Mit készítsek a vegetáriánus vendégeknek?
Valamilyen zöldségkrémleves: zellerkrémleves, hagymakrémleves (póré, fokhagyma, bármilyen lehet), cukkínikrémleves, borsókrémleves (fehérborral vagy roquefort sajttal feldobva isteni), burgonyakrémleves (szintén jó fehérborosan vagy natúr krémsajttal), gombakrémleves, tárkonyos gombaragu-leves, erdei gombaragu-leves, japán miso leves (kedvencem), brokkolikrémleves (füstölt sajttal...ahh), fűszeres-mediterrán paradicsomkrémleves, sajtkrémleves (chilipaprikával!:), spárgakrémleves, répakrémleves...
A zöldségfasírt elmegy, bár nekem a túrós csusza szintjén mozog, nálam az nem vendégségbe való, igaz, magamnak sem készítek. Egyszer ettem cukkínifasírtot sajtmártással, az meglehetősen finom volt.
Írok egy-két ételt, amit imádok:
olaszos ételek vegetráiánus verziói: lasagne (cukkíniből, gombából, padlizsánból), spenótos-ricottás canneloni, petrezselymes-gombás-tejszínes spagetti, bruschetta, padlizsán-paradicsom-mozarella nyársak kenyérsalátával...
töltött cukkíni/padlizsáncsónakok, de akármilyen töltött gomba/paradicsom/paprika (mondjuk valamilyen túrós krémmel), göngyölt padlizsán, tejszínes laska gomba (tésztával), rakott brokkoli füstölt sajttal és szerecsendióval, kéksajttal töltött gombafejek összetűzve kirántva, camembert sajt áfonyaöntettel (klasszikus:P), chili sin carne, parmezános rakott padlizsán, vegetáriánus tavaszi tekercs, csőben sült spárga (épp szezonja van úgyis), héjában sült töltött burgonya, tepsis hagyma, cukkínis-citromos tészta parmezánnal, ratatouille (francia lecsó), gombás rizottó, rakott patiszon, mézes-szójaszószos pácolt szezámmagos bundás tofukockák, vega "brassói" (a húst cseréld friss, kockákra vágott gombákra egyszerűen), stb.
Egyébként köretnek fasírt mellé én barna rizst tálalnék és valamilyen mártogatóssal. De végülis steak burgonya vagy épp sima hasábburgonya, normál rizs is megfelel hozzá.
3-as által írt kaják közül lehet válogatni, bár ami tésztaféle, azt lehet, hogy én sem raknám vendégváró asztalra még akkor sem, ha vegák, az egyéb töltött, rakott, sütőben sült zöldségfélék közül 1-2 fajtát viszont nyugodtan készítenék. Vagy kölesből a stefániát (ha a tojást megeszik)
Mellé ill. következő fogásként néhány pl. rántott karfiol, rántott kelkáposzta, ha kapsz szép karalábot, azt is tudod rántani.
Előételnek pl. lehet töltött tojás, vagy töltött paradicsom.
Krumpli-sali melegen:
Héjában félig (!) főzd meg a krumplit, pucold meg, vágd kockára. Olajban szálára vágott vöröshagymát dinsztelj, a krumplit forgasd bele, sózod, borsozod, majd kevéske cukorral összepirítod, és a végén ecettel (én citromlét használok) ízesíted.
Ezt melegen tálalod köretként akármilyen sült-párolt cuccok mellé, nagyon fincsi!!!
Igazán nem értem, mi a gondja ma 07:44-esnek a tésztákkal.
Igen sol olyan van, amit kimondottan ünnepi kajának is lehet adni.
A kérdezönek: a zöldségfasirtok mindig jók - lehetöleg több félét készits, ha muffinformában sütöd, akkor még igen dekorativ is lehet. Köritésnek mindent adhatsz, amit a többieknek, a sült/piritott/tört krumpli, rizs, tészta, akár rizssaláta meg tésztasaláta formában is (persze húsféle nélkül sok zöldséggel), egyéb (vacsora)saláták, rakott zöldségek, lasagne zöldségekkel.
Nincs nekem semmi bajom a tészta-kajákkal, csak annyi, hogy ebben a rohanó világban sajnos egyre inkább, legyen az vege vagy nem, legtöbbször, mint gyorsan-könnyen elkészíthető kaja került az asztalra.
Tehát ha ünnep, vagy vendégség, legalább olyankor legyen egy kicsit más.
Nem akarok én ezzel senkit megbántani, és nem akarok semmi kaját leminősíteni, én magam is nagyon sokszor főzök tésztát akármilyen feltéttel, mert gyorsan kész.
Mi nagyon szeretjük zöldségszószos tésztákat 2-3féle sajtmártással, igazán gusztusos.
zöldségkrémleves fenyőmaggal tálalva.
Többmagvas bundában sült gomba, cukkini, hagyma.
Töltött krumpli, cukkini, padlizsán medvehagymás juhtúrós töltelékkel, rajta füstölt sajt és paradicsomszeletek.
Egy jó kis tavaszi lecsó tojásos nokedlivel.
Juhtúrós medvehagymás pogácsa.
Előételnek tojáskrém, medvehagypesto mozzarella sajtgolyókkal, újhagyma, retek, saláta díszítéssel.
Reszelt répából, káposztából, egy kis rizsből, és tojásból őzgerinbe sült egybefasírt.
Ehhez lehet készíteni joghurtból mártogatóst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!