Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért alakult ki ez a "vegetar...

Miért alakult ki ez a "vegetariánus gőg"?

Figyelt kérdés
Miért alakult ki, hogy a vegág és vegánok folyton fentről lefelé, mintha valami magasabb intellektuális síkról, lekezelően beszélnek a húsevőkkel? Pökhendien, lenézően. Biztos van kivétel, de aki beszél erről, ha szóbakerül egy társaságban, annak azonnal felsőbbrendűséget látok a szemében, lekezelést a szavaiban, és mérhetelen gőgös öntudatot.
2014. aug. 24. 10:11
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:
Persze tudom a választ és a kérdésem kicsit költői. Nyilván sok vegán önértékelési, önérzeti kérdést csinál belőle, és a húsevők végtelen lenézésével, szinte bűnözőnek, dögevőnek vagy gyilkosnak minősítésével saján önérzetét növeli, és jelzi, hogy ő egy jóval felvilágosultabb tagja a társadalomnak, sőt egyenesen ezáltal különbözteti meg az életében a jó és a rossz embert.
2014. aug. 24. 10:19
 2/21 anonim ***** válasza:
23%
Szimplán felsőbbrendűnek hiszik magukat, mert nem miattuk halnak meg az állatok. Mondjuk én sosem értettem őket, mert csodás húsételek vannak a világ minden konyhájában.
2014. aug. 24. 10:36
 3/21 A kérdező kommentje:
De mellette a magánéletében, kapcsolataiban, munkahelyén, az élet más területein gyakran teljesen középszerű emberek, sőt néha morálisan néha romlottabbak is a többieknél.
2014. aug. 24. 10:59
 4/21 anonim ***** válasza:
70%

Szerinted melyik a jobb cselekedet a világgal, környezeteddel szemben:

- gondolkodás és válogatás nélkül fogyasztani a termékeket, többek között húst is, nem törődve azzal, hogy milyen körülmények között dolgozzák fel vagy tartják az állatokat, hogy honnét jön és mit tartalmaz

- vagy odafigyelni arra, hogy milyen termékeket választasz, nem venni részt a környezetünkre káros tevékenységekben (az üvegházhatású gázok 40%-át a húsipar termeli ki napjainkban), ökológiailag fenntartható és pozitív hatású termékeket választani?

Na ezért.

Tudod, nemtörődöm, annak mindig könnyebb. Annak mindig beképzelt lesz az, aki a nehezebb utat választja, és több energiát fordít arra, hogy akár a saját egészségével, akár a világgal foglalkozzon.

2014. aug. 24. 12:15
 5/21 anonim ***** válasza:
74%

#4: Nézd, ezt én értem. De akkor legyen elégedett önmagával, esetleg néha szolidan adjon infókat jobbérzésűnek gondolt embertársainak - de ne úgy viselkedjen, mint a Kiválasztottak közé tartozó különleges egyed, aki tudja, mi az Egyetlen Igaz Út, szemben a tévelygő többiekkel. S aztán hihetetlen tenyérbemászóan egye (jó, ez nem magyar viszonyok közt van) a tojáspótlós, "vegán sajtos" sütijét s kioktassa azt, aki évente akár 6-8-szor is eszik dögöt (nem üzemit), bezzeg nem eszik két pofára glutént, ami az élet alapja.

Na, az ilyen vegánokat nem tudom szeretni.

A normális vegánokat igen :) A nyersvegánokat is (azok legalább a gabonafogyasztási hiányomba nem kötnek bele, max. a bigottjai szerint mérgezem a családom, ha főzök, a normálisabbja viszont kreatív és aranyos), a csak gyümölcsevőknél vagyok ott, hogy ez azért már hiányos táplálkozás. Én magam, azt hiszem, sose leszek vegán, de vannak vegán étkezéseim, nagyon megválogatom, milyen állati terméket eszem s még a környezetem védelme is érdekel. Nyilván nem tudok akkora ökológiai lábnyommal rendelkezni, mint a szarvas a szomszéd vadasparkban, közel sem, de civilizált ember vagyok, a csuda vigye el. Amit tudok és nem roncsolja nagyon az életminőségemet, azt igyekszem megtenni (pl. elmenni a boltba 8 km-re, ehhez eszünkbe se jut benzint használni, de mozogni úgyis kell, van láb is, bicikli is, win/win szitu). És ez így jó.

2014. aug. 24. 13:38
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

5. Természetesen van külünbség aközött, aki pökhendien kijelenti, hogy ő nem eszik "dögöt" és aközött, aki kérdésre illetve egy vitában/beszélgetésben kifejti normálisan a véleményét.

Szerintem sokszor az a baj, hogy a "normál" étrendet követők többsége eleve sértve érzi magát attól, ha valaki nem fogyaszt húst, és felhívja a figyelmét - akár normálisan is - annak a következményeire. Pl. köztudott a rákos, szív-és érrednszeri megbetegedések több tízszeresen nagyobb kockázata.

Ilyenkor hiába beszél vádak, érzelmek, lenézés nélkül az ember, megkapja, hogy gőgös, beképzelt roha.dék.

Ugyanakkor létezik az a fajta vegetáriánus (és mindenevő is), aki gusztustalan módon védi a saját véleményét, és valóban lenézi a másikat. Az ilyeneket szerintem önmagukon kívül senki sem szereti... én pl. vegetáriánusként azért nem, mert pont ők keltenek rossz véleményt, visszatetszést és ellentmondást egy olyan dologban, amiről szeretném, ha az embereknek pozitív véleménye lenne, és amit ők is követnek. De ezzel csak még ellenszenvesebbé teszik...

2014. aug. 24. 13:41
 7/21 anonim ***** válasza:

Az humoros még, amikor mondjuk egy vegán el van telve attól, hogy ő mennyire egészségesen táplálkozik, közben tömi a szejtánt, a szóját, a bolti aromás italport és a cukrot...

A vegánsághoz észt még nem adnak, nemhogy toleranciát. Azt is lehet rosszul csinálni, mint szinte mindent.

Pökhendi vegánokkal én magam személyesen nem találkoztam (vegánnal is csak egyszer, illetve nyilván nem tudom mindenkiről). A sima vegák táplálkozásában pedig nincs semmi különös, talán mert sosem ettem sok húst és évekig vega voltam... :D

Sokszor járok viszont vegán blogokon s voltam egy nyersvegán rendezvényen is. Csodás vegán receptek vannak, kreatívak, ízesek, pár nyersvegán étel örök darab nálam, s a magyarokkal ritkán van bajom, de a külföldi vegánok tényleg végig tudják kommentezni a recepteket azzal, hogy ők mennyire megtalálták az igazság fényét, bezzeg az állati dolgokat evők, fúj, s az pl. kicsit sem érdekli őket, hogy valaki a saját rendesen tartott tyúkjai tojását eszi vagy az élelmiszeripar legsötétebb kínzásbugyraiból jövő, nem is ízest húst, amiről tudja az igazságot, de nem érdekli, az nekik mindegy, az a vegánok poklába való. Nyilván az ilyenek hangosabbak és kismillió rendesebb van, mondom, én alapból kedvelem a vegánokat, az ipari állatkínzást és a túlzott, erőforrászabáló húsfogyasztást pedig nem (egy kiló húshoz eszement sok növény, víz, földterület és kőolaj kell), de azért a legbigottabbakat nem sajnálnám, ha valaki kupánvágná őket egy péklapáttal, legyen az táplálkozás, vallás vagy bármi. Egyformán rossz.

2014. aug. 24. 13:47
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

#6: Igen, ez sajna így van, nem kell bemutatni az intoleráns húsevőket, hisz ez az altémakör is mindig előhívja őket. Egy vega vagy potenciális vega feltesz egy teljesen értelmes kérdést, mire közlik, hogy hús nélkül hiánybetegségeket szed össze, megáll a növésben meg minden és teljesen idióta, ha nem eszik ilyen finom dolgokat. Sose értettem ezt, hisz a húsban semmi eszenciális tápanyag nincs, amit ne lehetne könnyen bevinni máshogy. Azt nem várom, hogy egy húsra alapozó megértsen egy vegánt, az azért alapos ismereteket igényel, de csak mert valaki nem eszik húst, az annyira extrém lenne? Máshogy nőttünk fel és más a szemellenzőnk mérete, az tuti.

Megegyezhetünk, hogy minden táborban vannak rendes és beképzelt megmondóemberek is... No meg tájékozatlanok, akik a másoktól hallott téveszméket hangoztatják.

2014. aug. 24. 13:52
 9/21 anonim ***** válasza:
100%
Most nem azért, de én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, mint a kérdező. Én soha senkivel nem közlöm, hogy vegán vagyok, és pont azért, mert utána nem hagynak békén. A mindent evők (legalábbis eddigi ismerőseim, kollégáim) egyszerűen magát a tényt nem bírják elviselni, hogy nem eszem húst, pláne hogy tejet és tojást sem. Én soha nem hozom fel a témát, de ők állandóan megjegyzéseket tesznek, csesztetnek, hülye érvekkel jönnek. Ha pedig reagálok a buta vádakra, és nem tudnak rá mit válaszolni, akkor mindjárt jön, hogy én nagyképű vagyok. Holott soha senkinek nem kritizálom a választását, mindig ők hozzák fel a témát, és provokálnak. Szóval van másik oldal is.
2014. aug. 24. 17:53
 10/21 A kérdező kommentje:
Hát akkor ez egy kétélű kard. Én sajnos azt tapasztaltam a környezetemben, (ráadásul értelmiségi környezet), hogy nem haboznak azonnal közölni, ha vegák vagy vegánok, és ha ebből netán beszélgetés lesz, a húsevők három perc alatt lesznek gyilkos, állatkínzó dögevők és a pökhendiség legszélesebb skáláját lehet végighallgatni részükről. Nyilván van olyan húsevő, aki piszgálja a vegát, de azt figyeltem meg, hogy mostanában a vegánság egyre inkább jelent szellemi magaslatot, mintsem valós táplálkozási szokásrendszert, és a letöbbjük belekapaszkodik, mint valami intellektuális siklóernyőbe, és fentről köpköd lefelé. Nyilván nem véletlen tettem fel a kérdés, nyilván ez a tapasztalatom sajnos. Az is visszatetsző kicsit, hogy az érzékenysége szelektív. Azon kiborul, hogy nagyüzemben, hogyan tartják a sertéseket, de azon nem, hogy az iPhoneját, laptopját stb ugyanilyen körülmények között gyártják éhbérért kínaikak milliói. Nagy álszentséget érzek adologban azok részéről, akik ezáltal a húsefőket devalválják, gyakran a konfliktust is kifejezetten kiprovokálva. Én nemrég egy régi ismerősömet veszítettem el (romlott meg végérvényesen a viszony), mert egy teljesen ártatlan vitában a témáról, pillanatok alatt idiótának, dögevőnek, gyilkosnak nevezett. Engem, aki egyábként mérhetetlen nagy állatvédő vagyok, de a kultúrám miatt húsevő. A kettő nem kötődik össze feltétlenül az európai kultúrában. Én is mindent megtennék, hogy az állatok - melyeket fogyasztásra szánnak - elfogadható és emberséges körülmények között éljenek. Még a Biblia is felszólít a haszonállatok emberséges kezelésére, szeretetére, de nem mondja, hogy végül nem szabad megenni. Az a borzalom ebben, hogy összekötik ezt a kettőt és baártból, haverból pillanat alatt olyasvalaki lesz, aki gyilkosnak, dögevőnek, állatkínzónak vél engem. Természetesen ez sokszor internetes vitákban, ahol mégjobban elszabadulnak a nyelvek. Szóval ez a vegán gőg létezik, és ez is olyan, mint minden hit vagy vallás: a fanatuzmussal keverése borzasztó dolgokat képes előidézni, és sajnos valóban nem adnak hozzá kellő intelligenciát a legtöbbeknek.
2014. aug. 24. 22:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!