A dohányzás abbahagyása után az egyén szermentes függő lesz, vagy idővel teljesen egészséges lesz?
Magyaránt gyógyítható e vagy csak nem csinálja és ennyi
Gondolom ha gyógyítható akkor a személy nem vissza esni tud egy idő elteltével hanem újra rászokni? másodjára is egy hoszú folyamat lenne?
A legtöbb bármikor képes visszaesni, csak egy idö után nem érez erre késztetést - viszont sok esetben egy rövidzárlatos reakció (hirtelen stresszre a régi beidegzödéssel reagál es EGYSZER rágyújt) elég a vissza szokásra.
Én 40 hagytam abba, azóta nem gyújtottam rá, viszont még ma is minden alkalommal ha kávét iszom, egy pillanatra átvillan az eszemen, hogy jó lenne egy cigi.
Egy rokonom 18 évig nem cigizett, aztán amikor a parját baleset érte, elsö ijetségében rágyújtott és azóta nem tudja újra abbahagyni.
"Mondjuk akik évek, évtizedek óta nem cigiznek, azok egy hirtrlen streszhelyzetre reflexből hogyan is rántanak elő egy cigit...? "
Pl. családtag, munkatárs cigizik és van kéznél egy, aki ad neki - söt akár mentös, rendör, akárki is "kisegiti", ha rákérdez. (Meg amikor az általam írt eset történt, akkor még ismeretlen dolog volt a nemzeti dohánybolt ötlete, mindenhol - a szomszéd kisboltban, benzinkúton, stb lehetett kapni cigit. AZ illetö meg a kórházban, a kioszknál vette, amikor megtudta, hoyg a családtagja lehet, hoyg nem marad életben - mellesleg tényleg meghalt).
Ha egyszer rászoktál, soha nem szoksz le róla. Legfeljebb abbahagyhatod. Ha abbahagytad, és visszaesel, az NEM rászokás, visszaesés. A függőség élethosszig tart, legfeljebb az egyén érzékelési szintje alá csökkennek az elvonási tünetek. De mint írták, elég egy negatív életszituáció, és kész a visszaesés. (NEM rászokás!)
Amikor - húsz évesen - rászoktam a cigarettára, nagymamám - aki már akkor tizenvalahány éve nem szívta - csak annyit mondott - na fiam, jól beleszaladtál a késbe... erről le nem szoksz.
- Miért? Hiszen akkor hagyom abba, amikor csak akarom. - mondtam.
- Igen, lehet, de mindig kívánni fogod. Még évek múlva is.
Mindezt saját tapasztalatából mondta, mert mert vagy ötször hagyta abba, és négyszer kezdte újra. Volt, hogy tíz évig nem cigarettázott. De mindig dohányos maradt.
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!