Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Barnarizzsel lehet fogyni?

Barnarizzsel lehet fogyni?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy kenyér helyett is azt ennék. Szóval reggelire sajttal, zöldségekkel. Ebédre zöldségleves és barnarizs salátával, vacsorára ugyanez. Húst nem szeretnék enni, maximum halat. Szerintetek ezzel lehetne fogyni? És egészséges? Esetleg néha reggelire zabpelyhet ennék gyümölccsel.

Olyan étrendet keresek, amihez nem kell egész nap a konyhában lenni, de mégis változatos. A rizst könnyű megfőzni, a salátát hamar összedobom. Szerintetek?

(Annyira mondják, hogy csak hússal lehet lefogyni, de én azt nem akarok enni.)

Hogyan lehetne a rizst elkészíteni, hogy ne legyen egyhangú?

2013. máj. 5. 10:33
 1/8 anonim ***** válasza:

Ez a kérdés nem igazán értelmes így. Fogyni akkor fogsz, ha kevesebb szénhidrátot és kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz.

A rizsben nagyon sok a szénhidrát, és még a hántolatlan verzió glikémiása is elég magas, tehát valószínűleg hamar éhes leszel tőle.

Hogy mennyire egészséges, hát jobb, mint a fehér rizs, de a bulgur még jobb lenne.

Amúgy én zapelyhet meg az összes gabonafélét azoknak ajánanám, akik erősen tápanyaghiányosak és hízni akarnak, fogyózknak semmiképp. Persze a változatosság fontos, nem baj, ha néha ilyesmit is eszel, de hogy napi rendszerességgel, hát nem tudom.

Amúgy hüvelyeseket is kéne enned, meg olajos magvakat.

2013. máj. 5. 21:00
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem csak hússal lehet lefogyni, viszont ahogy elnézem, valamivel több fehérjét kéne enned, a normál bevitelhez, nem az extra fehérjés szálkásító diétához, azt én sem tudom meg se közelíteni, de az nem baj.

Tojást nem eszel? Nem mintha az olyan rengeteg fehérjét tartalmazna, de valamit segítene, valamint sok hasznos tápanyag van benne, főleg a háziban, amit pl. nekem van szerencsém enni.

A rizs laktató és valóban könnyen elkészíthető, de nem szokták fogyókúrához ajánlani, keményítő, GI index, ilyenek. Attól még biztos van, akinek beválik, mert tényleg remekül laktat, nem kell belőle sok. Ne legyen egyoldalú az étrended, bőven egyél mást is, a zöldségek jók, én nem ennék napi háromszor barnarizst, az már soknak tűnik (mondom én, aki alapvetően nem eszem gabonát sosem, rizst mondjuk nagyritkán egy keveset, legalább nincs benne glutén). Rizzsel magas lesz a szénhidrátbeviteled (illetve attól függ, mennyit eszel belőle, de ha erre alapozod a táplálkozásodat, akkor azért kell belőle rendesen), ami tipikusan akadályozni szokta a fogyást. Persze nem vagyunk egyformák.

Rizsételek? Amit én szoktam volt régebben s icipici mennyiségben manapság is:

- zöldségcurry rizzsel (bámulatos étel, szinte bármelyik zöldség és néhány gyümölcs is beledobálható, amúgy zabpelyhet belekeverve, rizs nélkül is működik, bár kevésbé laktató)

- zöldséges rizs (hagyma, borsó, répa, cukkini, ami csak jön...), ezt lehet paprikakrémmel, szójaszósszal, s bizonyára más ízesítéssel is enni, mi e kettőt szoktuk :)

Ami még ennyire se fogyókúrás, de néha egy kicsit azért ehet az ember, ha édességre vágyik:

- izé, nemtejberizs :) rizs, őrölt dió, kakaó, valamilyen édesítő. Nekem jobban ízlik, mint a tejberizs, bár én fura vagyok, mert a barnarizst is jobban szeretem, mint a fehéret, ami nem tipikus, azt hiszem (bár az édességekhez talán jobb a fehér, bár ez is ízlés dolga). De a kókusztej sem rontja el...

- gyümölcsrizs, szintén dió, mandula és/vagy kókusztej, a kókusztej amúgy édeskés, némi mazsola és édes gyümölcs elég édessé teszi.

De lehet, hogy Te nem vagyok olyan édesszájú, mint én :)

De ha csak az egyszerűség a cél, vannak más egyszerű ételek is. Sárgaborsó, rántotta... Én a magkenyeremet is ide sorolom, darálgatni kell, de utána egyszerű és napokig van kenyérfélém, ami nekem sokkal jobb, mint a hagyományos. Ha nem is azt eszem folyton, jó, hogy ott van szükség esetén. Az életmódváltásom elején sokat voltam a konyhában és sokat voltam éhes, most már tapasztaltabb vagyok és fogyok is :)

2013. máj. 5. 21:13
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyjából ilyen válaszokra számítottam :) Tartottam tőle, hogy a barnarizs nem éppen fogyókúrás étel. Nem is ennék belőle sokat. Inkább úgy oszlana meg, hogy sok saláta kicsi rizs. Az a baj, hogy mivel húst nem eszek, és nagyon gabonákat sem akarok (a szénhidráttartalom miatt), nem sok minden marad.

Vagy hagyjam el az összes gabonát? A hüvelyesektől fáj a hasam. Tojást ennék, de kenyér nélkül nem nagyon tudom megenni. A rizst azért választottam, mert attól nem érzem azt, hogy elnehezülne a hasam. Egyszer sütöttem magkenyeret (saját magam őröltem le a magokat), de nem bírtam megenni, annyira olajos volt.

Tudom, nehéz eset vagyok. :) Csak annyira szeretnék egészségesen étkezni, és olyan nehéz! :(

Köszönöm a válaszokat.

2013. máj. 5. 21:45
 4/8 anonim ***** válasza:

Szerintem sok különbség nincs. Rizs, rizs, mindkettő tele van szénhidráttal. Azzal meg nem lehet fogyni (szerény véleményem szerint). Nekem a paleó diéta vált be, ha gondolod itt találsz a fogyasztható ételekről listát.

[link]

Nálam a következő az étrend: sok húst eszek, zsírosakat soványokat egyaránt és zöldséget, gyümölcsöt változatosan. Magokat nem igazán az nekem nem jön be, néha diót. Étrendkiegészítőként csak vitaminokat meg probiotikumot szedek. Ez mellett kettlebellezek heti 2x + fizikai munkát végzek. Kirobbanó formában érzem magam, rengeteg energiám van, és ez mellé még a zsírból is fogytam 1 hónap alatt 4 kilót. Szépen kezdek szálkásodni. Nagyon ajánlom neked ha valami újat és jót akarsz kipróbálni.

2013. máj. 5. 22:20
 5/8 anonim ***** válasza:

Második voltam.

Bizony nehéz. Annyi mindenről lehet olvasni, hogy nem jó, de nem egyszerű eligazodni...

Ó, marad azért még egysmás :D Én közel állok egy vega paleo verzióhoz (nem vagyok se vega, se paleós, de majdnem), ami az elején szénhidrátgazdagabb volt, most már inkább a zsír viszi a prímet, de olajos magvak nélkül is tudnék mit enni, bár nekem sokat segítenek.

Hm, nekem nem gond a tojás zöldséggel, de ha Neked igen, akkor mondjuk pépesített főtt zeller+tojás kisütve kis lapos fasírtkáknak (nagyon finom, pedig én nem szeretem a zellert, de valahogy eltűnik a zelleríze), spenót- vagy sóskafőzelékkel? :) De palacsintának is lehet, ha nem olajos maggal, akkor őrölt zabpehellyel, rizsliszttel (bár a rizsliszt ülepedős fajta, nehéz vele), bár én képes vagyok héjjal együtt (mert nem tudom úgyse leszedni) őrölt sütőtökmagot is keverni bele, a héj véletlenül sem zsíros, cserébe íze se sok van. De lehet, hogy abban kibírsz egy kis mákot, diót is...

Vannak azért lehetőségek. Már nincs szezonja, de a sütőtök sem egy kalóriaszegény étel, az is tud segíteni a jóllakásban (bár szénhidrát is jócskán van benne, az élet már csak ilyen).

Írtad, hogy kevés rizst ennél, sok salátával. Namármost azzal az a baj, hogy akkor kalóriát is nagyon keveset vinnél be s az nem jó, a fehérjeszint még alacsonyabb lenne, mint gondoltam... Persze ezt így nehéz megmondani, hisz lehet, hogy ellensúlyoznád valamivel, de hacsak nem ennél sok-sok sajtot (amit valószínűleg nem tennél), akkor a leírásodban a rizs hordozná a kalóriabevitel zömét. Ha azt leviszed, nem jó. Ha felviszed, akkor a szénhidrát is felmegy. Nehéz egyetlen élelmiszerre alapozni egy fogyókúrát, amely élelmiszer ráadásul gazdag szénhidrátban... Jobb a változatosság.

Amúgy a magkenyerek sem egyformák, de nagy tapasztalatom nincs bennük, csak lenmag-kókusz-kevés egyéb vonalon ismerem őket, nekem az bejött.

2013. máj. 5. 22:50
 6/8 A kérdező kommentje:

4. válaszoló! Ez mind szép és jó, és elhiszem neked, hogy hússal tudsz fogyni, de az a probléma, hogy én nem fogyasztok húst. Nem szeretem az ízét, és akárhányszor ettem, utána mindig fájt a fejem (és sokszor a hasam is). Nem tudom megenni, ezért vagyok tanácstalan, hogy akkor mivel tudnék fogyni.

5. válaszoló! Remélem azért a barnarizs egy fokkal jobb mint a búzából készült kenyér. Szerintem már az is valami, ha legalább glutént nem fogyasztok. Amúgy nem értem, hogy "vega paleósként" mit tudsz enni, hogy ne maradj éhes. Köszönöm az ötleteket, a magkenyérrel teszek még egy próbát. Amúgy sajtot ennék, de abból sokat nem szabad, vagy igen?

2013. máj. 6. 08:22
 7/8 anonim ***** válasza:
4. válaszoló vagyok, akkor igazándiból nemtudom, mivel muszáj a szükséges fehérjemennyiséget valamiből bevinned. A paleo étrend tiltja a legtöbb magas fehérjetartalmú növény bevitelét mivel ezek vagy lektint tartalmaznak, vagy gabonanövények. Megkérdezhetem diszkréten hogy miért vagy vegetáriánus? Azt látom hogy a hús evéstől nem érzed magad jól, de pl tojást simán ehetsz gondolom.
2013. máj. 7. 09:10
 8/8 A kérdező kommentje:
Azért nem eszek húst, mert nem szeretem az ízét, és nem esik jól. A tojással nincs bajom.
2013. máj. 7. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!