Szeretnék vegetáriánus lenni, tanácsok?
Kedves Kérdező!
Néhány éve vagyok lakto-vegetáriánus. Tojást (ahogy húst is) etikai, és vallási okokból nem fogyasztok. Tej terméket is csak termelőtől veszem meg, mivel a bolti tej nem tiszta.
Gratulálok ez egy jó lépés az egészséges életmód felé.
A legfontosabb amire figyelj oda, az a megfelelő fehérje, tápanyag és vitamin bevitel. Szerencsére sok növény és maga a tej is az egyik legjobb fehérje forrás.
Növények közül a csicseriborsó, illetve a hüvelyes növények sok fehérjét tartalmaznak. A zöld levelesek pedig gazdag vastartalmúak (spenót, sóska, mángold stb). A lényeg, hogy egy nagyon jól összeállított étrended legyen.
A szójáról nem tudok sokat nyilatkozni. Én nem szeretem, mert emlékeztet a húsra.
Tudok küldeni recepteket, szakácskönyveket, csak privátban írj rám.
A szója jó fehérjeforrás, de nem mindennapos fogyasztásra. Legalább 50, maximum 65-70 percig kell főzni, akkor a legjobb emésztés szempontjából. Ezt Tóth Gábor interjújában hallottam, amit letölthetsz innen:
A tökmag is jó fehérjeforrás, és én eszem parlagfüvet is, amiért biztos lepontoznak páran, azért pedig még többen, amiért azt állítom, hogy a tehéntej nem az embernek való, hanem a bocinak. Erről is megtudhatsz többet, ha a fenti oldalról leszeded és meghallgatod a Weixl-Várhegyi Lászlóval készült interjút. Én a tejről előbb szoktam le, mint a húsról, és bár tojást még eszem, azért igyekszem egyre kevesebb állati eredetű táplálékot betolni a szervezetembe. Na jó, néha egy kis kecskesajtot... :)
Nekem nemhogy nincs hiánybetegségem, de egészségesebb vagyok, mióta nem eszem húst, és a sportteljesítményem is javult.
21 éves, vékony, állatbarát, (leendő) vegetáriánus. Lehet Te vagy az életem értelme... :D
De hogy a kérdésre is válaszoljak valami érdemlegeset...
Ha fogyasztasz tojást, tejterméket, ill. nem egyoldalúan táplálkozol, akkor nagy baj nem lehet, ahogy már fentebb is írták. :)
Nameg hiánybetegségek nem máról-holnapra alakulnak ki. Van időd kiokosodni a témában. Kezdd el nyugodtan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!