Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mit egyek ha vegetariánus...

Mit egyek ha vegetariánus vagyok? Kifogytam az ötletekből.

Figyelt kérdés
Húsevőből főleg etikai és egézségügyi okokból lettem lakto-ovo vegetariánus egy hónapja, de már most kifogytam az otletekből. Mindig ugyanazok a kaiak valtogatjak egymast. es mar kezdem unni. tudtok tippet adni? köszönöm.
2014. jún. 23. 20:57
 1/9 anonim ***** válasza:
67%
2014. jún. 23. 21:01
 2/9 anonim ***** válasza:
59%
Nézz körül a neten, rengeteg vegetáriánus recept van. Vegánok közül Stőhr Gréta könyvét tudom ajánlani, nagyon jók a receptek, neki a youtube-on is vannak fent videói. Ha mindenképpen húspótlót keresel, akkor tofu, tempeh, vagy a szejtán a legjobb. A szejtán elkészítését is láthatod a videók között.
2014. jún. 23. 21:02
 3/9 anonim válasza:
4%
Szerintem menj a tehenek közé legeld a füvet te evolúció szégyene.
2014. jún. 23. 21:04
 4/9 anonim ***** válasza:
24%

Hja, etikai okból mennyivel jobb a még élő növényeket egyenest, tömegével forróvízbe, rotyogó olajba dobni!

Amúgy az #1-es.

2014. jún. 23. 21:18
 5/9 anonim ***** válasza:
81%
Az milyen már, hogy még az is baj, ha valaki vegetáriánus? Szégyellhetitek magatokat! Én sosem pofáznék bele, hogy más mit eszik és mit nem. Egy kicsit több tolerancia kellene!
2014. jún. 24. 17:18
 6/9 anonim ***** válasza:
21%

Rengeteg recept van a neten, még nyersvegán ételeknél sem fenyegetne az unalom, pedig az igencsak durván szűkítés a vega étrendhez képest :D Más kérdés, hogy én pl. éhenhalnék mellette, de változatosság azért lenne.

Mivel a vega étrend eszméletlenül tág (mindössze pár hús és zsír marad ki a mindenből, mondjuk én világéletemben kevés húst ettem, nem tanultam meg, hogy hús nélkül nem lehet enni), nem tudom, mi mást mondjak még, tényleg ajánlom a rengeteg ínycsiklandozó blogot :) Én is onnan veszek ötleteket, ha épp sivárnak érzem a kissé leszűkített táplálkozásomat (ami majdnem vega paleo, na ott eleinte voltak problémáim, mert én nem lakom jól akármivel).

Én, ugye, szinte kizárólag zöldségételeket eszem főtt ételként. Zöldségpörkölt, zöldségcurry, néha zöldségfasírt vagy főzelék... Amelyikben tojás is van, azzal már majdnem jól is lakom, illetve mennyiség kérdése. A rizs, krumpli, hüvelyesek azért laktatnak, de én ugye ilyeneket ritkán eszem. Aztán lehet serpenyőben vagy tepsiben sütni, grillezni, tölteni, rakottan készíteni s mindenfélét csinálni a zöldségekkel, ráadásul rengetegféle zöldség van :) Hogy lehet egy hónap alatt megunni őket?

Néha leírom, de komplikált, mert nincs neve, olyan, mint a zöldségcurry (ami másnál nem tudom, milyen, nálunk bele van dobálva mindenféle zöldség, cukkini vagy karfiol alappal, ami nem kerül bele semmiképp, az a borsó, a káposzta és a cékla). viszont uborka, alma és körte is mehet bele, ha nem is sok. bámulatos étel), csak tandori masala a fűszere curry helyett, s borsót, paradicsomot s nem kevés főtt tojást is tartalmaz. Na azzal még én is jól tudok lakni, ráadásul roppant finom. Egy kis kókusztej pedig mindkét ételt feldobja, az én ízlelőbimbóim szerint :)

De a karfiolpizza is jó étel, csak rém kalóriaszegény. Népszerű, a neten rengeteg helyen megvan a receptje, a vegánok sajt helyett mandulázzák. Egypár magkenyérreceptet is nagyon szeretek, változatosságnak jó lehet alkalomadtán... De rengeteg lehetőség van, sosem tudnám végigpróbálni az összes szimpatikus, ízletes s nem túl bonyolult vega ételt...

2014. jún. 24. 17:58
 7/9 anonim ***** válasza:
72%

Leírom miket ettem mostanában:

Grillezett padlizsán hosszában, rozmaringos-fokhagymás-olívaolajos pácban, mellé zúzott héjában sült krumpli újhagymával és zöldsaláta koktélparadicsommal

Tejszínes gombakrémleves

Citromos-tejfölös savanyú karalábéleves

Mozzarellával, bazsalikommal töltött sült gombafejek

Juhtúróval és snidlinggel töltött, currys pirított kaliforniai paprikák

Avokádószeletek vörösboros öntettel

Oregánós vajban párolt répacsíkok

Hagymás sült palacsintatekercsek sajttal megszórva

Parmezános-rukkolás cukkinik

Mozzarellás sült paradicsomkrémleves

Ez volt kb. az elmúlt 2 hétben nálunk. Remélem segítettem.

Annyit még hozzátennék, hogy igazából csak vegyél egy két féle zöldséget, mellé a hozzávalókat pedig variáld kedvedre! Ne ragaszkodj mereven a receptekhez, bármit lehet párolni, grillezni, tölteni, sütni, főzni, tejszínnel-sajttal-tojással akármilyen fűszerrel vagy más zöldségekkel bővíteni! Csak egy kis kreativitás az egész:)

2014. jún. 24. 23:10
 8/9 anonim ***** válasza:
39%
Az én stratégiám kezdettől fogva az, hogy ugyanazt eszem, mint a húsevők. Vegyél szejtánt, búzahúst, szójakockát, szójagranulátumot, tofut, gabonakolbászt és szójavirslit. Nincs olyan húsos fogás amit nem tudsz elkészíteni, mindössze a hús helyére a megfelelő fehérjekészítményt behelyettesíted és kész a klasszikus köret, feltét, savanyúság/saláta kombó. Én ilyen magyaros szájízű vega vagyok, semmit nem hagyok ki az étrendemből amit húsevő koromban ettem.
2014. jún. 27. 18:00
 9/9 anonim ***** válasza:
42%

Nem vagyok vega. Az én stratégiám az, hogy folyamatosan csökkentem a húsmennyiséget az étrendemben és emellett folyamatosan új alapanyagokat próbálok ki.

Nehéz, úgy mondani bármi hasznosat is, hogy nem ismerjük az étkezési szokásaidat, de hátha az segít, ha én is leírom, ami nálunk van mostanában és amit szeretnék kipróbálni.

- Kenyér kencék: tojáskrém, borsókrém, hummusz, lencsekrém, padlizsánkrém, gombakrém, sütőtökkrém (kézművesvásárról), magkrémek (pl. medvehagymás köleskrém - nosalty).

- Rakott: a magyaros rakottkrumpliban a husit/kolbász kicseréled hagymán párolt gombára. török rakott krumpli (nők lapja café) - csicserivel is. Spárgás rakott krumpli. Muszaka (pl. vöröslencsés - rita konyhája). Rakott tészták: a legegyszerűbb: hagymával párolt gomba-tejföl-sajt, mindent bele: cukkinis - párolt zöldséges, vega lasagne

Szószos tészták: tejszínes-gombás, paradicsomos-cukkinis(-padlizsános), paradicsomos-gombás, paradicsomos-medvehagymás (nosalty) paradicsomos-tejszínes pl. firenzei spagetti (nosalty), tejszínes-kukoricás (nosalty9 tejszínes-cukkinis-bazsalikomos, cukkinis-bazsalikomos, pagoda karfiolos-chilis stb. és akkor még a távol-keleti tésztákról nem is beszéltünk.

Rizs: gombás rizottó, spárgás rizottó, sütőtökös rizottó, csicseris rizs (dulmina tündérkonyhája), babos rizs (nosalty), kakukktojás: zöldséges tarhonya (dulmina)

Sült: sült karfiol (teljfölös-paprikás-fokhagymás vagy kakaós-chilis), sült gyökérzöldségek (fűszerekkel, sajttal, balzsamecettel, öntettel - összetevők listája változó)

Töltött: mostanában a paprika a menő: kölessel (kifőztük), spenóttal, tökkel (nosalty). Gombafejeket friss zöldfűszerekkel szoktam tölteni (Főzzünk másképp is c. könyv). Cukkini: tex-mex kölessel, sárga cukkinigondolák (nosalty)

Fasírt: gombás, zabpelyhes, cukkinis, brokkolis (mind nosalty)

Egyéb: vega tortilla, vega chilis bab (steiner kristóf receptje alapján), kertész pite, pizza, calzone, töltött péksütik.

Vannak olyan népek, ahol sok a vegetáriánus. Na az ő ételeiket is érdemes még kipróbálgatni - főleg ha nem vagy letiltva a fűszereikről. Nekem nagy kedvencem az indiai (punjabi kaják főleg), néhány török fogás is kezd beépülni az étrendünkbe.

Amit tudok ajánlani:

- Dulmina tündérkonyhája blog

- Kifőztük magazin - érdemes őket végignyálazni vega receptekért

- Steiner Kristóf receptjei

- Ha lapul a szekrényed mélyén Monspart Éva, Salamon Magda: Főzzünk másképp is! (akár lapulhat is, őskövület) azt is érdemes átnézni.

- ha tudsz angolul és nem bánod, hogy néhány mértékegységet át kell váltani, akkor a yummly receptkerső

2014. júl. 3. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!