Nem vegán a pasim?
Sajnos nem vegán a barátom, és néha kicsit idegesít (veszekszünk is gyakran, szerintem néha direkt csinálja, hogy 'véletlenül' pont mindig sajttal töltött húst vesz nekem ebédre). Aztán ott van az hogy 'de ő ezt nem érti ez hülyeség'
De emellett nagyon jól elvagyunk, csak egyre többet veszekedünk, es hiába ültem le vele beszélgetni ezek a veszekedések elkerülhetetlenek... Valami ötlet? Ti szakítanátok?
Ha hülyeségnek nevezi az életmódomat és keresztbe tesz nekem, persze, hogy szakítanék. Azért nem, mert nem vegán. Jelenleg nem is vega, de én főzök, ő pedig megeszi. Ma a látványosan elrontott, bár nem rossz ízű vegán palacsintáimat is megette :D Amúgy nem vagyok vegán, de lesznek vegán napjaim, csak még össze kell hoznom az erős szénhidrátszegénységgel. A párom szénhidrátdúsan eszik, amihez joga van, főleg, hogy neki csak az a jó.
Nos, bizonyos tolerancia, megértés az kell, mindkét részről. Ha nem tiszteli a választott életmódodat kicsit sem, ráadásul nincs oka rá, mert a vegán életmód nem hülyeség, akkor gond van. Azt mondjuk nem értem, mi a lótúrónak vesz ő neked ételt... Annál alap, hogy pontosan tudja, mit eszel meg s ezt figyelembe is vegye. De semmi gond nincs azzal sem, ha mindenki intézi a saját étkezését s a másikéról csak ködös fogalmai vannak.
Rengeteg pár van, ahol a két fél teljesen máshogyan étkezik, mégsincs belőle baj.
Persze ha valaki bigott vegán (ezt nem rád mondom, hisz nem tudhatom, milyen vegán vagy) vagy a vegán életmódot hülyeségnek tartó, téveszmékben hivő ember, akkor az már keményen megnehezíti a teljesen máshogy étkezőkkel való közös életet.
Ötlet nincs és nem is hiszem, hogy sok esély van rá, hogy megváltozzon a véleménye. A leírás alapján nem nyitott, ráadásul bunkó.
Nem igazán szokott működni a kapcsolat vegán/vega és húsevő között. Nem tudjátok ugyanazt főzni, nem tudjátok ugyanazt enni, mindig mást kell vásárolni. Ő nem érti meg, hogy te miért nem eszel húst, te pedig undorodsz tőle, hogy ő igen. És egyikőtök sem fogja meggyőzni a másikat, soha. Ha pedig gyereketek lenne, na akkor törne ki a háború, hogy csináljatok e neki húsételt vagy ne.
Ha emiatt tényleg sokat veszekszetek, akkor nincs sok értelme együtt lennetek. Vannak, akik megvannak így is egymás mellett, megoldják, de ha nem megy, akkor kár erőlködni.
Egy vegán barátnőm sem volt még, én pedig az vagyok. Sosem volt belőle gond. A lényeg, hogy a legkisebb mértékben se próbáld ráerőltetni a saját étkezési szokásaidat. Ha mégis megpróbálod, akkor egy unintelligens tűrhő paraszt vagy, nincs rá jobb szó. Mindenki azt eszik, amit akar.
Ha "nem érti", miért vagy vegán, akkor magyarázd el neki, de csakis addig fog rád figyelni, amíg a mondandód egy cseppet sem támadó jelegű. Ha megpróbálsz benne bűntudatot ébreszteni, neadjisten ledögevőzöd vagy hasonló, akkor védekező üzemmódba fog kapcsolni, és onnantól esélyed sincs. Mutass neki kutatásokat, érvelj logikusan, magyarázz el mindent részletesen, mutass neki dokumentumfilmet(pl. Earthlings) de a kommunikációd legyen 100%-ig erőszakmentes. Ezek alapján majd magában eldönti, hogy vegán lesz-e, vagy nem. Ha nem, akkor nem tudsz mit tenni, el kell fogadnod. Ha nem vagy rá képes, akkor dobd ki, jobb neki nélküled.
Az viszont már más dolog, ha "hülyeségnek" nevezi az életmódodat, és szándékosan megpróbál kiba.szni veled. Ez azt jelenti, hogy nem tisztel. Én a sokadik ilyen után simán kidobnám.
utolsó, jó bunkó vagy.
én meg beleköpök a kajádba, nem lesz tőle semmi bajod, nem fogod észre venni. akarod?
ha velem eljátszanád, hogy húst akarsz velem etetni...én ki nem állhattam, egész életemben. képzeld, ilyen is van. nem mindenkinek lemondás, hogy nem eszik. sőt, nekem ahhoz kéne nagy lelkierő, hogy megegyem...
Miért nem tudják egyesek megérteni, hogy valaki nem akar húst enni?
Én még finomnak s pótolhatatlannak is tartom a jó, minőségi húst, mégsem eszem, megvannak rá az okaim, nem szenvedek sem lelkileg, sem fizikailag miatta egy szikrát sem :) S pl. minden héten húst enni kegyetlenül rossz lenne, ez egész életemben (eddig 40 év) így volt. Van ilyen.
A párom még csak nem is vega (bár évekig az volt velem :)), szereti a jó húst, de attól még évi párszor vesz olyasmit, simán elvan a vega ételeimmel.
S van, aki napi 10 dekánál feljebb nem képes menni, de azt mindennap megeszi. Én, amikor évi párszor ettem húst, mert többször nem is bírtam volna, fél kilóig meg se álltam. Ha már finom húst eszem, nem sormintának kell, jól akarok vele lakni.
A húsnemevés okai pedig főleg sokfélék lehetnek, nekem egész szép listám van.
Sokfélék vagyunk, a húsevés bármilyen aspektusát is nézzük. Nem árt, ha van egy kis tolerancia s nem jó túlságosan magunkból kiindulni, ha meg akarjuk érteni a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!