Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi lenne ha mindenki vegán lenne?

Mi lenne ha mindenki vegán lenne?

Figyelt kérdés

A mindenki alatt akár az állatokat is beleértve. Minden ember vegán lenne, de a házikedvenceket és az állatkertek ragadozóit is vegánként táplálnánk. Ha megoldható még a vadon élőkbe is növényi étel kerülne, a vadak közti gyilkosságokat pedig igyekeznénk megakadályozni.

Eképpen eljönne a vegán álomvilág, ami tökéletes az állatok és a természet számára.

2017. márc. 18. 11:48
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
77%
Erről szól az ökológiai lábnyom... mindenkinek van, csak szerencsére egyre többen vagyunk, akiknek nem mind1, hogy az mekkora...
2017. márc. 19. 22:10
 32/46 anonim ***** válasza:
80%
Így van. Attól hogy valaminek mindenképp ártok még nem fogok szándékosan állatokat ölni és kizsákmányolni és még több fájdalmat okozni. Megelégszem a szükséges kevéssel.
2017. márc. 19. 22:22
 33/46 anonim ***** válasza:
56%

"Továbbra is azt mondom felületesek az ismereteink a jelenlegi állattartási körülményekről, neked is, nekem is."

Ez nem igaz. Én utánajártam, te még a kész tényeket is tagadod. Azon semmi tárgyalnivaló nincs, hogy a nagyüzemi állattartás kínszenvedés, elfogadhatatlan.

"Részedről is csak tipp, hogy a háziálatok többsége kínok közt él és hal. Feltételezem nem egy nagyüzemi állatfarmon vagy vágóhídon dolgozol, sőt sosem jártál ilyen helyen."

Honnét veszed hogy nem jártam? Jártam falusi vágáson, a nagyszüleim rengeteg állatot tartottak. Az is egy gyalázat, ami ott folyt. Jártam üzemlátogatáson és néztem rengeteg dokumentumfilmet és rejtett kamerás filmet is. Mert érdekel a téma. Aktívan tiltakozom ellene, mindenben részt veszek, ami ellene szól. Mert azt akarom, hogy a világ egy olyan hely legyen, ahol kevesebb a szenvedés.

Majd ha te ugyanezeken a tapasztalatokon átmentél, és még mindig az a véleményed, hogy az állatok nem szenvednek, na akkor meghallgatom a véleményed.

"Pedig a vegánság megítélésében ez lenne az alap, ha a háziállatok jobbára jól érzik magukat, akkor a vegánság pont nem helyes, ugyanis elvesz tőlük egy jó életet."

Nem a te dolgod megítélni, hogy egy filozófia szerint mi helyes vagy mi nem. Elfogadni kell.

"Az élethossznak nincs igazán jelentősége, vannak rövid ideig élő rovarok pl tiszavirág. A rövid élethosszt ellensúlyozhatja a nagy létszám."

A kínzást és az ölést viszont nem ellensúlyozza semmi. Az pusztítás, szánt szándékkal. A tiszavirág természetesen hal, az állatot gyilkolják.

"Tegyük fel most nem elégségesek az előírások, ezek szigorításával(több hely, napfény, stb) sem lehetetetlen a fenntartható állattartás."

De az. Kérlek olvass utána mennyi termőterület kellene és mennyi szabad terület. A jelenleginek az 50x-ese minimum. Lehetetlen. Több Földnyi (mint bolygó) terület kellene hozzá.

"Ellenben én azt mondom megfelelő és betartott állatjóléti előírásokkal az ember is és az állatok is jól járnak, összeségében etikusabb választás mint a vegánság."

Hogyan mered feltételezni, hogy állatok a rabsággal, kizsákmányolással jobban járnak, mint a szabad léttel? Hogy jut ilyen egyáltalán eszedbe?

Ha téged egy kertben tartanának a kétkezi munkádért, ahelyett, hogy szabadon tehesd amit szeretnél (kvázi rabszolgaság), akkor jobban járnál mint most? Ha azt mondod, igen, akkor elfogadom az álláspontod. Ha viszont nemet mondasz, az érved elveszti minden jogosságát - hiszen megint az van, hogy más élőlényekre rá akarsz kényszeríteni egy létformát, ami nem csak természetellenes,de a javukat sem szolgálja, sőt; kárt tesz bennük.

A teheneknek jót tesz a mesterséges megtermékenyítés, a borjak elválasztása, hogy te ihasd a tejét?

A tyúknak jót tesz az, hogy a szervezete tönkremegy a napi x tojás tojásában (nyugodtan nézz utána, természetes körülmények között heti max 1-2 tojást tojik egy tyúk). Dehogy...

"Vettél már valami terméket? Például számítógép? Vagy saját magad fejlesztetted és gyártottad, az ásványok bányászásától kezdve? Szükséged volt rá?"

Nem volt szüségem rá, DE nem okoztam senki halálát vagy szenvedését általa, tehát elfogadható számomra.

"A számítógépért nyilván fizettél, a fejlesztését és gyártását végző embereket nem használtad ki. Ugyanígy a háziállatokkal sem egyoldalú a kapcsolat, ők nyernek egy gondtalan és jó életet, persze ha korrektek a körülményeik."

De nem érted, hogy nem nyernek semmilyen életet? Egy rövid pár hónapnyi szenvedést nyernek, nem egy életet. Ez nem fair üzlet.

"Az ember pedig megkapja az ő termékeiket. Hogy nincs rá szükség ezekre nem teljesen igaz. Nélkülözhető, de hasznos, úgy mint a számítógép."

Hasznos? Kétlem. De károkozással jutsz hozzá. Méghozzá életek árán. Számodra mások élete, szenvedése elfogadható egy ételért cserébe? Számomra nem.

2017. márc. 19. 22:36
 34/46 anonim ***** válasza:
56%
egy vegán eleve nem megy állatkertbe, mivel ott bezárva kínlódnak szerencsétlenek. Úgyhogy az állatkertek valószínűleg megszűnnének.
2017. márc. 19. 23:09
 35/46 A kérdező kommentje:

Elfogadom, hogy a nagyüzemi állattartás kínszenvedés. Én nem jártam üzemlátogatáson. Túlléphetün ezen.

"a nagyüzemi állattartás kínszenvedés, elfogadhatatlan." Tehát, legyen így. Ha tényleg így van, azt én is elutasítom, de ezt már mondtam. De mi van a nem nagyüzemi állattartással? Nem értem, hogy a vegánok teljesen elvetik malactól kezdve, a vakvezető kutyán át, a mama kedvence cicáig, de még az állatkertek fajmegmentő programjai is pokolba valók. Szerintük az állatoknak csak rossz életük lehet az ember által, sőt még ha lehetne is jó életük és fájdalommentes haláluk az sem lenne jó. Mer csak.

"Nem a te dolgod megítélni, hogy egy filozófia szerint mi helyes vagy mi nem. Elfogadni kell." Mi van? Nem gondolkozhatok egy életfelfogásról, hogy az helyes vagy sem?

"Hogyan mered feltételezni, hogy állatok a rabsággal, kizsákmányolással jobban járnak, mint a szabad léttel?" Milyen szabad lét? Tudtommal ha meg sem születnek, akkor szabadok sem lesznek. Az ember fel tud kínálni nekik egy olyan életet, amely legkevésbé sem emlékeztet rabságra és kizsákmányolásra. Mi bajotok azokkal a nem vegán emberekkel akik háztáji módon, maximális odaadással gondozzák az állataikat (bőséges hely, elsőosztályú kaja, napfény, minden ami kell a boldogsághoz), majd minimális (akár nulla) fájdalom árán kioltják életüket és megeszik? Ami azt illeti állatként én inkább választanák egy ilyen életet mint a semmit, sőt szerintem a legtöbb vadon élő állatnak se jobb.

"A jelenleginek az 50x-ese minimum. Lehetetlen. Több Földnyi (mint bolygó) terület kellene hozzá." Hiteles forrás?

"Hasznos? Kétlem." B12 vitamint honnan szerzed? Tablettákból? Vagy gombát gombával eszel? Na és az Omega3? Na ja, lenmag, tudod milyen omega3 van benn? Igen, valahogy megoldható a vegán életmód egészségesen, de sokkal nehezebb és rizikósabb mint a vegyes táplálkozás.

2017. márc. 19. 23:26
 36/46 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az a velemenyem, hogy az ember ki tud maga szamara alakitani talan egy teljes mertekben növenyi alapu taplalkozast, amivel egeszseges lehet es vedheti a környezetet. DE aki a ragadozo allatokat (pl. cica, kutya, stb) banannal meg növenyekkel kezdi etetni, azt ne probaljatok megmagyarazni, hogy normalis!
2017. márc. 20. 08:21
 37/46 anonim ***** válasza:
57%

A b12 egy baktérium ami a szűretlen vízben és a mosatlan növényekben is megtalálható. Az állatok is a fűből, földből veszik fel...

Az omega 3 kommentet nem értem mert a halon kívül semmilyen állati termék nem tartalmazza, a növényi olajokból pedig rengeteg.

2017. márc. 20. 08:49
 38/46 A kérdező kommentje:

Vegán nem tarthat kutyát és macskát, tehát nem vegán, mivel nem vegán, nem is normális. Ha mégis kutya, macska kerülne hozzá hagynia kell éhen pusztulni, de adhat neki banánt, na akkor normális. A vegán filozófia szerint...

A b12 nem baktérium, de csak baktériumok és egyéb mikroorganizmusok állítják elő, az általunk fogyasztott növények és állatok nem. Ők ezektől az apróságoktól veszik át, pl a bélflórától is(nem eleget mielőtt...). A B12 vitamin valóban minenfelé megtalálható, de ha nagyobb mennyiségben az baktérium fertőzésre utal. Egészségügyi megfontolásból nem tanácsos utcai pocsolyákból inni, de mosatlan növényet enni sem jó ötlet, még akkor sem ha nagyon bio. Az állatokon kívül relative sok b12 van gombákban, de abból is több kilónyit kellene megenni naponta a szükséglet fedezéséhez. A barna csiperkegombában van 0,1 mcg/100g, a csirkemájban pedig 17 mcg. Kaphatók B12 vitamin készítmények amit baktérium tenyészetekből nyernek, vegánoknak szerintem ez az egyetlen járható út.

Omega3 nem csak halban van, kevesebb ugyan de tojásban és csirkehúsban is megtalálható például. Többféle omega3 van, ami az embernek hasznos az ALA, EPA és DHA. AZ EPA és DHA-ról mutatták ki a jótékony hatást, az ALA-ról nem. Az ALA-t viszont át tudja alakítani az emberi szervezet EPA-vá és DHA-vá 5% körüli hatékonysággal. A növényekben lévő omega3 nagyrészt ALA, a halakban pedig EPA és DHA. Az omega 3 is megoldható vegánoknak, napi 50-60gramm lenolajban már megvan a kellő mennyiség, a napi kalóriaszükséglet negyede mellett... Kapni vegán omega3 készítményt is, algákból nyerik, nem halakból, csak remélni kell, hogy nem oxidálódott(avasodott) szét.

Az ember már az eszközhasználat előtt is fogyasztott húst, csak nem nagyobb állatokat ejtett el, hanem kicsiket pl rágcsálókat, kisebb halakat. A szervezetünk is ehhez a vegyes táplálkozáshoz alkalmazkodott.

2017. márc. 20. 10:27
 39/46 anonim ***** válasza:
78%

"Igen, valahogy megoldható a vegán életmód egészségesen, de sokkal nehezebb és rizikósabb mint a vegyes táplálkozás."

10 éve vagyok vegan...

a valahogy megoldható nálam annyit jelent, hogy mindig azt eszem, amit kívánok... 1-2 évente csináltatok egy labor vizsgálatot, csak azért, hogy barátok ismerősök orra alá dörgölhessem...

2017. márc. 20. 10:59
 40/46 A kérdező kommentje:

Szokták mondani emberek, hogy a nagyapjuk láncdohányos volt, napi 1 liter pálinkát ivott, mindig szalonnát evett és sosem sportolt. Aztán 99 évesen azért halt meg mert elütötte az autó amikor átszaladt az úton.

Egy-egy embernél előfordulhat, de a statisztika nem hazudik. Nem vetem össze a bagózást és vedelést a vegánsággal, vegán táplálkozás is lehet egészséges, csak nagyobb odafigyelést igényel.

Tekintve az átlagember táplálkozási műveltségét és szokásait(lakjak jól, legyen finom) egy tömeges méretű vegánság inkább rontana az egészségügyi statisztikákon. Az átlag vegán lehet egészségesebb az átlag nem vegánnál, de csak azért mert jobban odafigyel az egészségére.

# 39 Te vagy az a művelt ember aki a B12 vitamint baktériumnak mondja?

2017. márc. 20. 11:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!