Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogyan legyek vegán? 15/l

Hogyan legyek vegán? 15/l

Figyelt kérdés
14,5 éves lány vagyok és vegán szeretnék lenni, de nem tudom, hogy nem lenne-e káros nekem, minden szükséges tápanyagot be tudnék-e vinni. Van itt valaki aki tini kora óta vegán vagy valaki aki segiteni tudna az étrend összeállitásában? Miket egyek? Nem fogok meghizni? Csak azért kérdem, mert hallottam, hogy volt aki áttért erre az étrendre és meghizott.

2016. máj. 3. 15:25
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
45%

Tök jó, hogy szegény tanácsokat kért, erre kialakult ismét egy mindenevő vs. vegán érvelőpárbaj, no mindegy. :D

Ami a leges-legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire, és rendszeresen járj állapotfelmérésekre, hogy tudd, működik-e nálad ez az életmód, avagy valamit minimálisan engedned kell, szóval tejet-tojást legalább organikus gazdálkodásból érdemes lenne fogyasztanod.

Nem tudom, ismered-e a hormon- illetve az anyagcsere-típus szerinti tipizálást, a Facebookon megtalálod Bocsi Viki oldalát, aki ezzel foglalkozik, és tényleg érthetően, normálisan írja le a dolgokat.

A lényeg, hogy ha a szervezeted arra van kalibrálva, hogy a fehérjét és a zsírt hasznosítod könnyebben, akkor elég nehéz helyzetben leszel. A szénhidráttípusoknál általában működik a hosszú távú vegetarianizmus, én is az vagyok, 14 éve vega, időnkénti, akár több éves vegán időszakokkal a hátam mögött, és egyelőre nincs semmi bajom. :)

Szóval típustól függetlenül amire oda kell figyelni, az a megfelelő fehérjebevitel, amit nem feltétlenül szójatermékekből érdemes bevinned, mert azokban egyáltalán nincs annyi és olyan minőségű, mint amennyire istenítik őket. (A hormonháztartásra gyakorolt vitatott hatásuk pedig értelemszerűen meggondolandóvá teszi a fogyasztásukat, pláne fiatal lányok esetében.)

Funkcionális élelmiszerként teljes értékű vegán fehérjekészítményeket (por, szelet, amelyek esetében az izolálási folyamat során a káros fitát- és lektintartalom - amely természetes módon jelen van a hüvelyesekben - csökken vagy el is tűnik) ajánlok inkább pláne sportoláshoz.

A vitaminfelszívódásról vitatkoznak, vannak, akik szerint csak természetes úton elfogyasztva hasznosul pl. a B-12. Természetes összetevőkből készült tablettákkal azonban nem tudsz nagyot hibázni.

Jobb, ha már most felkészíted magad arra, hogy a főzés, illetve a napi menüd rendszeres összeállítása nagyon időigényes, nem lesz annyi szabadidőd, mint a korodbelieknek - viszont lehet, hogy egészségesebb is leszel.

26/L

2016. máj. 11. 13:00
 22/31 Olaf88 ***** válasza:
38%
Az is szerencse, hogy BocsiViki állításaira igen nehéz tudományos magyarázatot találni. Ez a "fehérjetipus" dolog például simán elférne a Nők Lapjában is. Nincs olyan, hogy "fehérjetipus". Olyan van, aki jobban/tovább képes tolerálni a helytelen étrendet. Erre példa a 100 éves Pistabácsi, aki szalonnán és pálinkán élt egész életében, ugyanúgy, mint a testvérei. Kár, hogy mind a 12 meghalt 60 évesen.
2016. máj. 12. 15:21
 23/31 anonim ***** válasza:
19%
a veganizmus sem garantálja a hosszú életet ;)
2016. máj. 12. 19:43
 24/31 anonim ***** válasza:
80%
Elnézést, elolvastam az első oldalt, és abból a 10 válaszból csak 1 volt az, aki arra válaszolt, hogy hogyan legyen valaki vegán. Majd ha az lesz az oldal cime, hogy www.gyakorimegmondasok.hu, akkor kellene a véleményünket leirni. Van egy kérdés, arra kellene válaszolni.
2016. máj. 14. 00:48
 25/31 anonim ***** válasza:
20%

Elnézést kérek az "offért", csak annyit szeretnék adni tanácsot, hogy valószínű, hogy nem érdemes ilyen fiatalon elkezdeni, mert könnyen visszamaradhatsz a fejlődésben (találkoztam már ilyennel, csak őt eleve úgy nevelték).

Szerintem olvass sokat róla, nagyon sokat, hogy minél több ismereted legyen és tudd, hogy a szervezetedben mi fog lezajlani ezalatt. Persze, ha a tápanyagokat tudod pótolni ezzel sincsen semmi baj, főleg a fehérjét kell, azon kívül a szénhidrát is szükséges az agy működéséhez. Aztán ott vannak a zsírok, sokan a telítetlenekre szavaznak, de szerintem a telítettre is szükség van csak kis mennyiségben. Az ásványi anyagok pótlása is fontos. Azt vedd figyelembe, hogy a szervezet mitől működik, úgy ahogy az jó. Viszont még nem tanácsolom, hogy elkezd, ráadásul, hogy eddig ettél állati eredetű táplálékokat. Egyébként az is lehet, hogy kinövöd, bármi megtörténhet még. :)

2016. máj. 14. 12:30
 26/31 Olaf88 ***** válasza:
89%

# 25

Ó, értem! A mai gyerekek nagy része már általános alsóban el van hízva, gimnáziumban pedig szinte normálisnak számít, ha az ember cukorbeteg, vagy magas a vérnyomása. Mi az oka? Az, hogy az átlag embernek fingja nincs a táplálkozásról, ezért szeméttel tömi saját magát, és a gyerekét is.

De ez persze teljesen rendjén van, ez normális. Nyugodtan belebetegedhetnek a szar étrendbe, de vegánok semmiképp ne legyenek, mert VISSZAMARADNAK A FEJLŐDÉSBEN!!!!!! :D Hogy pontosan melyik tápanyag hiánya miatt? Fogalmad sincs róla, mert nem értesz hozzá.

Egy helyesen összeállított vegán étrend tökéletesen egészséges, ahogy egy helyesen összeállított mindenevő étrend is. Sőt, a vegán étrendet sokkal nehezebb elrontani, ha nem margarinos kiflin és paradicsomos tésztán él az ember, csak mivel fogalmad sincs róla, mit eszik egy vegán a salátán kívül, erre nem jössz rá magadtól.

Ha valamit nem tudsz, KÉRDEZZ, ne hülyeséget terjessz. Köszi.

2016. máj. 14. 13:44
 27/31 anonim ***** válasza:
0%

Kedves utolsó... Ugyan kérlek. Manapság már több az anorexiás+alultáplált itthon is, mint az elhízott(és itt csak azokról beszélek akiknél az veszélyt jelent, tehát nem a mai társadalom által kövérnek bélyegzett +5-10 kg-ra...)

A középiskolás cukorbetegeid meg szívesen megnézném, mert én egyről nem tudok. Tapasztalatból. Ugyanis nekem is volt osztálytársam, 120 kg-os, és nem mondom, kövérnek kövér volt, de semmi egészségügyi baja (vérnyomás/cukor) nem volt (talán a 185 cm magasság miatt...).

2016. máj. 14. 13:52
 28/31 Nagev válasza:

A fehérjével, az elhízással és hasonló félreértésekkel kapcsolatos brutális tévhitek kapcsán kérlek titeket olvassátok el az alábbi cikket, mely az első magyar nyelvű tudományos minőségű tanulmányról íródott:

[link]

A tanulmányt egyébként a Pécsi Tudományegyetem munkatársai írták Magyarország egyetlen tudományos minőségű folyóiratába, az Orvosi Hetilapba.

2016. dec. 31. 14:21
 29/31 anonim válasza:
Ezt annak írom aki azt mondta, hogy nem jó, ha a B12 vitamint tabletta formájában visszük be a szervezetünkbe. Sajnos mivel ma már igen csekély a szabadon tartott állatok száma, így nem jutnak B12 vitaminhoz a talajból, ezért ők is tablettában jutnak hozzá. Ezért van a tányérodon levő húsban B12 vitamin.
2017. nov. 8. 18:28
 30/31 anonim válasza:
Youtube-on nagyon sok mindent találsz pl: Dori végh, vegalizm, almási petra, rimóczi zsófia és még sorollhatnám :)
2017. nov. 18. 00:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!