Mi lenne ha mindenki vegán lenne?
A mindenki alatt akár az állatokat is beleértve. Minden ember vegán lenne, de a házikedvenceket és az állatkertek ragadozóit is vegánként táplálnánk. Ha megoldható még a vadon élőkbe is növényi étel kerülne, a vadak közti gyilkosságokat pedig igyekeznénk megakadályozni.
Eképpen eljönne a vegán álomvilág, ami tökéletes az állatok és a természet számára.
Nézz utána. A b12 egy baktérium gyakorlatilag. Na mindegy.
Már látom hogy csak provokációnak szántás a kérdést. Számtalan tanulmány bizonyította már, hogy a vegán és vegetáriánus étrenden és életmódom jóval egészégesebbek.
Az, hogy saját bevallások szerint te nem vagy elég értelmes a megvalósításához más kérdés és egyéni probléma.
Szívesen eltárgyalok bárkivel a vegánságról, de csak addig, amig nem nevezi hazugságnak a tényeket (optimális egészség, állatok körülményei) és nem akar meggyőzni arról hogy tekintsék elfogadhatónak az állattartást.
Az utóbbi kommentjeid abból álltak hogy a kákán is a csomót kerested és 4 oldal magyarázás után sem értetted meg hogy a vegánok nem akarnak beavatkozni a természet rendjébe. Feltették egy kérdést de a válaszok elfogadása, megértése és átgondolásra helyett csak provokál ez.
Én már rég feladtam, mert amit a kérdező művel az tömény trollkodás.
Egyetlen észérvet sem tud megcálfolni, hanem hozzá távolról sem kapcsolódó vádakkal jön helyette pl. hogy ha számítógépet veszek miattam halnak meg az agyament alkalmazottak, akik ahelyett hogy munkát váltanának kiugranak az ablakon. Meg az, hogy az állat egy szép életet kap a gyárban azért cserébe, hogy később levágják. Komolyan ez az emberi ignorancia tetőfoka ez a gondolodás.
A B12 vitamin nem baktérium, ez tény.
Mellőzöm a provokáló stílust.
Önmagában a vegán étrend nem egészségesebb vagy egészségtelenebb mint a vegyes étrend, mindössze nehezebb egészségesre összeállítani. A rossz vegyes étrend(a mai többség étrendje) egészségtelenebb mint egy jól összeállított vegán étrend. Mivel a vegánok jobban ügyelnek a jó étrendre(a bizonyos többséghez képest) és az egészségükre is jobban figyelnek, ezért egészségesebbek.
Korábban sokat gondolkoztam mi a helyes és mi a helytelen. Szerintem kettő vagy több lehetőség közül az a helyes amelyik valószínűleg a legtöbb jót és a legkevesebb rosszat eredményezi. Végeredményben a jó az öntudatban kialakuló pozitív érzés(öröm, boldogság, stb), a rossz pedig a negatív érzés(fájdalom, kín, szenvedés, stb). Nem számít kinek-minek a tudatában alakulnak ki ezek, ember, állat egyformán számít.
Egy döntés akkor is lehet helyes ha valamennyi rossz is történik, ekkor nyílván több jónak kell ellensúlyoznia. Tegyük fel egy be nem avatkozás nulla jót és nulla rosszat eredményez. A fenti elv szerint ennél etikusabb ha adunk sok jót egy picike rossz mellett. Az élet általában ilyen, egy hosszabb-rövidebb élet után mindenkit utolér a halál.
Az élet megteremti az öntudat, így a jó és a rossz alapját. Nyilván több érző élőlény a jobb ha picit is jól érzik magukat, két boldog kacsa kétszer annyira boldog mint egy.
Húsevéssel több élet(öntudat) lehetséges, hiszen a növényevő állat és a lebontóbaktérium közé beékelődik a húsevő élőlény, ugyanannyi földterületen több élet lehet. Nyilván fájdalmas amikor a húsevő elejt egy növényevőt, de minden halál az. Összeségében a húsevéssel nem lesz több fájdalom a világon. Az embernek megvan a lehetősége, hogy minimumra csökkentse a halál fájdalmát és arra is, hogy az általa tartott állatoknak jó élete legyen. Ne kanyarodjunk megint a merthogy nagyüzemi milyen rossz téma felé, egyénként is van választásunk milyen terméket (nem)veszünk, lehet magánemberként is tartani állatok korrekt körülmények között. De ti ezt is elutasítjátok.
A kérdés: a veganizmus vagy a húsevés etikusabb? A húsevésnél értelemszerűen korrekt állattartást feltételezve. Talán jobb lett volna így kiirnom a kérdést.
Az én válaszom, hogy a húsevés, mivel több boldog életet tesz lehetővé ugyanakkora ökolábnyomon, embert és állatot beleszámolva.
Ezzel szemben ti mit mutattok fel? A vegánság etikusabb mert:
1. "Nem ártunk az állatoknak." Mint fentebb már többször írtam ez nem indokolhatja. Korrekt állattartással a minimális ártalom mellett jóval többet kaphat az állat. Mondhatjuk úgy is, hogy nekik van szükségük ránk. Nélkülünk életük sem lenne. Nem a szabad lét az alternatíva, hanem a semmilyen.
2. "Nincs rá szükségünk." Nem halunk meg nélkülük, de az emberi egészséghez biztonságosabb a vegyes táplákozás. A vegánokról beszélek nem a vegetariánusokról. Ti blődségeket írtatok(a b12 vitamin egy baktérium), meg hogy 10 éve jó a laborkép.
3. Nem avatkozunk a természet rendjébe. Ez általában véve igaz is lehet, de minden szituáció más. Sokszor előfordulhat, hogy be kell avatkozni, mert úgy helyes(a fentebbi elv alapján).
Állatkínzás egy ragadozó állatot növényi étrendre kényszeríteni!!!
Ők így vannak megalkotva biológiailag. Az életben maradáshoz húsra van szükségük.
Hiába kényszerítünk egy macskát növényi tápra, ő csak azért is hajkurászni fogja a vakondokat és a verebeket a kertben, mert benne van az ösztöneiben.
Ha egyik élőlény sem enné meg a másikat, olyan túlszaporodás lenne a bolygón, hogy lélegezni nem tudnánk.
Vegyük a legegyszerűbb példát: miért lenne egy béka vegán, amikor megóvnak minket attól, hogy a szúnyogok, legyek és egyéb fertőzést okozó rovarok irreális mértékben árasszák el a földet.
Akármilyen kőkemény vegetáriánus vagyok, én ezt így gondolom helyesnek.
Az ember gumós fogazatú. Sokkal több választási lehetősége van az étrendje kialakításában, mivel mindenevő.
Rengeteg vegán/vegetáriánus menőzik a szójából készült ételeivel.
Nem tudom hányan tudják, de a szóját éhbérért dolgozó, nehéz körülmények között élő emberekkel termeltetik ki, akik szinte már félholtak.
Ez az a dolog, amit szélsőségesen elutasítok. Bocsánat hogy ezt mondom, de kit érdekel, hogy megdöglik egy lazac, mert kihalásszák, amikor pont a "vegán őrület" taszít bele rengeteg embert a halálba.
Az állatvilágban beláthatatlan következményei lennének. A Yellowstone parkban csak néhány csúcsragadozó farkast telepítettek, de csupán 20 év alatt olyan változások mentek végbe, amire senki nem számított! Érdekes:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!