Miért alakult ki ez a "vegetariánus gőg"?
"Egyébként ez a gőg ez sok mindenből fakadhat. Sokan nem bírják elviselni, hogy ha mások nem ugyanazt tartják helyesnek, mait épp ők. De ez igaz a hús evő emberekre is, nem csak a vegákra."
Ez nagy igazság és nem is csak a táplálkozáson belül van meg, ezt nyilván mindannyian tapasztaltuk már... Hihetetlenül sok ember hiszi azt, hogy szinte minden csak úgy helyes, ahogyan ő csinálja. Intoleránsok hemzsegnek mindenütt. Nekem is megvan a magam határozott véleménye egy csomó dologról, de azért közel sem ennyire merev. Sokféle ember van, más körülményekkel, más személyiséggel, más prioritásokkal, más testi működéssel...etc. Természetes, hogy különbözünk, táplálkozásunkat tekintve is. A testünk úgy van megalkotva, hogy egészen különböző étrend mellett egész jól tudjon működni.
Én egészen kiskoromtól vegetariánus vagyok, pár éve pedig teljesen vegán. A családom elfogadta a dolgot, amúgy meg törekszem nem "megtéríteni" az embereket. Néha sajnos elég nehéz. :)
Hadd próbáljam kicsit megvilágítani a dolgot!
Amikor ráébredsz arra, hogy a körülötted levő világ nem olyan, mint amilyennek egész életedben hitted, amilyenek mutatták, amilyennek el akarták hitetni, ahogy a szüleid tanították neked, amikor szembesülsz a brutalitással, kegyetlenséggel, erőszakkal ami a világon van, és legszívesebben visítva rohannál el és beleüvöltenéd az emberek képébe, hogy ez így nem mehet tovább.. Akkor kell nyelned egy nagyon nagyot és nézned, ahogy a körülötted levők még mindig ugyanúgy benneélnek a "Mátrixban", amiből neked hiába sikerült kitörnöd, őket egyszerűen nem tudod kirángatni a képzelt világukból. Látod, ahogy ugyanúgy ugyanazt csinálják, amit eddig, és hiába akarsz változtatni, hiába akarod jobbá tenni őket, mert ez egyszerűen lehetetlen. Mert ők nem látják, ők nem akarják észrevenni, őket egész egyszerűen nem érdekli.
És TE hiába teszel bármit, mert RÁD nem hallgatnak. Mert ki vagy te? Ki vagy te a hazugságokból felépített rengeteghez képest, ki a napi 24 órában rájuk zúduló színes reklámgörgeteghez és a szándékoltan félrevezető tévinformációkhoz képest? Mi változik azzal, ha én változtatok? Miért követne engem bárki is? Mi a garancia arra, hogy igazam van? Egyáltalán miért kéne bárkinek is hinnie nekem?
Én is sokszor látom, hogy vannak, akiket amúgy érdekelne a mondandóm, de valamiért mégsem mernek hinni nekem. Mert eddig nem ezt hallották, eddig nem így tudták, mert az iskolában nem ezt tanították nekik, ha tanítottak egyáltalán bármit is. És nem tudom. Egyáltalán fogalmam sincsen, hogy hogyan lehetne lebontani a falakat és egyszer úgy láttatni velük a világot, mint ahogyan én látom.
Vannak, akik emiatt lesznek erőszakosak, másokat depresszívvé tesz. Én magam igyekszem nyugodtan kezelni a helyzetet, de ha megbolygatnak, akkor robbanok. Ha bárki megpróbál lebeszélni, eltántorítani, visszahúzni és újból rámrakni a szemellenzőt, akkor nagyon nagy bajban lesz. Mert az egy dolog, hogy eltűröm, hogy tönkretegyék magukat. Más dolog, hogy eközben tönkreteszik az állatokat és a bolygónk egészségét. De ha engem is arra akarnak biztatni, hogy mindez ne érdekeljen és hagyjam a francba a "vegánosdit", akkor tényleg felmegy a pumpa!
Mondjuk én ilyenkor sem "gőgösnek" titulálnám magam, hanem akkor inkább már valamilyen fanatikus őrültnek. Amiben hiszek, azért kiállok, azt megvédem. Ez elv. Nem erőszakolom rá magam ok nélkül mindenkire, mert beláttam, hogy ez így nem működik. Viszont ne várják tőlem, hogy helyeseljem és szó nélkül tűrjem, amikor valaki a végsőkig tönkreteszi magát, miközben segíthetnék is rajta. Hiszek a vegánságban, hiszek egy békésebb jövőben és remélem, hogy a világ egyszer majd ebbe az irányba fog fejlődni. Addig viszont ki kell tartani még egy ideig.
Szóval ez lennék én. Nem akartam nagyon durva lenni, mondom, megfogadtam, hogy nem "térítek" mindenkit bármiféle ok nélkül. Csakhát most itt volt ez a kérdés ugye, és akkor gondoltam ideje lesz kicsit kiállnom magamért és a többi vegánért. Úgy látom hosszú és kimerítő beszédet sikerült összehozni, viszont mentségemre szóljon, hogy minden szót komolyan gondoltam. Remélem segített.
#15: Én megértelek (s még mindig nem vagyok vega, csak voltam és nem kizárt, hogy leszek. Amikor intoleráns húsevőktől olvasok, mindig oly csábító ez a lehetőség...). Biztos vagyok benne, hogy sok ember simán lehetne vega, ha tájékozottabb lenne, ha nagyobb választék lenne vega ételekből éttermekben, büfékben, akár menzán... Ha nem lenne alapértelmezett a húsevés egy összejövetelen...
Nem húsételt egy mindenevő is lazán ehet, ahhoz képest nagyon nyomatják a húsokat, persze van, ahol nem, egész könnyen tudtam még mezei kínai étteremben is enni (csak mert nem vagyok vega, nem eszem húsételt efféle helyen, ahogy boltban sem veszek húst és ha lehet, étteremben is kihagyom), most már, hogy nem eszem glutént, sokkal nehezebb, de nem baj. Én elszánt vagyok, megoldom, de azt nem várhatom el mástól, hogy feladja a kényelmét.
Nem hiszem, hogy a húst is evők mindegyike húst akar enni hússal. Tudom, hogy nem. Ebben azért jobban is lehetne őket támogatni. Ettem étteremben, ahol az egyetlen vega étel pár deka grillezett zöldség volt. Csak mert az ember vega vagy majdnem az, nem megy le a kalóriaigénye a tizedére... De a camambert áfonyaszósszal is olyan, hogy soha eszembe se jutna enni. Válogatós vagyok, tudom...
15: "Akkor kell nyelned egy nagyon nagyot és nézned, ahogy a körülötted levők még mindig ugyanúgy benneélnek a "Mátrixban", amiből neked hiába sikerült kitörnöd, őket egyszerűen nem tudod kirángatni a képzelt világukból. "
Igen, pontosan erről beszélek. Ne gondold egy percig sem, hogy bármilyen szempontból a kajálás miatt és a kajálási szokások, elvek és a mögötte lévő idepéógia miatt bármivel is felvilágosultabb vagy mint azok, akik húst esznek. Az életnek még van 9854785 vonatkozása. Ezeknek jórészébe az embernek semmi beleszólása nincs, semmi ráhatása nincs. Az ember a körülötte lévő világnak kiszolgáltatott, ez nagyon nyomasztja, de egyetlen dologba van beleszólása napi 24 órában, hogy mit eszik. És úgy kezeli, mint a felvilágosodást, az élet gyökeres megváltozását a többiekhez képest, holott az élete 99.999%-a semmit nem változott. Ebből ered ez a gőg, ami az írásodból is jön. Különben is 2000 éve megmondta valaki, hogy nem az teszi tönkre az embert, amit megeszik, hanem az, ami kijön a száján.
"...Ne gondold egy percig sem, hogy bármilyen szempontból a kajálás miatt és a kajálási szokások, elvek és a mögötte lévő idepéógia miatt bármivel is felvilágosultabb vagy mint azok, akik húst esznek...."
Bocsi, de nem szimplán "kajálási szokások" miatt érezzük magunkat felvilágosultabbnak. Hanem amiatt, ami valójában mögötte van, amit elrejtenek az emberek elől. Én dolgoztam már tehenészetben, úgyhogy testközelből láttam olyan dolgokat, amiket az állatvédő szervezetek vesznek fel titokban. És amikor elmesélem másoknak, jönnek a buta érveikkel, és még nevetnek is a témán. Szerinted ez lenne a normális reakció erre? Szerintem inkább az, hogy elgondolkodik az ember, hogy mit támogat ő is, ha megveszi az adott "terméket". Mert a tej, tojás és hús mind állatok szenvedését okozza. És nem csak a nagyüzemi, nekem elhiheted. Falun is sokan tartják borzasztó körülmények között az állataikat.
De nektek egyszerűbb "pökhendinek" és "gőgösnek" neveznetek bennünket, mint hogy magatok is tegyetek valamit. Erre megy csak ki az egész
"..Az ember a körülötte lévő világnak kiszolgáltatott, ez nagyon nyomasztja, de egyetlen dologba van beleszólása napi 24 órában, hogy mit eszik..."
Ez így van. És pontosan ezért, legalább akkor ne támogassuk a vásárlásunkkal mások kizsákmányolását.
"...holott az élete 99.999%-a semmit nem változott...."
Hát persze, egy önző ember addig nem változtat, amíg azt hiszi, csak másoknak lenne jó. Akiben van empátia, annak viszont nem mindegy. Nekem jobb érzés, hogy vegánként nem vállalok szerepet a "haszonállatok" mindennapos kínjaiban. Nem csak kutyulikat és cicusokat kell védeni szerintem, semmivel sem különbek a többi állatnál. És nekem igenis változott az életem, pozitívan. De ha nem így lenne, már akkor is megéri.
Én egyébként soha nem mondom senkinek, hogy vegán vagyok. De ha rákérdeznek, hogy pl. hogyhogy nem raksz kolbászt a szendvicsedbe, akkor nem hazudok. És még egyetlen ember sem bírta ki, hogy utána ne cseszegessen minden nap ezzel. És ha nem sikerül a buta érveivel "legyőznie", akkor mindjárt neki áll feljebb, még én vagyok aki térít, holott csak az ő szekálására reagálok. De tudod, tarthattok minket aminek akartok, baromira nem számít, hogy mit gondoltok az egészről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!