A vegánok miért ítélik el a mézet?
Mert a méhekkel nem megfelelően bánnak.
2016. szept. 4. 18:15
Azért nem esznek mézet a vegánok, mert az a méheké. A mézért cserébe pedig nem adnak semmit a méheknek. Ráadásul mikor begyűjtik a mézet a kaptárból még jól meg is füstölik szerencsétlen rovarokat. Ez pedig nem összeegyeztethető a vegán filozófiával: éljünk együtt, békésen az állatokkal és ne zsákmányoljuk ki őket.
2016. szept. 4. 18:17
3/24 A kérdező kommentje:
Megfelelően bánnak a méhekkel. Több méhész ismerősöm is van, de úgy látom a Vegánok nem ismerik a méhészetet. Szóval ez a megfelelően bánás mód nem reális. Nem bántják a méheket, nem zaklatják őket. Szabadon élhetnek, arra repkednek amerre akarnak. Nincsenek zavarna. Teljes életet élnek a szabadban. Azt csinálhatják amit szeretnek és vigyáznak is rájuk. Akkor mi a gond? :)
4/24 A kérdező kommentje:
" A mézért cserébe pedig nem adnak semmit a méheknek. Ráadásul mikor begyűjtik a mézet a kaptárból még jól meg is füstölik szerencsétlen rovarokat "
Adnak érte. Nem úgy gyűjtik be ahogy te gondolod.
5/24 A kérdező kommentje:
De ez olyan álszent dolog nem? Egy csomó termék tartalmaz állati eredetű dolgokat vagy olyanokat amik az állatvilág környezetére van hatással. Például a fák amiket kivágnak és a házukat építik meg ebből. Vagy a bányászatnál is. A világ teljes körforgása hatással van mindenre. Az állatok is meghalnak, megeszik egymást. Ha nem lenne ember a Földön akkor is halnának az állatok egymástól.A cápa megeszi a fókát, mert az az élelme. De mindenesetre most nem ez a lényeg. De, ha tényleg ez a hitvallásuk, hogy béke legyen a természetben és lázadjunk az ellen, hogy az állatok biztonságba legyenek és ne zsákmányoljuk ki őket, akkor talán az emberi fajnak el kellene tűnnie avagy a vegánoknak a szabadban laknia az állatok, vagy a természetes barlangokban és nem házakban. Autót ne vezessen, mert szennyezi a környezetet és egészségtelen az állatok számára és még lehetne sorolni.
Nos, lényegében ez csak az én véleményem volt. Én csak szimplán nem eszem állati eredetű dolgokat, mert én ezt érzem jónak. Nem vallom magam vérbeli vegánnak, inkább csak a lelkiismeretemre hallgatok. Véleményem szerint pedig nem valami etikus dolog valakitől elvenni valamit úgy, hogy nem adunk cserébe másvalamit. Ezt a helyzet a mézzel. A méheknek persze tök mindegy, hogy elveszi-e az ember tőlük a mézet, hiszen ők nem panaszkodnak. De végül is, ha belegondolok, akkor az lenne a helyénvaló, ha adnánk nekik cserébe valamit a mézért, amire szükségük van. Ha érted, mit akarok ezzel kifejteni...
Másfelől érdekesnek találom több szemszögből is megvizsgálni a dolgokat, éppen ezért nem ítélem el a húst evő embereket, és éppen ezért nem vallom magam vegánnak. Ez a szó egy gyűjtőfogalom, ami kezd elcsépelődni.
2016. szept. 4. 18:33
7/24 A kérdező kommentje:
Értem én, de tévedésbe vagytok a méhészettel, mert nem így működik. Mert te azt mondod, hogy elveszik a mézet, de nem kapnak semmit. Te elveszed a gyümölcsöt amit amúgy az állatok is ennének, de mit adnak nekik a vegánok? Jó kicsit erőltetett érv tudom, de akkor is. Amúgy meg kapnak a méhek. :)
Tiltja a vallásuk, mint a zsidóknak meg a muszlimoknak a szalonnát.
2016. szept. 4. 21:21
2016. szept. 4. 21:42
Van vegán méhész.
A tartási módszer nagyon el tud térni. A legfinomabb módszer sok vegánnak belefér. A méhektől semmit nem vesznek el, ami nem felesleges nekik, az ember segíti a fennmaradásukat, közel rakja őket a virágokhoz, bőven túl sokat tudnak szerezni, s ha épp nem lenne mit enniük, kapnak. Nyilván a vegán méhész nem öli halomra a méheit, csak mert gazdaságosabb úgy, bár ezt normál méhészek sem szokták tenni, kis hazánkban legalábbis.
Aztán biztos van vegán, aki szerint a méz tényleg a méheké vagy más miatt nem nyúl hozzá. De nem jogos elítélnie, ha nem problémás a tartási módszer.
2016. szept. 4. 22:04
Kapcsolódó kérdések: