Hogyan legyek vegán? 15/l
Első körben olvasgass sokat. Engem érdekel a veganizmus és a táplálkozás, de nagyon régóta gyűjtöm az infókat s még manapság is csak akkor mernék vegán lenni, ha bírnám a szénhidrátosabb táplálkozást (úgy elég könnyűnek tűnik a dolog, persze ész nélkül veszélyes, de tájékozottan már simán megoldható).
Akkor hízhatsz meg, ha kalóriatöbbletben eszel, teljesen mindegy, hogy milyen az étrended. Csak annyi az összefüggés, hogy a vegán étrendek általában szénhidrátdúsak, s a szénhidrát laktat a legkevésbé. Ez persze nem mindenkire igaz s jó esetben s nem gyors szénhidrátokra alapozva azért nem kell túlenni magunkat még szénhidrátdús étrenden sem... (Fogyni viszont sokszor előnyös a szénhidrátcsökkentés, ha nem laktat minket eléggé a szénhidrát.)
Speciel én sokféle zöldséget ennék, olajos magvakat, némi gluténmentes gabonát és hüvelyeseket (a gabona/hüvelyes páros komplett fehérjét ad, bár meg nem mondom, milyen arányban s persze a hüvelyesek és a gabonák sem egyformák, s ez a kombó igen finom is tud lenni, valamelyik nap zöldborsós s egyéb zöldséges barnarizst ettem, remek volt). A gyümölcsöt merőben opcionálisnak tartom, bár lehet, hogy a vegán étrendben fontosabb lehet... Bár nem minden, az étkezésére odafigyelő vegán eszi, úgyhogy talán mégsem.
Nem tudom, most milyen az étrended, de ha eddig ettél húst, akkor első körben talán ne ugorj fejest a veganizmusba, főleg, hogy nem tudsz róla eleget...
Viszont a bolti tojást és tejterméket addig is kerülheted, ha tudod (a legtöbb helyen ez nem valami nehéz s nem is feltétlenül költségesebb, de ha az, akkor is megéri, már csak az íz miatt is, legalábbis nekem ez a tapasztalatom), háztól véve azért más a helyzet. Természetesen merőben emberfüggő, ki mit tart etikusnak, elfogadhatónak.
Az ellenzők tényleg unalmasak kissé. De, a tej- és tojásipar nem kicsit durva, én sem akarom támogatni, pedig bizonyára soha nem leszek vegán.
Az ember mindenevő, ráadásul az a fajta, aki meg tud élni kizárólag növényi és kizárólag állati étrenden is, egész jól, ha odafigyel. S manapság az étrendkiegészítők is egészen megszokottak, a legmindenevőbbek számára is, úgyhogy még azok visszafogott használatában sem látok érvet a veganizmus ellen (s nem lehetetlen anélkül megoldani, de ebbe ne menjünk bele. sokaknak jó, ha van egy kis kiegészítés legalább olykor. de ahogy már írtam, ehhez nem kell még vegának se lenni).
Csak mert meg tudom emészteni pl. a húst, még nem kötelező azt ennem. Szükségem pedig nincs rá.
# 1
Ami azt illeti, de, fáj az állatoknak. Egy példa: egy tehén élettartama alapból 20-25 év lenne. Ezzel szemben a tejelő tehenek 4-5 évig bírják. Folyamatosan terhesen vannak tartva, hogy tudják őket fejni... aztán egy idő múlva ettől annyira elgyengülnek, hogy nem tudnak többé felkelni sem a földről, csak fetrengenek, és szenvednek. Ilyenkor viszik őket a vágóhídra, hogy ehesd a fincsi bélszínt. A borjút a születése pillanatában elviszik az anyjától, nehogy megigya a tejet, mert ugye az a mienk. Ha hím, akkor levágják(esetenként hónapokon keresztül egy szűk ketrecben tartják, ahol mozogni sincs helye, ettől állítólag puhább lesz a húsa), ha nőstény, akkor elkezdik őt is fejni. Eközben az anyja gyakran napokig vonyít, mert hiányolja a borjút, akinek mellette lenne a helye. De ez ugye nekik nem fáj, igaz?
# 4
Egyéb kérdés?
# 5
Ez szép, és jó... lenne, ha igaz lenne. Nevezz meg bármilyen tápanyagot, és mondok rá neked három növényi forrást. Benne vagy?
# 10 Legfontosabb csonterősítő alatt a Ca-ra gondolsz? Olajos magvak, hüvelyesek, zöld levélzöldségek.
"egyedül a b12 az, amit tablettákkal kell megoldanod"
Erről beszélünk. Milyen alapon mondod, hogy egy tabletta természetesebb és egészségesebb lenne, mint az állati eredetű táplálék?
Az a baj a veganizmussal, vegetarianizmussal, hogy tulajdonképpen semmilyen észérvet nem tudsz felmutatni mellette azon kívül, hogy nem szereted a húst. Illetve bármennyire is meglepő, az állatokat akkor is levágják, ha te személy szerint nem eszed meg a húsukat. A különböző növényvédőszerekről, műtrágyákról és egyéb vegyszerekről ne is beszéljünk.
#14: A totál mindenevők is szednek sok kiegészítőt (nem mindenki, de az egészségtudatosak közül elég sokan), azonkívül úgy tudom, nem lenne semmi gond, ha rendes lenne a talaj, de a civilizált ember eltolta. Ezért szed szinte mindenki C-vitamint is... S tele van a gyümölcslétől kezdve minden hozzáadott vitaminokkal... Ha a húsból jön mindenféle, akkor mégis minek?
Az, hogy valaki nem akar húst enni, bőven elég érv. Csak mert te nem látod az értelmét, másnak nagyon bejöhet a vegánság. Még engem is vonz egy szintig, pedig nekem a házi állati termékekkel nincs is különösebb bajom, bár értem, hogy miért célszerűbb azokat is hanyagolni, amennyiben az nekem nem okoz gondot.
Igen, növényvédőszerek és társaik. Sajnos fényből nem tudunk élni, sokaknak a biocuccok sem jelentenek teljes megoldást, ezért vagy azért. Lehet választani, hogy csak vegyszerekkel termelt növényeket eszünk vagy pluszban még hasonló növényekkel, plusz hormonokkal plusz ezzel-azzal, állathoz nem méltó körülmények között felnevelt állatokat. Nem látom, miért lenne jobb a második.
Sok veganizmust támadó úgy ír, mintha a nem vegánok nem ennének növényt s az állatok sem, amiket megesznek. A növény az, amit egyik csoport sem tud elkerülni, csak a sok húst evőknek sokkal, sokkal, sokkal több növény s földterület kell. Ezért is előnyösebb a veganizmus ilyen hatalmas számú ember esetén, de ha az emberek simán csak kevesebb húst esznek, az is sokat segít.
Még valami. Nem poénból vagyok vega, miközben szeretem a hasam s csodálatosnak tartom a jó húst is. Nagyon finom, semmi nem fogható hozzá. S szerencsére gyerekkorom óta nemigen találkoztam olyannal, ez sokat segít nekem ;) Engedni szoktam a csábításoknak, de a húsok szinte teljes egészében semmi nincs, ami csábítana, sőt.
Nem tudok róla, hogy ne lennének érveim, nagyon, nagyon, nagyon sok okom van rá, hogy ne egyek húst, gyakran s nagyüzemit pedig semmiképp, örülök, hogy 17 évesen besokalltam s megszabadultam tőle.
Az érveim, okaim egy része persze egyéni érv, másokra nem alkalmazható. Egy más része általánosabb, de aki magasról tesz mindenre, csak a saját hasa érdekli, annak ez sem érv, tudom. Ez van, de nem is akarom mások étrendjét megváltoztatni. Azt azért szeretném, ha az állattartás nem lenne ilyen kegyetlen és az emberek nem ennének kötelező jelleggel húst, ha akarnak, ha nem, csak azért, mert sok helyen nincs más s a hús AZ étel a mai ember számára. Miközben van, aki pompásan meglenne kevés hússal vagy semennyivel, de azoknak sokszor nagy nehézségekkel kell szembenézniük... Sokan azt hiszik, hogy húst kell enni, nincs megfelelő tudás e téren.
Engem szerencsére nem érdekel mások véleménye, ha én nem akarok húst enni, akkor senki sem kényszeríthet rá, hátrányom pedig nem származik belőle, mert a hús nem esszenciális tápanyag, de még csak nem is nehéz nélküle egészségesen élni. A finom húsokat sem sajnálom, mivel annyi más finom ételem van, nem érzem, hogy bármit vesztenék azzal, hogy nem pazarlok el egy csomó időt s energiát, hogy találjak igazán megfelelően finom húst. A házi húsok is iszonyúan ízetlenek szoktak lenni, akkor inkább eszem növényt, ami nagyságrendekkel finomabb, még iparilag termelve is. Miattam csak ne öljenek meg egy állatot, ha csak csalódást tud okozni az íze. Nem éri meg. Fehérjét s egyebeket pedig annyi jó forrásból be tudok vinni, nekem ez nem okoz gondot. Még ha vegán lennék, akkor sem okozna, vannak ismereteim s el tudom mélyíteni őket. Nekem ér ennyit a dolog, képes vagyok efféle "áldozatokra".
# 14
Abban a tablettában b12 van. Attól, hogy mesterségesen van előállítva, az még ugyanúgy b12, mint ha tojásból vinnéd be. Ha egy hajszálnyi különbség is lenne a két vegyület között, akkor nem hívnánk őket ugyanúgy, ilyen egyszerű. Egyébként b12-t tartalmaz a természetes ivóvíz a földben lévő baktériumok lévén, csak ez ugye csapvízzel nem megoldható, hússal meg nem érdemes, mert egy csomó járulékos káros anyagot beviszel vele, kezdve. Koleszteri, telített zsírok, metionin, a hormonok és antibiotikumok amiket az állatba nyomnak, stb.
"semmilyen észérvet nem tudsz felmutatni mellette azon kívül, hogy nem szereted a húst."
Az, hogy te nem olvasod el a kommenteket, nem jelenti, hogy nem is írjuk le őket, márpedig azok érvekkel vannak tele. Muszáj érvelnünk, mert máshogy nem tudjuk elhárítani a sok parasztot, akik nulla tudással okoskodnak, és próbálják megmondani, hogy szar szemét szar emberek vagyunk, mert nem eszünk húst. Szóval olvass, mielőtt ilyeneket írsz. Akár te is átfuthatod a könyveket, amit ajánlottam, hogy felkészülten tudj vitázni.
Bármilyen meglepő, a kereslet szabja meg a kínálatot. Minél többen nem esznek húst, annál kevesebb állatot vágnak le. Egyetlen vegán évente több, mint kétszáz állatot ment meg a statisztikák szerint csak azzal, hogy nem vásárol állati eredetű termékeket. Ezek száraz tények, a kocsmaszintű proli okoskodásoddal szemben.
Növényvédőszerek meg műtrágyák, értelek. Ezek szerint a legkisebb ártás elvéről még te sem hallottál.
Én 4 éves korom óta vagyok vegetáriánus.
Nem, nem a szüleim kényszerítettek rá, magamtól döntöttem így.
Viszont a tejet és a tojást semmiképp sem vonnám meg magamtól, lehet , azért, mert én tényleg megbízható forrásból szerzem a tejet és a tojást is ( a tyúk kakas nélkül is tojik!)
Számolj azzal, ha megvonod magadtól a húst, sokkal többet kell tenned azért, hogy egészséges legyél.
Nekem néhány problémám ebből származik.
Sajnos túl korán értem meg, és nem nőttem túl nagyra és kiskoromban vérszegény is voltam.
Soha nem ettem sokat, mégis meghíztam. Sokáig nem értettem,mitől , évekbe telt mire kiderült,hogy a vércukrom is magas, így még az ételek glikémiás indexére is figyelnem kell, de nem bánom, mert azóta 10 kilóval könnyebb vagyok.
Ami nagyon fontos: mindenki azt mondja ,hogy a szója a
vegák mindennapi kenyere, mégse edd rendszeresen!
Persze, ha szereted, egy hónapban párszor belefér.
Nagyon sok benne a hormon, ami egy nőnek/lánynak nem tesz túl jót.
Egyél sok hüvelyest (bab,lencse,sárgaborsó...) és sokféle magocskát.
Nagyon sok értékes dolog van bennük!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!