Hogyan táplálkozzak, hogy egészséges is legyen, de közben az állatoknak se ártsak?
Még nem vagyok vegetáriánus, de gondolkodom rajta, hogy részben áttérek. Pl nem eszem marhát, vagy disznót, de halat például igen. A kérdésem, hogy akik ezt a fajta életmódot folytatják, hogy nem esznek vörös húst, csak fehéret, azok hogyan pótolják az abból kiesett vitaminokat.
Tippeket, tanácsokat várnék erre az életmódra való átállással kapcsolatban, illetve hogy mi az, mit nem ehetek ebből kifolyólag. Szóval minden ötlet jól jön, mert nem sokat tudok erről az életmódról.
Bocs, csak teljesen úgy jött le. Azért akarok halat enni, mert annak magas a fehérje tartalma, illetve halat nem olyan gyakran eszem, mint más húst.
Másrészről azért is akarok vega lenni, mert szándékomban áll fogyni, és ha valami más eszme is vezérel, könnyebb lemondani dolgokról, és a vörös hús igen hízlaló. Még mielőtt félreértenéd, az állatokat is szeretem, lehet, hogy ezzel nem váltom meg a világot, de mostanában sokat olvasom, milyen gonoszul bánnak velük azért, hogy mi megegyük, és én nem akarok ilyen áron húst enni.
Szóval, ezért akarok csak halat enni, meg állati eredetű fehérjéket (tojás tej és származékai).
És ezért kértem a tanácsotokat, hogy ti, akik vegetáriánusok vagytok mit esztek, hogyan alakítjátok az ételeket, illetve hogy én, mint kollégista (5 hétig már csak!:)) hogyan oldjam meg, hogy ne egyek húst?
Szia!
Én lakto-ovo vegetáriánus vagyok. Halat sem eszem, viszont rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyasztok. Egészséges vagyok, nincsenek hiánybetegségeim. A szervezet általában érzi, hogy mire van szüksége, legalábbis én soha nem úgy kajálok, hogy na akkor most ebben ennyi, meg ennyi magnézium van ezt megeszem, most eszem x dkg céklát mert sok benne a vas...
Persze nem árt, ha nagyjából tudod, hogy miben mi van :)
Sok sikert!
Jah ha fogyni szeretnél, akkor mozogj is sokat, egyél magvas dolgokat és tényleg kerüld a sima lisztes cuccokat :)
Remélem tudtam segíteni!
Szia!
Én vega vagyok, 8 éve. Pár tanácsot adnék:
1. Próbálj átállni természetes táplálékokra:
2. A húst nagyon egyszerűen helyettesítheted, ha rendszeresen fogyasztasz, hüvelyeseket, gabonát, zöldségeket, olajos és csonthéjas magvakat, szójaterméket pl. TOFUT.
3. Arra figyeljél, hogy minél jobban kiszélesítsd az étrended, egy jól felépített növényi étrend sokszor változatosabb egy hagyományos étrendnél. Mire gondolok?
-gabonafélékből változatosabban: köles, hajdina, barna rizs, árpagyöngy, kukorica, tönkölybúza/rozs(kenyérnek), zab(pehely)
-hüvelyesek: babfélél, borsófélék, lencse, csicseriborsó, sokféle van.
-egyél változatosan mindenféle gyümit reggelire, zöldségelből is mindenféle kerüljön étkezésenként! Legyen benne leveles zöld, gyökeres, termés, stb.
Nagyon sok zöldség nyersen is fogyasztható! pl. kínai kel, saláta, répa, cékla, karalábé, brokkoli, paprika, paradicsom, bébi cukkini, stb. Nagyon finomak.
4. állatvédelmi szempont: A legjobb ha valaki vegán (azaz teljes növényi), de ha mégsem akkor a következőre érdemes odafigyelni:
-tejet csak házit vagy biot, a nagyüzemiben van hormon, gyógyszer maradvány is! Valamint nem bánnak velük jól
-tojás: inkább ne, könnyen lehet helyettesíteni, esetleg a házit a piacról. A boltokban ketreces tartású tojások vannak, ami a legkegyetlenebb tartási mód.
És végül néhány útravaló:
Könyv: NEWSTART KONYHA Szerk. Csalami László és Csalami Lászlóné; Bp., Advent kiadó, 2002.
receptek, közösség, ahol kérdezni is tudsz:
Sok sikert! Ha van kérdésed nekem is írhatsz!
heian@freemail.hu
Üdv., Gábor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!