Mit eszik egy vegán/vegetáriánus személy az osztálykiránduláson?
Ugyan nem osztálykiránduláson, de többnapos túrán már voltam vitt étellel :)
Tojás, olajos mag, zöldség (ez utóbbit inkább vegyen az ember, kivéve az első napot), gyümölcs (lehet aszalt is, az legalább eláll és vészhelyzetben gyors kalória)... Ha te eszel keményítődús dolgokat, akkor még több lehetőséged van, vihetsz kenyeret, pogácsát, sütit... Én ilyenkor magkenyeret viszek, az 3 napig simán eláll (ha nincs tele valami zöldséggel és nincs nedves, meleg környezetben). A főtt tojás is sokáig eláll a héjában még szobahőmérsékleten is, de kenyérfélében megsütve is.
Egy ideig tuti jó a főtt rizs és köles, nálunk sokszor 3 nap alatt fogy el áll s nincs mindig hűtőben, igaz, nagy melegben sem.
A ghí (jászvaj, tisztított vaj) sem romlékony, mert merő zsír, de azt úgyis te tudod, milyen kenőkéket eszel, vannak lehetőségek bőven (én a kókuszzsírban pirított, jól megfűszerezett szezámot és napraforgót szeretem).
Van vegán bab és lencsefőzelék konzerv (tesco sajátmárkás) vihetsz humuszt és pufirizst/extruált kenyeret, répát felcikkezve mártogatni, vagy konzerv szójapástétomot (oolyan mint a májkrém, csak vegán) vannak vegán zabszeletek, műzliszeletek, de akár egy doboz növényi tejet is vihetsz műzlivel, és ott összekeverheted reggelinek. Rengeteg gyümölcs kibír három napot, alma, banán, narancs, aztán vihetsz csipszet, diákcsemegét, aszalt gyümiket, magokat. Az első napra készíthetsz szendvicset meg főtt kaját is, sőt, egy csomó minden kibírja másnapig is, meg lehet, hogy ott lesz lehetőséged hűtőbe rakni (ennek utána kell járni).
Amúgy érdemes beszélni azokkal akik főznek, talán mégis rugalmasabbak, mint gondolnád. Kérhetsz tőlük egyszerű dolgokat, pl sültkrumplit, paprikás krumplit, főzeléket, lecsót, rizst...
Első napra szendvicset vinnék pl.:
sajt, paradicsom,rukkola
avokádó, sajt,saláta,kukorica
uborka,tojás,saláta,majonéz,retek
- sajtból vegán sajtot vegyél:) vagy hagyd ki.
stb.:)
A 2-3. napra vinnék
reggelire, vacsorára
- mandulatej, mogyorótej - tartós, nem romlandó
- zabpehely vagy műzli, gyümölcsökkel
- magkrémet és kenyeret (vegán krémeket keresd az áruházban vagy készíthetsz te magad is)
- olajos magvakat, zöldségeket és mellé knäckebröd rágcsálni
ebédre:
zöldségekből salátát, mellé tojásmentes zöldségfasírtot amit elég a mikróba dobni vagy helyben megsütni; esetleg ha van tűzrakási lehetőség ott ahova mentek,akkor zöldségnyárs, héjában sült krumpli készítése
Én pufirizzsel, vegapástétomokkal, általam készített magos-zöldséges aszalt krékerekkel, müzliszeletekkel, nyers gyümölccsel, zöldséggel, illetve főtt kölessel, rizzsel, de akár sült zöldségekkel (minél kevesebb a nedvesség, annál jobban eláll) szoktam átvészelni az ilyen napokat.
Amit megfigyeltem: sose egyenesen a dobozból egyél, mert úgy még hűtőben is gyorsabban romlik meg az étel, mindig szedj ki tiszta kanállal külön edénybe! Főtt rizs, köles, stb. napokig eláll így szobahőmérsékleten is, ha nincs 40 fok.
Ami ilyenkor nagy segítség még, az a kisméretű kézi blender, bár nem mindenhol megoldható a használata. Krémleveshez, smoothie-hoz kitűnő eszköz.
Vegán fehérjepor, illetve fehérjeszelet is nagy segítség, jól eltelít, de nem úgy, hogy mozdulni sem tudsz, inkább telítődsz energiával. Én úgy szoktam, hogy natúr port veszek, és ízesítem. Ehhez vinned kell a szokásos édesítődet, de hát ennyi kényelmetlenség belefér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!