Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szeretnék vegetáriánus lenni,...

Szeretnék vegetáriánus lenni, tanácsok?

Figyelt kérdés
Szeretnék vegetáriánus lenni, nem szívesen eszek húst, többnyire undorodom tőle. Nincs vallási oka, egyszerűen nem ízlik, meg állatbarát vagyok. Tippeket, tanácsokat várnék, elsősorban vegetáriánusoktól, hogy mire figyeljek, mit szerezzek be, hogy elkerüljem az esetleges hiánybetegségeket. 21 éves vékony lány vagyok, a tojást ill. tejterméket nem utasítom el. Szívesen várok recepteket is. Mi a helyzet a szójával? Tényleg egészségtelen? Köszi előre is.

2013. máj. 17. 20:06
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

A Tóth ígábor interjú tényleg jó a szójáról!

akik a tejterméket és a tojást is kihagyják, a vegánok, a fehérjekomplettálást úgy oldják meg hogy mivel a növények nem tartalmazzák az összes szükséges aminósavat, egy-egy növény csak bizonyos féléket, különböző féle növényeket esznek egyszerre:

hüvelyest gabonával vagy olajosmagvakkal.

ez így vagy túl egyszerű vagy túl unalmasnak tűnik, de nagyon változatos:

pld növényi "tejek", ami csak kinézetre olyan, ezt lehet magában inni is, vagy müzlihez, van bolti is, elég drága, de házilag is lehet

különböző gabonák, pld köles, hajdina, barnarizs

kevésbé ismert babfélék: csicseriborsó, vöröslencs

a húsban kb 20% fehérje van, a gabonában 10%, olajos magvakban 20-40%, babfélékben 20-30, egyéb zöldségben 5-10%. naponta testsúlykilogrammonként 0,7-0,9g kell.

a szóját leginkább tofu formában ajánlják, könnyen emészthető.

szójababból bármit házilag készíteni elég macerás, de vannak termékek: pástétomok, fasirtpor, szójatej, szójaliszt, stb... ezekben egyszerre van az összes aminósav.

2013. máj. 22. 19:43
 12/12 lencsefőzelék ***** válasza:
100%

A komplettálásról jut eszembe, hogy szoktam csinálni néha Ezékiel lepénykenyeret. Ez Ezékiel lisztből van, ami árpa, búza, tönkölybúza, köles, sárgaborsó, bab és lencse teljeskiőrlésű lisztje.

A receptet itt találtam:

[link]

Legutóbb csak simán dióval ettem, ill. egy kis sztíviát tettem a tésztájába édesítésnek (egy egészségtudatos ember cukrot sem használ).

2013. máj. 23. 00:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!