A régebbi, orvosok által írt ismeretterjesztő könyvekben miért írták azt, pl. Buga László, hogy mértékletesen, egészséges ember számára megengedett a dohányzás? Ma már zéró tolerancia van, egy szállal sem.
Mert kis mértékben nem olyan iszonyat ártalmas (nem is egészséges), viszont ettől függetlenül nagyon addiktív szer, így a legjobb lehetőleg teljesen lebeszélni az embereket a cigarettáról, vagy másfelé terelni őket (pl ecigi).
Ha 2-3 havonta kocsmában rágyújt valaki, az minimális egészségkárosító hatású. Ezzel szerintem most is így vannak az orvosok.
Én is a XX. századról beszéltem ;)
A tudomány fejlődik, mostmár más ismereteink vannak, mint akár csak 20 éve
#6
Például a DDT-ről hallottál már? A 20 század mezőgazdaság (műtrágyázás, írtószerek) akkora kárt okoztak, hogy még ma is szívjuk a levét. Akkoriban rengeteg olyan új anyagot használtak, ami nem volt rendesen kikutatva, és valójában eléggé károsak voltak.
Az sem igaz, hogy szmog nem volt. Egyrészt elképzelhető, hogy régen a városi földutak idejében könnyen felkavarodott aszállópor, másrészt ott van tipikus példával az angol ipari forradalom (pl. angolkór), ahol minden szénnel ment mindenféle füstszűrés nélkül, a folyókba is mindent beleeresztettek, és a maihoz képest jóval nagyobb szennyezés jutott az ipartelepek környezetére.
A dohányzáshoz visszatérve - ennek inkább az az oka, hogy akkoriban kicsit más volt a kultúra (szabadabban álltak a dohány témához), illetve nem voltak olyan riasztó statisztikák, mint manapság. A rákkeltő anyagok listázása ugyan csak pár évtizede kezdődött, de előtte is tudták, hogy a nikotin és a sok kátrány milyen hatással van az emberre (ha mást nem is).
Hát azért ez is vitatható. A tisztítószerek nagyon nem változtak, az élelmiszerek meg olyanok, hogy ha valaki ma kicsit jobban odafigyel arra, hogy mit vesz, és lehetőleg nem mindenből a legolcsóbbat veszi, akkor nem fogja a testét mérgezni. Az, hogy miből mennyit eszünk (sók, cukrok, zsírok) sokkal többet számít, mint az, hogy átmegy a szervezetünkön pár mg/ug vegyszer/melléktermék. Meg azért manapság kivizsgálják ezeket annyira, hogy nem raknak az élelmiszerekbe olyat, ami nagyon mérgezne minket.
A dohányzás viszont mindig is káros volt, és rákkeltő, csak régen nem érdekelt ez senkit.
Egyébként nem értem mi köze ennek a háztartási szerekhez. Igen, a hipó és a sósav eléggé mérgező, ha az arcodba öntöd, de a vécédeszka alatt már kevésbé. Ami kevés a csatornavízbe kerül vegyszer, azt pedig jól ki tudják szűrni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!