Mivel tudnám pótolni a húst, ha vegetáriánus leszek?
Ami a fehérjebevitelt illeti, addig nem kell aggódnod, amíg csak a húst hagyod el, de a tejtermékeket nem, esetleg a tojást sem. Ha ezeket is korlátozod, akkor tanulj utána az esszenciális aminosavaknak, ugyanis a szervezet ezekböl épít fehérjét. Jól megtervezett és választékos növényi étrendre lesz szükséged, ani nem csak zöldségfélékböl áll, hanem teljes értékü gabonákból, hüvelyesekböl, olajos magvakból.
Ami az azonos ízvilágot illeti, a húsok általában a füszerezéstöl olyan ízüek, amilyenek, márpedig a füszerezés nem a húsevök kiváltsága. Fött gabonafélék, tofu, stb a megfelelö ízesítéssel gyakran alapja a "húspótló" termékeknek. Viszont meg kell jegyezzem, ez az igyekezet hogy a húst mindenáron valamivel "pótolni" kell, a kezdö vegák "gyerekbetegsége". Gyakorlott vegetáriánusok nem "hús helyett" választanak ételeket.
1-3-as, köszönöm szépen :)
A csicseriborsót mindenképpen ki fogom próbálni, nagyon szimpatikusnak tűnik a képek alapján, még nem láttam ilyet :)
Ha nem szereted a zöldségeket, szerintem ne legyél vega...
Főleg ha sok húst eszel s nem tudod, mit egyél...
Necces.
A húst nem kell pótolni, egyszerűen be kell vinni a szükséges tápanyagokat hús nélkül. Ha a fehérjéről van szó, én pl. tojást használok, persze igencsak különbözik a hústól más dolgokban (pl. hogy a kalóriák kétharmada zsírból jön), így a hús egy az egyben cseréjére alkalmatlan. De az ásványi anyagok terén is eltérnek. A tojásban szinte minden fontos tápanyag megtalálható (C-vitamin ugyebár nincs benne), max. nem elégséges mennyiségben. A húshoz nem értek.
Van, aki szóját használ (az legalább fehérjedús, kár, hogy egészségtelen, ha nem erjesztett, plusz ízetlen, bár az a bolti húsok zömére is igaz. az igazi jó hús simán sózva is roppant finom), van, aki gabonaizéket (egyszer kóstoltam meg, mert én kíváncsi fajta vagyok, bár sosem akartam pótolni a húst. iszonyúan rossz, nem is értem, a növények finomak. OK, biztos van jobb is, viszont ez teljesen béna húspótlék tápanyag szempontjából, hisz nem fehérjedús)... Van, aki nem foglalkozik ilyesmikkel, mert nem akar húst enni, miért akarna hússzerűséget enni?
Fasírtot és más ételeket lehet hús nélkül is, növényekből, persze ezek csak névleg azok, a szerepet veszik át, ízre, összetételre teljesen másak.
A húst nem kell prótolni - tápanyagügyileg - mert egy lakto-ovo vegetáriánus étrend esetén nincs olyan tápanyag, amihez ne jutnál hozzá egy normál napi étkezés kereteiben. A vegán étrendnél sem probléma, de ott érdemes az aminosav-kombinálásra egy listát készíteni.
De gondolom nem vegánként kezdenéd, így nincs miért aggódnod.
Ha jól értem téged elsősorban a hús íze vagy állaga érdekel inkább. Vannak vegetáriánus "szalámik, sonkák, hurkák, lazacszeletek", stb. Természetesen szójából készülnek. Én ilyesmit nem fogyasztok, mert nem vonz az íze, de te kipróbálhatod őket, ha szeretnéd.
Inkább arra törekedj, hogy a zöldségféléket az eddigiektől eltérő elkészítéssel, fűszerezéssel edd. Nagyon sok zöldség van, ami hagyományos formában sokaknak nem ízlik (pl. káposztás tészta, spenótfőzelék, rakott kel, stb.) de egy teljesen más ízvilágban, legyen az olaszos vagy épp ázsiai isteni is tud lenni.
Szia!
Én vegetáriánus vagyok. Hát igen, lehet pótolni a húst, viszont a zöldségfélékkel el kellene kezdened barátkozni.
Egyébként van vegetáriánus kolbász is. Úgy be van fűszerezve, hogy olyan, mintha igazi kolbászt ennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!