Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Aki azért lett vega, mert...

Aki azért lett vega, mert sajnálja az állatot miért nem sajnálja a növényt?

Figyelt kérdés
Miből gondolja, hogy a növénynek nem fáj? Ha én kaja lennék, szívesebben lennék csirke amit egy mozdulattal megölnek mint paradicsom, akinek naponta vágnak le a végtagjaiból. Tényleg érdekel, hogy aki állatot vég azzal, hogy nem eszi meg, miért tulajdonít kevesebb jogot egy növénynek, ami ugye szintén élőlény?! Szintén kizsákmányolt stb. Én megeszem az állatot is, a növényt is. Tényleg nem bántok senkit, csak kérdezem: ebbe nem gondolnak bele? :)
2011. máj. 10. 09:15
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:

(Nem sértesz meg, de a kórházi éveimnek csak annyiban van jelentősége, hogy sok mindent láthattam közelről).

Ha kiiktatunk egy végtagot a központi idegrendszerből, akkor fordítva is igaz: kiiktatjuk a központi idegrendszer irányítását, fájdalom generáló funkcióját a végtagra vonatkozóan. És ugyebár fordítva kell nézni, jelen esetben a láb oldaláról, hogy asszociálni lehessen a szintén sejtek sokaságából álló, de aggyal nem rendelkező növények helyzetére. A növények nem rendelkeznek olyan adottságokkal, hogy érzelmi életet élhessenek, és legyünk őszinték: ez sok esetben még az embereknek sem sikerül.

2011. máj. 18. 19:29
 42/47 A kérdező kommentje:
Valahol igazad van, valahol meg nem. Nevezetesen: még az embert sem ismerjük, nem tudjuk a központi idegrendszer minden funkcióját így nem állíthatjuk biztosra azt sem, hogy az állat, a növény mit érez és mit nem. Nem lehet sarkítani a dolgokat biztos igen-re meg biztos nem-re. És mivel nagyon sok dolog nem világos még nekünk (a legokosabb tudósoknak se) így nem állíthatunk biztosra semmit. Épp ezért tettem fel a kérdést, hogy belegondolnak-e. És ezzel mint említettem nem ítélkezem, az nem az én tisztem.
2011. máj. 19. 09:11
 43/47 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a növényeknek sem lenne szabad több szenvedést okozni, mint amennyit muszáj. Viszont akármilyen szempontból közelíted meg a dolgot, be kell látnod, hogy a növény fogyasztása sokkal kisebb negatív hatást okozhat, mint a húsé: azon egyszerű oknál fogva, hogy az állatot is növénnyel etetik. Mivel az állat sokkal több növényt megeszik rövid, szenvedéssel végigélt élete során, mint a saját tömege, illetve ezalatt a művelet alatt a tápanyag jelentős része is elveszik, végső soron nem csak egy állat halálát okozod, de még temérdek növényét is. Való igaz hogy a hús több tápanyagot tartalmaz, és mivel lassabban emészthető, ezért több is szívódik fel, de még mindig kevesebb mint amennyit a hús előállításához használt takarmányból lehetett volna hasznosítani.

A másik nézőpont: mivel valószínűleg te úgy tartod, az állatok lelke kevesebbet ér mint az emberé(különben embert is ölnél, vagy állatot sem), nem értem miért nem látod be, hogy a növényeké még ennél is kevesebbet. Sőt a tárgyak "lelke", illetve az ásványoké, és az azokat alkotó részecskéké még kisebb jelentőségű. Mivel a növényi táplálék az ami emészthető és némi állati eredetű anyaggal kombinálva(tej) teljes étrendet alkot, ezért logikus hogy annak az embernek, aki hisz a felelősségben, ezt az étrendet kell folytatnia.

További érv, ami egyben igazolja a fenti megállapításokat: a környezetvédelem. Nem akarok újabb vitát elindítani ezzel kapcsolatban, hiszen nem szorosan kapcsolódik a kérdéshez. Ha érdekel a dolog ezen része, akkor nézz szét más kérdéseknél.

Remélem kielégítő választ adtam. Természetesen ez csak az én világképemet tükrözi, de nem hiszem hogy lenne olyan érv ami ezt alapjaiban meg tudná cáfolni. Ha csak megismételtem a korábbi válaszolókat akkor bocsi, mert nem volt kedvem most végigolvasni az egész vitát.

F/18

2011. máj. 20. 17:28
 44/47 A kérdező kommentje:

Mint ahogy már írtam is, nem hiszem, hogy bárki vagy bármi élete kevésbé lenne értékes, mert akkor embert is gyilkolásznánk ami meg nem etikus. Viszont akárhogy is nézed, a nagy hal megeszi a kis halat mert ez az élet rendje. Ha csak evésre gyilkolásznánk növényt, állatot akkor sokkal kisebb kárt okoznánk a környezetnek mint így. Ha ezt nézem akkor aki nem eszik húst milyen alapon tartja többre az állatot meg saját magát mint a növényt?

Plusz a növényt is szállítják stb. A környezet szempontjából nem az evés a fő probléma, hanem az alapvető gondolkodásmód. Az, hogy csak elveszünk és nem adunk vissza. Kivágjuk az erdőt és nem ültetünk helyette. De ez másik téma.

És a károkozás is másik téma tulajdonképp, mert a kérdés nem ez volt, hanem hogy miért tartják kevesebbre a növényt mint az állatot.

2011. máj. 20. 18:42
 45/47 anonim ***** válasza:

Látom, hogy nem látod a lényeget.

Én lakto-ovo-vega vagyok egyéként, és nem "sajnálom" a hagyományos értelemben az állatokat. Ez inkább felelős gondolkodás (karmának is hívhatjuk de ez nem igazán magyaros szó). Talán valami halvány hasonlósága van a sajnálathoz, de nem igazán szánalom formájában nyilvánul meg. Szerintem mindennek van lelke, de nem egyenértékű. Egy élőlény a saját élete során is fejlesztheti a lelkét(csakúgy mint a testét), de halála után a lelke át fog alakulni egy másik lénnyé(csakúgy mint a teste). Azt gondolom, hogy egy állat lelke "súlyosabb" mint egy növényé, hiszen több növény pusztulását is okozta. Ez a fajta "lelki tömeg" az emberben talán a legnagyobb. A húsevő állatok esetében hasonlóan alakul mint az emberben, de úgy vélem ők sokkal látványosabb lelki fejlődést tudnak mutatni, mint az állatok, vagy a növények.

2011. máj. 20. 19:31
 46/47 anonim ***** válasza:

A szoja vitahoz csak annyit, hogy az nem a vegak fo taplaleka, hanem azzal van dusitva az osszes boltban kaphato felvagott, ergo a husevo tobb szojat eszik mint a nem husevo csak nem tud rola.

nem erdemes vitatkozni, mert aki szereti a hust az ugyis megtalal maganak minden indokot hogy azt mondhassa egeszsegesen taplalkozik.

A gond csak annyi, hogy a nagy fejlodo tarsadalmunkban ahol az orvostudomany mar az eget surolja, egyre elterjedtebbek az olyan betegsegek mint a rak, cukorbetegseg, szivproblemak stb...

Senki nem mondta hogy nem ehetsz hust, szidd csak a vegakat, en sem itelem el a husevoket, de megfontolt szandekbol hagytam abba azt az eletmodot.

Ha valaki beteg, azt varja hogy beszed egy kapszulat es attol jobb lesz, de ha tenni kell valamit az mar tul nagy teher. Mar bocsanat de akkor haljon meg, ha neki nem er ennyit az elete.

Ez a belemagyarazom dolog, hogy a novenyek is ereznek es akkor ugyanott vagyok ahol a part szakad csak arra jo hogy cukkoljuk a vegakat. Szerintem eld a kis eletedet, ne probalj bosszantani olyasvalakiket akiknek legalabb vannak elveik es esetleg van hite, vagy egeszsegugyi tapasztalata azzal kapcsolatban hogy a noveny alapu taplalkozas gyogyito hatasu. Vannak kesz tenyek, es tapasztalatok.

Sok ember lenne vega ha sajat maga kene legyilkolja az allatot amit megeszik......... sutod, fozod, fuszerezed a hust mert egyebkent ehetetlen ize van... Ha azt allitod hogya z ember mindenevo illetve ragadozo akkor edd ugy a hust mint mas allatok, nyersen es veresen, ugy van benne minden vitamin.

Keves az olyan vega aki azert nyit vitat hogy szidja a husevoket, tudjuk, hogy mi vagyunk kevesebben, de mi tudunk valamit amit ti addig nem fogtok megtudni ameg ki nem probaljatok. Ezzel szemben minket egyfolytaban tamadasok ernek, miert? Ez a mi eletunk, nem kell minket jo utra teriteni, nem egy emberrel talalkoztam aki elobb csunyan nezett majd hozzam jott segitseget kerni. Pedig en egy szot sem szoltam. Ha vtatkozni akarsz akkor elj ugy ahogy mi, es azutan vitatkozz. A legtobb vega valaha husevo volt, de a legtobb husevo ugy tamad le minket a belemagyarazott erveleseivel, hogy soha eletukbe meg se probaltal egy hetet hus nelkul meglenni. Kulso szemlelokent konnyu patogni es iskolaban betanult szovegeket mondogatni. De az a fontos hogy mi az amit tenylegesen megeltel es tapasztalatod van, ha meg nincs akkor a jotanacsom csupan annyi, hogy " egyel tehenszart, tizmillio legy nem tevedhet".

2011. máj. 23. 14:55
 47/47 A kérdező kommentje:

Te jó Ég! Neked tényleg ez jött le? Hogy azért a vita hogy szidjam a vegákat? Akkor még sajnálatra méltóbb vagy mint gondoltam, az üldözési mániáddal.

Nyilván a húsevéstől cukorbeteg annyi ember meg attól rákos amit írsz az vicc. Edd a növényt én eszek mindent Jelenleg te gerjeszted a vitát, akkor egészségedre, de elárulom csak neked lerágtuk a csontot. Megszégyeníted a normális vegákat a viselkedéseddel.

2011. máj. 23. 15:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!