Aki nem elvi kérdés miatt (tehát nem az állatokat sajnálja) lett vega/vegán, az miért tért át erre az életmódra?
Vannak vega ismerőseim és elég változatos, hogy miért is élnek ilyen életet.
Egy idős néni ismerősöm pl. a férjét akarta bosszantani. :)
Egy küzdősportoló tinédzser csak ki akart lógni a korosztályából valamivel.
De volt olyan nő is, aki sok állati eredetű dologra allergiás.
Persze vannak, akiknek ez hitt kérdés is. Hogy ők ezzel igazolják, hogy "jobb" emberek. Mint ahogy sokan hiszik azt, hogy a diploma mellé automata jár az intelligencia és magas szintű tudás is.
De senki nem tökéletes.
Azt viszont kétségtelen és nem lehet a Vegáktól elvitatni, hogy nagyon kreatívak étkezés terén. Mivel nekik kiesik pár dolog, így a meglévőket kombinálják. Pl én sosem jöttem volna rá, hogy lehet keverni a köreteket pl vöröslencse-rizs-köles pedig nagyon jó és változatos, amikor az ember ráun a sima rizsre, krumplira.
Vagy most fejeztem be egy challenget, mint reménytelen tejfüggő, több mint 1 hónapig nem ittam tejet. És egy vega barátom készített növényi tejet, hogy az a krémes, édes érzés megmaradjon, ha sóvárognék ilyen folyadék után, és így teljesen teljesíthető volt a küldetés. (pedig 1x belebuktam már egy ilyen kísérletbe)
Húgom először azért, mert egyszer hányingere lett valami húsos kaja után, és utána nem kívánta, rá se bírt nézni. Utánamg nyilván jobban utána járt a dolgoknak, és azóta etikai értelemben is rájött, hogy jól döntött.
Én nem vagyok vega/vegetáriánus, viszont elég kevés húst eszem, egyrészt mert nem nagyon szeretem (inkább bizonyos húsokat nem szeretek pl: disznóhúst csak kolbászban eszem meg, a csirkemell nekem túl szárazmeg rágós stb) , másrészt meg rossz szakács vagyok, és kevés húst tudok jól megcsinálni :D Heti 1-2szer eszek csak húst.
Egyszer volt egy ilyen időszakom, amikor majdnem eldöntöttem, hogy akkor én onnantól kezdve nem eszek húst.
Az időszak egy konkrét eseményhez kapcsolódik, amikor az első gidát kellett levágnom, ott álltam késsel a kezemben, és hosszúra nyúló perceket hezitáltam, megtegyem e vagy ne.
Utána fél órát csak néztem magam elé, elég vacak érzés volt.
A kecskepörkölt nagyon ízlett, de ez a vágás dolog azóta se lett a kedvencem...
Ez most elvinek számítana vagy nem? Szerintem az nem elvi, hogy utálom megfosztani egy élőlénytől az életet. Attól, amelyiket én segítettem a világra, én töröltem ki az orrából a méhburok dolgokat, én vezettem rá az anyja tőgyére, hogy biztosan meglegyenek az első kortyok...
Áh, még simán lehetek húsnemevő, megint született egy fiúcska :\
Mi az EMBERek 7 milliárdan, szerves élőlények vagyunk. Aki (ami) minket létrehozott a növényekkel,állatokkal együtt az univerzum építő köveiként alkotott. Tulajdonságaink fő vonalai AZONOSAK. Mégsincs két egyforma ember, a 7 milliárd között. A most tárgyalt témában mindenkinek az életterületének adottságai és a személyes DNS utasításai a mérvadók. Hogy ebből sokan "KILÓGNAK", azt önmaguknak köszönhetik. Áldásom rájuk! A FEHÉRJE szervezetünk szilárd alkotóinak 50%-a. Ezt minden szervezet önmaga termeli ujjá, az elhasználódott sejtjei pótlására. Aki az új sejtjeihez nem visz magába megfelelő AMINÓSAVAKAT, az saját szervezetét KÉSZTETI bonyolult műveletekre az egészsége megőrzéséhez, az rá is "fázhat". A csodálatosan megtervezett ember legyen "eszkimó", vagy "esőerdei indián" mindegyike megkapja a teremtőtöl az életkörülményeihez (bálna, fóka, vagy banán, gyökér, hernyó, növények) alkalmazkodó ENZIMEK révén hogy működni tudjon. De ha ez kialakult, már az EGÉSZ ÉLETE SORÁN így kell táplálkoznia.
És még egy pár oldalas könyvet lehetne erről irogatni.
Mindenki vállon felül vállalja önmagát és mindenkinek jó étvágyat a választott vonalhoz.
". Aki az új sejtjeihez nem visz magába megfelelő AMINÓSAVAKAT, az saját szervezetét KÉSZTETI bonyolult műveletekre az egészsége megőrzéséhez, az rá is "fázhat""
Ezt a baromságot te magad termelted ide, vagy olvastad valahol?
A szervezet nem képes "fehérjéket" átvenni. Az állati és a növényi fehérjét is (merthogy mindkettő fehérje, eltérő aminosav-profillal) lebontja KIVÉTEL NÉLKÜL aminosavakra és felépíti belőle a SAJÁT fehérjéit. Egy az egyben képtelenek vagyunk fehérjét felvenni.
Az, hogy egy szelet marhahúst bontunk le vagy pedig babot-borsót-kukoricát egyszerre és abból építünk fel fehérjét, teljesen mindegy, amíg a végeredmény egy komplett aminosav-profil.
Persze leszámítva azt a tényt, hogy a növényi étrend kevésbé terheli meg az emésztőrendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!