Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegánok fogyaszthatnak mézet?

A vegánok fogyaszthatnak mézet?

Figyelt kérdés

2016. dec. 8. 18:18
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
88%

Kedves előző! Az a vega, nem a vegán életmód.

A tehenet nem kell azonnal megölni a tej miatt, mégiss szenved az anya és a borja is. A tej, tojás, méz nem vegán/etikus.

2016. dec. 14. 10:37
 22/29 anonim válasza:
26%
Már elnézést amiért nem egyszavas választ írok, de érdekelne, hogy egyesek miért tartják magukat különbnek "etikásabbnak " másoknál. Aki nem divatból, hanem biológiai okból vegetáriánus az úgy is megérzi ha nem a neki való élelmiszert viszi be a szervezetébe. A nem neki való étek egyszerűen rosszullétet okoz neki. Ami jólesik és táplálja erősíti a szervezetét azt nyugodtan egye meg. Az élő környezet nem csak az állatokból áll. Itt vannak még a gombák, növények és az ásványok is. Mennyivel " etikusabb " pl. elenni a répát a nyuszi elől, mint azt a répát a nyúl testével együtt? Ha nem akarsz magadnak is hazudni, akkor be kell látni, hogy az élet csak akkor tud fennmaradni ha a környezetben lévő energiákat magunkhoz vesszük. Ez nem csak az EMBERRE vonatkozik hanem minden élő szervezetre. Igen is a növények és a gombák is ugyan olyan jogú tagjai a FÖLD élő közösségének mind a kertben kapirgáló pipi. Szemforgató álszenteskedésnek tartom, hogy jó ízűen megeszem egy növény " gyermekét " a magját vagy a még zsenge szaporodásra képtelen testét, majd harsány fújjolással véleményezem azt aki tojást eszik. Talán lesz aki ezen elgondolkodik. A kérdésre a válaszom az, hogy embere válogatja.
2016. dec. 21. 14:02
 23/29 anonim ***** válasza:
69%

Előző, te el vagy tévedve egy kicsit.

Szerinted ha mindenki vegán lenne, akkor a tehenek, disznók, egyéb haszonállatok elfoglalnák a földet? Vagy talán éhenhalnának, mert megennénk előlük a répát, búzát stb?

:'D Ezt azért te sem gondlhatod komolyan... (Ha mégis, akkor szívesen elmagyarázom, de az interneten találsz választ a feltevésedre, angolul célszerű rákeresni)

2016. dec. 21. 16:17
 24/29 anonim ***** válasza:
12%

" pl. elenni a répát a nyuszi elől, mint azt a répát a nyúl testével együtt?"

Neked ugyanaz felhúzni egy répát a földből, mint lefogni egy nyulat és átvágni a torkát??? És még reklámozod is a színvonaladat?

2016. dec. 21. 16:31
 25/29 anonim ***** válasza:
85%

Én úgy tudom, hogy a tehénnek valami tőgygyulladása lesz, ha nincs lefejve a teje.

A tyúk pl. pedig akkor is tojik tojást, ha az egyáltalán meg sincs termékenyítve, tehát ha ott hagyom alatta megzápulni a tojásokat, attól nem lesz boldogabb, viszont lehet, hogy nem fog tojni megtermékenyített tojást.

Persze nyilván ami a tejiparban/tojásiparban megy, az borzasztó és kegyetlen, de ha nekem van két tehenem meg 5 tyúkom, akiket természetes halálukig jó körülmények között tartok, és csak azt az ehetőt "veszem el" tőlük, amit amúgy is el kéne, az is kizsákmányolás?

És főleg, akkor most tisztázzuk már, az a vegán, aki nem zsákmányolja ki az állatokat, vagy az a vegán, aki nem fogyaszt semmilyen állati eredetű élelmiszert?

2016. dec. 22. 01:51
 26/29 Héra Dániel válasza:
100%
Nem lehet fogyasztani mert a mézben a méhek nyála benne van.
2016. dec. 22. 13:02
 27/29 anonim ***** válasza:
58%

Kedves 25-ös!

Étrendi vegán az, aki a saját egészsége miatt lesz vegán, de ugyan úgy jár cirkuszba (ahol állatok is szerepelnek a műsorszámban), megveszi a bőrből készült csizmát, övet stb

Etikai vegán az, aki nem zsákmányolja ki az állatokat semmilyen szinten.

Az hülyeség, hogy a tehénnek baja lesz, ha nem fejik meg... Ugyan úgy, mint az embereknél, az anyatej eláll 1 héten belül, ha az utód nem szopik tovább. Az alatt az egy hét alatt lehet, hogy megduzzad, "begyullad" a tőgye az állatonak, embernek. A tejipari tehenek tőgye viszont 95%-ban be van gyulladva, ha már itt tartunk.

Egy tyúk normális esetben 17-25 tojást tojik évente. Nem évi 300+ tojásra lettek kitalálva. A tojások képződéséhez sok kalciumra van szüksége a tyúknak, és ha túl sokat tojik, akkor a saját csontjai lesznek kalcium hiányosak, ez a csontjaik deformálódását okozza, és persze rövidíti az élettartamukat. Az emberek viszont arra késztetik őket, hogy minél többet tojjanak...

Az embernek nincs szüksége tojáshoz az életben maradáshoz, így minek együk meg a tojásokat? Meg ugye eleve, minek van tyúkunk? Nem tárgyak, hogy birtokolni lehessen őket. Ha már a vegán életmódunk előtt is volt tyúkunk, akkor meg lehet hagyni őket éldegélni. (a már meglevő tyúkok tojásait mondjuk megértem, hogy van akinek van gusztusa megenni, ez még oké, de mi van ha meghal az a pár tyúk? Akkor vesz még? Ha igen, akkor azzal ront a helyzeten)

2016. dec. 22. 16:50
 28/29 anonim ***** válasza:
82%

Na jó, de a mai haszonállatok nem maradnának életben a természetben. Hiszen a vadon élő állatok is alig tartják fenn magukat az egyre kevesebb élelem (bár ezt részben pótolnák a csirkék...) és az egyre kisebb élettér miatt. Ha most itt elszabadulnának a tyúkok, libák, birkák, tehenek, 1 héten belül mind meghalna. Még ha találnának is egy olyan helyet, amit nem érintett emberkéz, és minden táplálék megtalálható, amire szükségük van (létezik még ilyen valahol?), akkor is elvinné őket valami. Vagy a hőség, vagy a fagy, vagy a víz, vagy a ragadozók. Lehet, hogy megmaradna pár egyed, és pár száz év alatt felfejlődnének egy olyan szintre, hogy életben maradjanak, de a mai példányok biztosan nem képesek erre.

Tehát akkor mi a jobb, ha van a farmomon 30 tyúkom (minek van? mittudomén, kaptam őket, meg megvettem a szomszédtól, hogy ne vágja le), akik életük végéig mindent megkapnak, cserébe én boldog vagyok az évi 30x15 tojással, amit nekem adnak mindenféle kényszer nélkül, vagy pedig engedjem ki őket a francba megdögleni? :D És ha valaki árul tyúkokat levágni, én pedig megveszem őket, aztán nem vágom le, csak hogy megmaradjanak, akkor is én vagyok a g**i, mert háznál tartom a tyúkokat ?

2016. dec. 27. 18:53
 29/29 anonim ***** válasza:
49%

Részben igazad van, ebben az esetben azt a 30 tyúkot te "megmentetted" a levágástól. De ha szabadon engednéd őket, azzal se lenne semmi baj (angliában papagájok is túlélik a telet, amik lehetnek -5-10fokosak is, a parkokban pedig tilos etetni őket, de mégis megvannak valahogy. Egy szívósabb madár gondolom nálunk is megélne télen) A természet rendjébe nem kell belkontárkodnunk.

A tojás számomra csupán egy állat segglyukából kipottyantott cucc, így nem enném meg, még ha ingyen is lenne.

De elismerem, hogy az nem kegyetlen amit te csinálsz (vagy csak leírtad, mindegy)

2016. dec. 28. 11:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!