Csak én akadok ki az ilyeneken?
Van egy ismerős család, apuka anyuka vegetáriánus, vagyis inkább csak húst nem esznek, bár van olyan, amikor állati eredetűt is helyettesítenek valami mással.
Lett egy kisbabájuk még anno, most 2 éves,és büszkén mesélik, hogy nem adnak neki SOHA húst, és nem is fognak, mondták, hogy ő is vegetáriánus lesz.
Hogy lehet egy gyereket erre kényszeríteni?
Hisz neki tényleg szüksége van a húsban lévő dolgokra is, mert hasznosak a szervezetnek.
Vagy csak én nem értek az ilyennel egyet?
Nagyon egyszerűen rövidre lehet zárni ezt a vitát.
Mivel a mostani, nálunk elfogadott orvostudomány szerint, kifejezetten káros állati eredetű fehérje nélkül felnevelni egy gyereket, így ez, kiskorú veszélyeztetésének számít!
Ha a szülők nem dietetikusok, és nem tudják bizonyítani hogy elegendő állati eredetű fehérjét eszik a gyerek, fel lehet őket jelenteni a gyámhatóságnál.
Volt már erre példa, vettek már el gyereket szülőtől emiatt.
Ez nem tréfa dolog, senkinek nincs joga a saját agyfosását másra kényszeríteni.
Az ilyen irányú önkényes emberkísérletek nem legálisak az országban.
Én is hallottam már ilyenekről, főleg hogy az egyik orvosismerősöm mesélte és kihangsúlyozta, hogy milyen kockázatot vállalnak ezzel a szülők.
Napjainkban már persze, hogy szinte minden téren léteznek ellenkező vélemények, sőt, szélsőségesen ellenkező vélemények, és a mai ellentmondásos tudomány elegendő érvet is ad mindegyik tábornak, hogy a saját igazát tartsa fenn.
Ma már mindent bizonyítani tudnak, azt is, hogy a hús szükséges és azt is, hogy az ember meglehet nélküle is- nyilván hogy ezen tudományos szakértők ellentmondásos állásfoglalásai miatt az embereknek egy dolguk marad: azt az oldalt választani, amelyik épp jobban kedvez nekik valamiért.
A vegák is azért védhetik meg az álláspontjukat, mert már készültek olyan hivatalos kutatások, melyek szerint több éven át élő vega személy egészséges maradt és fit, míg egy húsevő személy megbetegedett és szívproblémái lettek, stb. Viszont léteznek olyan kutatások is, amelyek ezt megcáfolják és pont a vegetarianizmus híveit támadják meg.
Egy dolog azonban biztos: a vegetarianizmus nem létezett mindig és az emberek mégis egészségesen fejlődtek. Ezért a húsevőket támadni ostobaság, hiszen minden mostani vegának létezik épp elég sok felmenője, aki húsevő volt. Ergo a húsevés egyáltalán nem érdemel olyan hírnevet, amelyet a vegák próbálnak beállítani, de nem ők az elsők, sem az utolsók, akik már belenevelik a gyerekbe azt, amire ők lehet, hogy csak felnőttkorukban tértek át és akkor meg sem tapasztalhatták, hogy milyen következményei lehet annak, hogy úgy etetnek egy gyereket, mint egy madarat.
Az a gond, hogy itt két ellentétes oldal áll egymással szemben. Aki nem vegetáriánus, annak ez felháborító lehet, én ezt elfogadom teljes mértékben, hisz jogos az ő szemszögéből.
A kérdésre válaszolva, én nem háborodok fel az ilyenen, hisz engem is így neveltek. Vegetáriánus szülők, van két testvérem, és még sosem ettünk húst. Nincs semmilyen hiánybetegségünk, alig vagyunk betegek, teljesen jól érezzük magunkat. Viszont, ha valaki így dönt, akkor annak alaposan utána kell járnia, hisz nem mindegy, hogy mit eszik az a gyerek. Változatosan, sok félét kell, hogy kapjon (hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, stb. biztos nem mondok újat). Tehát az nem egészséges, ha normálisan eszik, csak nincs hús a menüjén, mert azt bizony helyettesíteni kell.
18/L
A kisgyerekeknél még valóban káros a vegetarianizmus, egyszerűen azért, mert még nem fejlődött ki a szervezetük. Nem úgy dolgozzák fel a tápanyagokat. Az egy dolog, hogy a szükséges napi mennyiség mindenből kevesebb, mint egy felnőttnél, viszont jóval kevesebbet is esznek, ha az arányokat nézzük, hogy nekik mennyi táplálékból kell bejuttatni a szervezetükbe a kellő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat, stb., akkor az bizony több, mint egy felnőttnél. A szervezet fejletlensége miatt kell arányaiban több, mert ezekből építkezik. Azoknál a tápanyagoknál, amik állatban és növényben is megtalálhatók, sokszor a növényiből rosszabb a felszívódás. Ez egy felnőttnél nem gond, ha egészséges, gyereknél viszont nagyon is. A vas felszívódása a növényi eredetű táplálékokból nagyon rossz, akkor is, ha helyesen készítik el, ha meg spenótfőzeléket adnak a gyereknek, akkor meg gyakorlatilag semmi vas nem jut a szervezetébe (azaz igen, de a tej miatt olyan formában, amiből semmit sem tud hasznosítani a szervezet). Akkor már salátába adják, ami nem tartalmaz tejet, tejterméket, viszont van benne valami, amiben van C-vitamin, mert az növeli a felszívódást. Ellenben ha májat eszünk, abból sokkal jobban hasznosul (itt is ügyelni kell az elkészítési módra). A vas csak egy példa a sok közül, még rengeteget említhetnék.
Értem én, hogy miért szeretnék, hogy a gyerek is vegetáriánus. Minden szülő a saját értékrendje szerint neveli a gyerekét, egy vegetáriánusnál, aki nem az íze miatt nem eszik húst, egyértelmű, hogy azt szeretnék, hogy a gyereke se egyen. Viszont figyelembe kéne venni, hogy egy kisgyereknél még más szempontokat is érvényesíteni kell. Ha gyerekkorban még eszik húst, attól felnőtt korára lehet belőle vegetáriánust nevelni, ha átadják neki a szülők az életfilozófiájukat, plusz ugye ők maguk is mutatják az utat (szintén minden szülő ezt teszi a nap minden percében - utat mutat a gyereknek, mindenben).
Sem az esszenciális aminosavakat, sem az esszenciális zsírsavakat nem fogja tudni befedezni a gyerek növényekből normálisan, ezenkívül a b12 és vas fogyasztást sem. A rizs vagy lencse fehérjéje ugyan majdnem komplett fehérjének minősül (a rizsből pl. a cistein és a methionin hiányzik, míg a lencséből a lysin, de a másikban ugyanezek vannak nagyobb mennyiségben), de az aminosav profilok ismerete és kombinálása magas szintű szakértést tesz szükségessé, amellyel az átlag vegetáriánus nem rendelkezik.
A vegetarianizmus több szinten is értelmetlen. Egyrészről, a felnőtt embernek napi 38 gramm rostra van szüksége, ez kb. 150 g lencsében van meg. Az e fölött bevitt rosttartalalom kifejezetten gátolja a tápanyagok felszívódását, ráadásul a rosttartalom miatt rosszabbul szívódnak eleve a fehérjék. Így is bajos a fehérjeszükséglet megoldása (pláne ha az illető sportol is), de ha csak növényeket, zöldségeket fogyaszt a magas oldható és emészthetetlen rostok miatt jócskán túl kell becsülniük a fehérjebevitelt. Említettem az aminosav-kombinálást, amely nélkül egészséges vegetarianizmus nem létezhet, illetve az tudni kell, hogy ugyan sok növényben is van vas (pl. zabpehely, babok, vagy akár az alma), de a növényi vas felszívódása jelentősen rosszabb, mint az állati eredetűé.
Tehát én a következő kritikus pontokat látom, ha valaki csak növényeken él:
- megfelelő esszenciális aminosavak hiánya
- megfelelelő zsírbevitel hiánya (a a növények ritkán tartalmaznak zsírt, habár az olivaolaj, lenmagolaj, mogyoró jócskán tartalmaz esszenciális zsírsavakat)
- b12 vitamin befedezése, mely növényi eredetű élelmiszerekben egyáltalán nem található meg, illetve vasbevitel befedezése, mely rosszabbul szívódik fel növényekből
- ezenfelül pedig a túlzott rostbevitel, amely gátolja a tápanyagok felszívódását
"Sem az esszenciális aminosavakat, sem az esszenciális zsírsavakat nem fogja tudni befedezni a gyerek növényekből normálisan"
Remek, hogy elolvastad a kérdést, miszerint a gyerek lakto-ovo vegetáriánusként fog felnőni, és írtál egy bejegyzést a vegán étrend hátrányairól. Ha hallgattál volna, bölcsebb maradtál volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!