtmények negatív energiái megbetegítenek.
Van, aki a nagyipari élelmiszergyártásban keresi a hibát: hormonkezelt húsok, GMO tojás, etc.
Van, aki allergiás vagy érzékeny: tejtermékek. (És tudjuk is, hogy tejfogyasztás csak keveseknél nem okoz problémát.)
Alapvetően elmondható, hogy a zsíros, nehéz ételek lenyomják az embert, míg a lédús, rostos táplálkozás vitalizál, jobb tőle a keringés, az emésztés, etc.
Azt nem tudom, a vegánok mi alapján száműzik az étrendjükből például a mézet, amiben -- a húsokkal ellentétben -- valóban hemzsegnek a vitaminok és jótékony enzimek.
Nem tartom általánosságban egészségtelennek a húsételeket. Abban a formában, ahogyan a töbség eszi, abban viszont az. Az orvosi ajánlás heti két-három húsétel lenne, nem a reggeli-ebéd-vacsora ipari hulladék jellegű felvágottból.
Ami engem illet, babakorom óta nem tudom megemészteni a húst, minden rászokási kísérlet hasmenésbe, hasfájásba, ételallergiába és kóros súlyvesztésbe torkollt. Én tehát ezért nem eszem, de higgyétek el, ahány vega, annyi történet, nagyon sokféle okból választják emberek ezt az étrendet.
Mindemellé én is jónal tartom, hogy nem kell elpusztítanom állatokat az élelmezésemhez. (Persze ez csak bizonyos határokon belül igaz, hiszen a növénytermesztés is jár pusztítással, tisztában vagyok vele.) No meg környezetbarát is, sokkal inkább fenntartható a növényekre alapozó étrend és nagyban csökkenti a CO2 "lábnyomom".
De mindez csak járulékos nyereség, mint írtam, nekem konkrét egészségi okom van rá.
Szerintem a többségnek bölcs dolog lenne elmozdulni a mennyiségi húsevésről a ritkább, de minőségi felé. Ez a Földnek és az embereknel is jobb lenne, de nem gondolom, hogy mindenkinek vegának kéne lenni mindenáron. A gyerekem, ha lesz majd, fog kapni minőségi húst, és ha neki az jó lesz, szereti, akkor ez az ő választása. A mértékletességre viszont szeretném majd ránevelni.
A hús elleni érvek:
- a hús a létező legnehezebben emészthető étel, túlterheli a gyomrunkat
- magas a telített zsírsav-és koleszterintartalma
- az ipari húsok előállításánál az állatokat hormonokkal, antibiotikumokkal kezelik, génkezelt tápot kapnak. Az antibiotikumok évente többezer halálesetet okoznak mert a rendszeres húsfogyasztás által az emberi szervezet rezisztenssé válik sok antibiotikumra és ha betegség esetén szüksége lenne rá nem működik. Ez abszolút nem vicc.
- az állatok szörnyű körülmények között élnek
- a legtöbb húst is fogyasztó akkora fehérjetöbbletet visz be, hogy az valami hihetetlenül káros. Egy normál felnőtt fehérjeigényét napi 150-200g hús fedezi, ehhez képest sokan ennek a 2-3-4x-esét is elfogyasztják, hiszen reggelire, ebédre, vacsorára is húst esznek. A többletfehérje rettenetesen káros; sokan akkora mennyiséget visznek be ami meghaladja a szervezet feldolgozóképességét. Károsítja a vesét, a véráramba kerülve glükózzá alakul és végső soron a májnak is károkat okoz. Emellett a túlzott fehérjefogyasztás a rák elsődleges táptalaja.
- rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a hús fogyasztása fokozza az emésztő-és végbélrendszeri, májrák kialakulásának esélyét, felelős a szív-és érrendszeri betegségek egy részéért, magas vérnyomást, emésztési problémákat és sok esetben cukorbetegséget is előidéz.
A tojás ellen gyakorlatilag csak a koleszterintartalma szól illetve az állatok tartása
A tej más kérdés, ott rengeteg egészségügyi aggodalom felmerül:
- sokan képtelenek a laktóz megemésztésére
- a tejnek az emberi szervezet számára nem megfelelő a tejfehérje (kazein) tartalma, az anyatej sokszorosa; nem a mi testünknek való
- sok benne a növekedési hormon
- az antibiotikumok itt is közrejátszanak
- a tejből nem vagyunk képesek kálciumot felvenni a kénhatása miatt, mára kutatások tömkeleget bizonyította, hogy a rendszeres tejfogyasztás a csontritkulás kiváltóoka.
- a tej a prosztatarák és a méhrák esélyét 50%-al növeli.
Na, a hetes megmutatja a fanatikus hívő minden ismérvét.
Erre mondják, hogy akkor sem mond igazat, amikor kérdez.
Az a legszebb, hogy az írásában vannak igazságmorzsák - és, aki csak ezt ismeri, az a végén még el is hiszi neki.
Nem is reagálok részletesen, oldalakba telne.
Mondom: nagyon sok oldal lenne szépen részletesen kifejtve - és utána még mindig azt kapnám, hogy ez nem igaz.
Nézzen utána mindenki maga, aki nem tudja. Nem lesz egyszerű, mert nagyon sok helyről lettek ezek összeszedve.
Kicsit is tájékozott ember maga is látja, hogy ez egy problémás szöveg (még ha nem is látja minden ferdítését) - aki meg egyet se talál benne, annak már úgyis mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!