Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » 2016-ban mi ez a nagy "vegán"...

2016-ban mi ez a nagy "vegán" őrület?

Figyelt kérdés

17 éves vagyok és 4 éves korom óta vagyok ovo-lakto vegetáriánus.

Magamtól határoztam így, nem a divat és a hóbortok miatt.

Az iskolai menzákon, táborokban mindig is ufónak számítottam.

Viszont idén két velem egykorú ismerősöm akik nem is ismerik egymást, elkezdték,hogy ők vegánok lesznek,azaz a hús mellett tejterméket és tojást sem esznek.

Mi ütött beléjük ilyen hirtelen? Eddig a "húsimádó" felfogás volt tudtom szerint a divat, ilyen hamar váltanak? Melyik ostoba hülye sorozatból vagy írásból szedték ezt össze???

Persze az elvem az, hogy az embernek szíve joga, hogy mit eszik, én is így teszek és különcködök is épp eleget, de én erre nem vagyok büszke és nem a divat miatt csinálom.

Nem is beszélve arról, hogy jó... Ők már "nagylánynak" számítanak, de ész nélkül nem lehet nekiállni semmilyen étkezési trendnek.

És az azért teljesen más, hogy az ember undorodik egy adott ételtől és azért nem eszi, mint az,aki egy hülye divatőrület miatt vonja meg magától azt,amit egyébként szeretne.

2016. máj. 9. 20:21
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
73%

Én világéletemben imádtam a húst, és a sajtot. Ha egy étkezésemből hiányzott a hús, már húztam a szám.

Aztán egyik napról a másikra lettem vegán. Lehet, hogy valami hülye p_csa szemében én is divatozom? (Ennek amúgy már 2 éve)

Elárulom éppen bolognait ettem jóízűen, mikor ráakadtam egy videóra, amit végig néztem.

Gary Yourofsky - a legjobb beszéd amit valaha hallottál.

Végig hallgattam. A bolognait nem fejezetem be. És azóta sem ettem húst. Se tojást, se tejterméket, se mézet.

Jó lenne ha az emberek felfognák, hogy ez nem egy trend, nem egy divat. Egyszerűen "felnyílt a szemem", hogy agyonkínzott, megcsonkolt tetemeket ettem. Köszönöm nem kérek belőle többet. És aki szerint ez csak egy divathullám, az jobban tenné, ha utána nézne, mielőtt ilyen marhaságokat dumál..

2016. jún. 2. 15:59
 22/25 anonim ***** válasza:
4%
Én mindig megdöbbenek amikor ilyet olvasok, hogy egyeseknek még mindig nem volt elég tíz millió év főemlős ragadozó evolúció múlt, hogy ragadozóként éljenek és a szervezetük számára létszükséglet húst fogyasszanak. Hogy is van a vicc, hogy a béna vadászok voltak a vegetáriánusok ősei..?? Ne máárr........ Tudod milyen rövid az élet? Élj egészségesen és egyél azt amit az evolúció diktál ne azt amit a huszadik század korcs irányultságai.
2016. jún. 3. 07:21
 23/25 anonim ***** válasza:
94%

#22: Egy érvelési hibára támaszkodsz. Természet-érvnek nevezzük, amikor a vitapartner "természetesnek", "evolúció által diktáltnak" vagy "hagyományosnak" nevez egy cselekedetet, és ezzel próbálja annak helyességét igazolni. A "természetesség" nem jól körülhatárolt fogalom, és morális szempontból egyértelműen nem irányadó. Ha valóban helyes lenne minden, ami "természetes", akkor helyes lenne a kannibalizmus, a gyermekgyilkosság, vagy éppen az erőszakolás, elvégre ezek mind megtalálhatók vadállatok között a természetben. Amikor valaki természet-érvre támaszkodik, nyilvánvalóan tetszőlegesen válogatnia kell melyik "természetes" viselkedés számára elfogadható és melyik nem. Így logikai inkonzisztenciával tudja csak fenntartani a saját morális konzisztenciáját.

Az emberi faj biológiailag nem ragadozó, hanem mindenevő. Ez azt jelenti, hogy optimálisan tudunk élni mind állati, mind növényi eredetű táplálékon. A választás lehetősége nyilván megvan, így a biológiai szükséglet nem lehet morálisan releváns kritérium. Ma már senki nem tagadja, hogy egy jól megtervezett vegán étrend optimális egészséget biztosít. A legnagyobb egészségügyi szervezetek ezt mind elismerik, köztük: Academy of Nutrition and Dietetics, the American Diabetes Association, the American Heart Association, the British Dietetic Association, the British Nutritional Foundation, Dietician’s Association of Australia, Dieticians of Canada, Heart and Stroke Foundation; kutatási és oktatási intézmények, úgy mint: Mayo Clinic, UCLA Health Center, University of Pennsylvania School of Medicine, University of Pittsburgh School of Medicine; kormányhivatalok, pl. British National Health Service, U.S. National Institutes of Health, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services, és a listát még folytathatnám. Hogy idézzek az ADA-tól: "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes." Egyértelmű tehát, hogy ezen érved nincs tényekkel alátámasztva.

Végül, valamit a "huszadik század korcs irányultságának" nevezni csupán egy "appeal to emotion" érvelési hiba, és semmilyen faktuális értéke nincs.

2016. jún. 3. 09:45
 24/25 gago77 ***** válasza:
92%

En is megdobbenek ennyi agymosott szoveg lattan..

’tíz millió év főemlős ragadozó evolúció múlt’ - Ezt a baromsagot honnan vetted? A par modosult fog miatt ami az allkapcsunkban van? (ami a jegkorszakban kenyszeru huseves miatt tortent kb az 200.000 ev soran??) Az emesztorendszerunk akkor miert nem hasonlit a ragadozokehoz?? Miert inkabb a novenyevokehez hasonlit?

’szervezetük számára létszükséglet hús’ – Jah, ezt mondd meg az evtizedek ota egeszseges veganoknak is. Nem veluk van tele a korhaz!

’Tudod milyen rövid az élet?’ – Igen tudjuk. A leghosszabb dolog ami csak tortenhet velunk.

’Élj egészségesen és egyél azt amit az evolúció diktál’ – Csak utana kene nezned, mit diktal..

’a huszadik század korcs irányultságai’ – Nos, a huseves gyakorlatilag a huszadik szazadban terjedt el ilyen brutal mertekben es valoban eleg korcs iranyultsag. Most viszont huszonegyedik szazadot irunk, mar jo ideje es vegre kezdenek felebredni az emberek. Hogy divatbol vagy sem, az lenyegtelen.

2016. jún. 3. 11:17
 25/25 anonim válasza:
Ezt azoknak irom (telefonrol ezert nincs ekezet) akik azert veganok vagy vegak mert vedik az allatokat,ha megeszed eloluk a novenyeket akkor az jobb? Mert sok allat noveny evo vagy minden evo...
2019. ápr. 1. 00:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.