Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vega szeretnék lenni, újra,...

Vega szeretnék lenni, újra, Ha gombát eszek és esetleg halat sokat, akkor pótolható a hús?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy most beírtam a halat, de na... legutóbb rosszul voltam nagyon mikor nem ettem húst és nem biztos, hogy megint bírnám (beteg vagyok, stresszes is nagyon), szóval nem akarom kiütni magam. De a húst már nem bírom megenni, pedig 1,5 hónapja eszek-eszek már. De egyszerűen undorodok már tőle és rosszul vagyok.

Vélemény? Gomba-hal és tejtermék segítene?

2014. dec. 13. 09:10
 1/9 anonim ***** válasza:
68%

1. A húst nem kell pótolni. Nincs benne semmi, ami a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, olajokban, tejtermékekben nem található meg. Egyszerűen változatosan kell étkezni.

2. Ha halat eszel, nem vagy vegetáriánus.

2014. dec. 13. 10:39
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Lassan írom, hogy te is megértsd.

A hal: az nem gyümölcs, nem zöldség, nem babféle, nem magvak, nem hüvelyes növény, hanem gerincses viziállat.

Ha a halat megeszed megeszed, akkor az: hús.

Ha eszel halat, akkor nincs mit pótolni.

Ha nem akarod a vegákat magadra haragítani, vagy magadat lejáratni, akkor el kéne döntened, - vagy:

1. Vega leszel, TEHÁT nem eszel halat, - vagy

2. Eszel halat, TEHÁT nem leszel vega, és nem is reklámozod, hogy az lennél.

2014. dec. 13. 10:43
 3/9 anonim ***** válasza:
72%

< Ha eszel halat, akkor nincs mit pótolni. >

PONTOSÍTÁS:

Ha eszel halat, akkor még húsevő létedre se találd már ki, hogy a húst pótolni kell. (Amikor pedig amúgy sem kell.)

2014. dec. 13. 10:45
 4/9 anonim ***** válasza:
84%

"a hal állat, nem a fáról szüretelik" tartalmú hsz- és privi-áradat IIIIN....DUL

3......2.....1....

2014. dec. 13. 10:47
 5/9 anonim ***** válasza:
89%

A vegetáriánusok semmilyen állatot nem esznek, halat sem.

Nincs szükség semmilyen tápanyag pótlására, ha vegetáriánus leszel, tehát tejet és/vagy tojást is fogyasztasz.

Ha nem is leszel vega, már az is nagyon jó, ha a halon kívül minden más húsfélét elhagysz. Persze ha nem tonnaszám tömöd magadba a halat.

2014. dec. 13. 23:32
 6/9 bumbi02 ***** válasza:
80%

Ez a tévhit, hogy nem számít húsnak a hal, ez a vallásból jön, mert igen, böjt alatt halat lehet enni, csak más húst nem. De a vegák szempontjából ez irreleváns.

Különben is, mi az hogy vega szeretnék lenni ÚJRA? Azt hittem, aki vega, az vega. Nem tudtam hogy ez szezonális dolog is lehet.

2014. dec. 14. 15:17
 7/9 anonim ***** válasza:
72%

Én is az első 3-4 évemben "szezonális vega" voltam. Leginkább így szerettem hívni, bár nem sokan értették, mit jelentsen ez. :D

Az év nagy részében vega étrenden éltem, és inkább nem főztem, hanem nyerset ettem, ha kellett. Azt hiszem, akkoriban még nem volt egész évben gyümölcs, csak a helyi és csak szezonális volt elérhető áron. Nyáron napokig el lehetett lenni azon, télen viszont a drága import déligyümölcs nem tűnt reális választásnak. Kész vega ételek is csak drága bioboltokban voltak. Ehhez hozzájárult a család teljes értetlensége és ellenállása, amit év közben még csak-csak kivédtem valahogy, legfeljebb nem otthon ettem, de az egész família karácsonyi lakomájára nem főztek külön nekem, (anyám halálosan megsértődött és valósággal tombolt ha nem ettem meg a főztjét,) így aztán minden téli szezonban ideiglenesen feladtam a vega étrendet, és "beálltam a sorba".

Persze egy idő után rájöttem, hogy ez így nem tartható örökké. Azon kívül ettől kezdve jogosnak érezték, hogy év közben is szekáljanak a "csak egy kis pörcimörcit" meg "na csak egy kis cupákba nem fogsz belehalni" hiszen "nem is vagy te vega, hát karácsonykor is megetted anyukád csirkéjét, na ugye hogy nem bírnád ki hús nélkül, nekem te ne játszd meg magad, stb..."

Most így visszagondolva, ha a családon kívül megszorítottak a kérdéssel, hogy miért nem kérek húsos ételből, azzal menekültem el a kérdés elől, hogy mindenkinek azt mondtam, vegetariánus vagyok. Tudtam, hogy ez így nem igaz, mert csak akkor választottam vega kaját, ha valóban rám bízták a döntést, és békével választhattam, de egy futó ismeretség esetén, amikor nem volt célszerű ez a kifejtős magyarázat, akkor az volt az "egyszerűsített válaszom".

Persze aztán megvívtam a magam harcait, és a család is "beletörődött" a "bogaraimba". Anyukám még évekig várta, hogy abbahagyom ezt a hülyéskedést, és elkezdek megint "rendesen enni", meg volt aki egy darabig még kérdezgette, hogy "és meddig tart még ez a diétám" :D De az emberek szemébe nézve csak akkor mondhattam becsülettel, hogy vega vagyok, ha következetes maradtam.

2014. dec. 14. 18:05
 8/9 anonim ***** válasza:
31%
nem kell pótolni semmit, a hústól csak vastagbélrákot kapsz
2014. dec. 20. 00:12
 9/9 anonim ***** válasza:
Aminósavak vannak növényben is, vegyesen kell enni hüvelyest, gabonát, olsjosmagvat, hogy mindenféle meglegyen, teljesen vegánként, tojás és tejtermék nélkül is lehet egészségesen táplálkozni, olvass utána, a kulcsszó fehérjekomplettálás.
2014. dec. 25. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!